Єврo-2012

Стадіони

Коли стадіон стане домом

Микола НЕСЕНЮК, Dynamo.kiev.ua Так вже склалося, що похід на футбол завжди вважався у нас чимось екстремальним. Ніхто не нарікав на незручності, а гаслом тридцятих років «матч состоітся прі любой погодє» нас навіть навчили пишатися. Ми усвідомлювали, що футбол – це не театр, що на стадіоні можуть бути і спека, і дощ, і холод. І були готові це все заради футболу терпіти.

dynamo.kiev.ua

2011-10-07 15:00

І не помітили за цим, як світ стрімко пішов він нас уперед. За останні роки один за одним припиняли своє існування знамениті європейські стадіони, аби поступитися місцем новим аренам, обладнаним за найновішими проектами. Ці арени вже можна було порівняти із театрами і навіть поставити вище за них. Ми ж продовжували терпіти незручності заради футболу.

Можливо, терпіли б і досі, якби не дві обставини. Перша – здобуття Україною разом із Польщею права на проведення Євро-2012. Заради зарубіжних гостей ми просто зобовязані були привести наші футбольні стадіони до сучасних стандартів. Але цього виявилося замало. Реконструкція головної спортивної арени нашої держави – національного комплексу «Олімпійський» опинилася під загрозою. І тоді зявилася обставина друга – політична воля зробити все на найвищому рівні незважаючи ні на що. Можна було послатися на економічну кризу та інші традиційні для нас «негаразди» і зробити цю реконструкцію поверховою, одноразовою, як це у нас не один раз робилося перед великими міжнародними подіями.

Але все було зроблено як належить. «Олімпійський», який завтра відкриє свої двері перед глядачами – став не просто новим стадіоном, він став окрасою Києва.

Нам ще належить усвідомити той факт, що у столиці зявилося не лише місце для проведення футбольних матчів найвищого рівня, а сучасна багатофункціональна споруда, яка готова приймати окрім футболу інші спортивні змагання і видовищні заходи. Ми ще маємо пересвідчитися у тому, що на Олімпійський можна приходити у будь-яку пору року за будь-якої погоди і почуватися там затишно та комфортно. Нам ще треба буде навчитися поводити себе на цьому стадіоні так, як вимагає двадцять перше століття, а саме – користуватися усіма численними зручностями і водночас виконувати усі правила поведінки, про які частина любителів футболу вже встигла забути.

Усе це у нас із завтрашнього дня попереду. Тепер життя столиці стане іншим. Нова велична споруда стане центром дозвілля до якого стікатимуться багатотисячні людські ріки. Сподіваючись на це слід не забути подякувати тим, хто зробив цей стадіон реальністю. Бо Олімпійський – це перша за роки незалежності велика спортивна споруда, зведена державою. А це означає, що держава нарешті повернулась обличчям до спорту, зробивши перший вагомий внесок у оновлення спортивної інфраструктури України. Хочеться вірити, що цей крок буде не останнім. Що розмови про перспективи проведення в Україні Олімпійських Ігор будуть підтверджені таким же чином, як завдяки реконструкції Олімпійського було підтверджено наше право на фінал європейського футбольного чемпіонату.

І останнє. Дуже приємно, що відомості про неможливість потрапити 8 жовтня на відкриття Олімпійського і побачити те, що там відбудеться, виявилися передчасними. Абсолютна більшість квитків на завтрашню урочисту церемонію та присвячене відкриттю стадіону яскраве шоу, було розіслано у вигляді безкоштовних запрошень. Плюс – телевізійна трансляція на усю країну. Тож свято завтра буде по-справжньому всенародним.

dynamo.kiev.ua