Єврo-2012

Турнір

На ЕВРО-2012 допинг не обнаружен

2012-07-13 07:29

УЄФА закрив антидопінгову програму ЄВРО-2012, котра складалася з перевірок до фінального турніру та впродовж нього. Футболісти пройшли перевірку на наявність в організмі широкого кола заборонених препаратів.

Представники УЄФА брали в гравців зразки крові й сечі на всіх процедурах допінг-контролю до та під час турніру. Тобто кожну із 16 збірних перевіряли перед турніром на тренувальній базі, а також після кожного матчу. Всі тести проводили досвідчені офіцери УЄФА з допінг-контролю (DCOs), котрі мають вчений ступінь у медицині й представляли такі країни, як Німеччина, Франція, Словаччина та КЮР Македонія.

Аналізи проб проводилися в акредитованій лабораторії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) при Інституті спорту у Варшаві, згідно з поглибленою аналітичною методикою, розробленою експертами з провідних антидопінгових лабораторій Європи. Перевірки включали пошук таких препаратів, як еритропоетин і гормон росту.

Десять футболістів із кожної команди здавали допінг-проби до турніру, а ще двоє – після кожної гри. Зразки, отримані під час чемпіонату, впродовж доби були проаналізовані в лабораторії, щоб таким чином результати були відомі перед наступним матчем команди. Жодних заборонених препаратів як під час позазмагальної перевірки, так і впродовж фінального турніру виявлено не було.

Голова Медичного комітету УЄФА Мішель Д'Хоге сказав: «УЄФА знову проявив свою принципову позицію залишатись в авангарді боротьби з допінгом в елітному футболі, реалізувавши розгалужену програму з допінг-контролю серед усіх команд і футболістів, які змагались у фінальному турнірі ЄВРО. Перевірки до та під час вирішальної стадії в поєднанні з найновішими лабораторними аналізами не залишали футболістам можливості досягти успіху нечесним способом. Ми знову можемо пишатися антидопінговою програмою».

Успіху програми також посприяв професіональний підхід гравців, команд і медичного персоналу, а також процедури допінг-контролю та всі антидопінгові заходи загалом. Напередодні ЄВРО-2012 лікарі 16 збірних-учасниць фінальної стадії підписали хартію, підтвердивши своє прагнення допомагати УЄФА в забезпеченні вільного від допінгу турніру, а футболісти, які проходили допінг-контроль, завжди йшли назустріч усім вимогам процедур.

ua.uefa.com