Єврo-2012

Підготовка

Ключові поправки в регламенті ЄВРО

Набули чинності дві ключові поправки до регламенту ЄВРО-2012, які були схвалені Виконавчим комітетом УЄФА. Вони стосуються параграфу 08.07, у якому йдеться про критерії визначення місць команд, що мають рівну кількість очок після завершення матчів групової стадії…

UEFA.com

2012-05-23 10:55

…, а також параграфів 10.08 та (нового) 10.09, що регламентують заходи у випадку зупинки матчу.

Остаточні місця в групі
Щоб уникнути розбіжностей і внести ясність у положення команд, які після завершення групового етапу мають порівну очок, на засіданні Виконавчого комітету УЄФА, яке відбулося 20 березня 2012 року в Стамбулі, було вирішено внести поправки в офіційний регламент чемпіонату Європи-2010/12. Зокрема, був доданий новий пункт d), який виділений жирним:
"Якщо на момент завершення матчів групової стадії дві або більше команд мають однакову кількість очок, то при розподілення місць у групі до уваги беруться наступні критерії:
a) більша кількість очок, набрана в очних зустрічах цих команд
b) краща різниця голів в очних зустрічах цих команд
c) більша кількість голів в очних зустрічах цих команд
d) Якщо після застосування критеріїв a, b та c між двома командами все одно зберігається рівновага, то для визначення підсумкового турнірного становища критерії від а) до с) застосовуються винятково до матчів за участю цих двох команд. Якщо й ця процедура не вирішує ситуацію, то застосовуються критерії від e до i: 
e) краща різниця голів в усіх матчах групового етапу;
f) більша кількість голів, забитих у всіх групового етапу;
g) розташування в таблиці коефіцієнтів національних збірних УЄФА (дивіться доповнення I, параграф 1.2.2);
h) дотримання командами принципів чесної гри (у фінальному турнірі)
i) кидання жеребу

Зупинка матчів
На засіданні, яке пройшло у Венеції 8 грудня 2011 року, Виконком УЄФА прийняв наступне рішення щодо зупинки матчів під час турніру.

Параграф 10.08 Регламенту чемпіонату Європи-2012 замінений новим формулюванням, наведеним нижче, а також доповнений параграф 10.09:

Нове формулювання параграфу 10.08
"Якщо головний арбітр вирішує зупинити матч, наприклад, через непридатність поля, поєдинок повинен бути дограний наступного дня. Цього не відбувається у випадку передання справи в Контрольно-дисциплінарну інстанцію УЄФА. Якщо через форс-мажорні обставини поєдинок не можна дограти наступного дня, остаточне рішення щодо нього приймає адміністрація УЄФА.

Порядок догравання матчу на наступний день або іншу дату, визначену адміністрацією УЄФА, проходить за наступними принципами:

a) в заявці можуть перебувати лише ті футболісти, які були в списку 23 виконавців на момент зупинки матчу. Виняток становлять гравці, що були замінені або вилученні з поля. Футболісти, які перебували на полі перед зупинкою гри, не можуть бути включені в заявку догравання як запасні;
b) будь-які санкції, застосовані перед зупинкою матчу, переносяться і на догравання;
c) на заміну не можуть виходити футболісти, які були вилученні в зупиненому матчі. Кількість гравців стартового складу залишається незмінною в переграванні;
d) команди мають право зробити стільки замін, скільки їм іще дозволяв регламент у зупиненому матчі".

Новий параграф 10.09
Якщо з будь-яких причин поєдинок не розпочинається, його треба заново зіграти наступного дня або в іншу дату, визначену адміністрацією УЄФА.

Усі поправки можна знайти в кінці регламенту ЄВРО-2012(англійською).

Фінальний турнір ЄВРО-2012 пройде з 8 червня по 1 липня на території України й Польщі.

uefa.com