Єврo-2012

Міста

Донецьк у захваті від Кубка Європи

Після подорожі по семи польських містах, а також Києву, Івано-Франківську та Харкову Кубок Анрі Делоне в минулу п'ятницю прибув до Донецька. Протягом усіх трьох днів перебування в місті, який прийме п'ять матчів ЄВРО-2012, знаменитий трофей користувався величезним успіхом у вболівальників.

UEFA.com

2012-05-21 12:30

Як і в Харкові, першими головний трофей футбольної Європи побачили діти – учні 12 донецьких шкіл, які зібралися на стадіоні «Олімпік» на свято, орзанізоване в рамках програми RESPECT your Health (Поважай своє здоров'я). В ході заходу юні донеччани не тільки змогли побачити і сфотографуватися з Кубком Європи, а й поспілкуватися з видатним гравцем «Шахтаря» 1980-х Віктором Грачовим.

«Потрібно було бачити емоції хлопців на «Олімпіку», та й мене почуття переповнювали, – зізнався Віктор Грачов, який також є Другом ЄВРО-2012. – Представляти цей трофей у рідному місті – велика честь. Тепер розумію, що все ж недаремно грав у футбол. Так приємно доторкнутися до чаші, яка вручається найкращим командам Європи».

Між тим, урочиста презентація трофея в Донецьку відбулася в прес-центрі нового готелю «Шахтар-Плаза». В її ході мер Олександр Лук'янченко заявив, що місто готове до турніру на 95%, і він не сумнівається в успішному проведенні матчів чемпіонату. «Тепер у мене одне бажання – щоб Кубок Анрі Делоне залишився в Україні й після ЄВРО-2012», – зазначив він.

Після цього Кубок Європи в спеціальному прозорому контейнері на даху автомобіля відправився в донецьку обласну лікарню, де можливість з ним сфотографуватися – як і з талісманами ЄВРО-2012 Славеком і Славком – отримали діти, що перебувають на лікуванні.

Тим часом, на головній площі Донецька (ім. Леніна) мешканці та гості міста готувалися зустрічати трофей. Незважаючи на прохолодну вітряну погоду, зібралася значна аудиторія. Першими з'явилися Славек і Славко, моментально потрапивши в обійми радісних дітей. Олександр Лук'янченко і Віктор Грачов, які прибули слідом, вручили величезний торт, чию верхівку вінчав кондитерський дублікат Кубка Європи, вихованцям дитячих будинків міста.

Тисячі жителів і гостей Донецька встигли сфотографуватися з трофеєм, про який мріють 16 збірних-учасників ЄВРО-2012. Крім цього, на площі ім. Леніна проходили розважальні заходи, міні-футбольні поєдинки, грав оркестр, демонстрували свої вміння місцеві майстри футбольного фрістайлу.

Нагадаємо, що до цього Трофі-тур побував у семи містах Польщі, а також у Києві (11-13 травня), Івано-Франківську (14 травня) та Харкові (15-17 травня). Далі Кубок Анрі Делоне відправиться до Дніпропетровська (21 травня), Львова (23-25 травня), а завершиться турне 26 травня на березі Чорного моря – в Одесі.

ua.uefa.com