Турніри

Ліга Європи

ЛЄ, 1/2 фіналу. Аталанта – Марсель 3:0 (заг. 4:1). Звіт

Підопічні Джан П'єро Гасперіні переграли гостей за всіма статтями, не залишивши їм жодного шансу на успіх. «Аталанта» вперше зіграє у єврокубковому фіналі. 

2024-05-10 01:24

«Аталанта» давно перестала бути суто італійським феноменом. Ідеї Джан П'єро Гасперіні вплинули не тільки на Серію А, а й на весь європейський футбол. Тепер можна сміливо констатувати: його дітище живе не тільки на рівні ідей, а й має гідне втілення в реальності, де його клуб зіграє у своєму першому єврокубковому фіналі.

Гра у відповідь на «Атлеті Адзуррі д'Італія» пройшла взагалі без бою. Вірніше як «Марсель» не намагався, але нав'язати боротьбу їм просто не дали суперники. За зовнішніми ознаками «Марсель» багато в чому подібний до свого сьогоднішнього суперника: ставка на атлетичний футбол, трійка захисників ззаду і персональна опіка в обороні. Але на ділі це була радше пародія на «Аталанту».

«Аталанта» захопила ініціативу з дебюту, регулярно створювала гостроту біля чужих воріт і взагалі нічого не дозволяла гостям. Красномовний показник у вигляді одного удару за матч Обамеянга і гольове мовчання габонця в обох матчах ясно дає зрозуміти, що це була за дуель. Як і найнебезпечніший удар у вигляді рандомної гармати Верету метрів із 40, яка струсонула поперечину Муссо вже за рахунку 2:0. До і після в справі були тільки «бергамаски».

Уже в дебюті де Кетеларе міг відкривати рахунок після фірмової контратаки. Скаммака зіграв стовпа, розчистивши простір для проходу Копмейнерса. Того зупинив Жиго, але ніхто не заважав Шарлю пробити по порожніх воротах із гострого кута. Утім, бельгієць влучив у штангу. Через 20 хвилин Скамакка перевірив уже поперечину воріт Пау Лопеса. Повний провал «Марселя» на кутовому призвів до пострілу Джанлуки з метрів 6, який дивом не залетів у сітку. На добиванні не менш небезпечно пробив де Кетеларе, але воротар зіграв на 5 балів.

Утім, незабаром «Аталанта» все ж повела. Лінива контратака в три паси закінчилася виведенням Лукмана на ударну позицію, після чого Адемоле допоміг рикошет від Жиго. Але як півкоманди гостей не повернулися в оборону – окреме питання. До перерви господарі могли збільшувати перевагу, але у де Кетеларе сьогодні був збитий приціл.

Одразу після перерви Руджері після стінки з Лукманом нахабно зайшов у штрафний і порвав дальню дев'ятку. Далі Гасперіні не менш нахабно почав міняти лідерів, надаючи їм відпочинок. А «Марсель» в останні півгодини навіть не спромігся пробити по воротах з гри, достроково примирившись із вильотом. А наостанок свіжий Туре в контратаці під акомпанемент святкових салютів поклав третій якраз перед фінальним свистком. 3:0.

АТАЛАНТА – МАРСЕЛЬ – 3:0
Голи: Лукман (30), Руджері (52), Туре (90+5).
Аталанта: Муссо, Джимшіті, Хін, де Рон, Дзаппакоста (Хатебур, 76), Копмейнерс, Едерсон (Скальвіні, 56), Руджері, де Кетеларе (Пашалич, 61), Лукман (Туре, 77), Скамакка (Міранчук, 56).
Марсель: Лопес, Мбемба (Унаї, 59), Жіго, Балерді, Клос (Пемі, 72), Кондогбіа, Верету, Харіт (Корреа, 84), Мерлен (Луїс Енріке, 72), Ндіай (Сарр, 59), Обамеянг.

ua-football.com