Моніторинг

Аналітика

Як Україні зіграти у футбол з невизнаним Косовом?

Україна досі не вирішила ситуацію з домашнім матчем відбору на чемпіонат світу з футболу 2018 року зі збірною Косова, який не може відбутись вдома через політичні обставини.

Віталій ЧЕРВОНЕНКО

2016-09-09 10:52



Матч між Україною та командою Косова має відбутись 9 жовтня на домашньому полі. Проте Україна є серед десятків країн, які не визнали незалежність Косова, а тому МЗС України рекомендувало ФФУ зіграти цей матч на нейтральному майданчику.

Проте, як вказують українські політики, ситуацію може ускладнити відмова ФІФА дозволити грати цей матч на нейтральному полі, що поставить національну збірну у непросту ситуацію.

Близькі до Федерації футболу експерти називають Болгарію як одну з можливих країн для проведення «домашнього матчу» з Косовом, але офіційного рішення досі немає.

Як розповіли джерела ВВС Україна, не виключено, що обидва матчі українська збірна проведе на полі Косова, але це також буде третя країна.

КОСОВСЬКИЙ ПРЕЦЕДЕНТ

Косово проголосило незалежність від Сербії 2008 року. США та більшість провідних західних країн визнали незалежність країни, а Росія та низка інших впливових держав світу, зокрема Китай, відмовились це робити.

Позиція Росії, яка є давнім союзником Сербії, полягала у непорушності визнаних кордонів та відсутності права країн на одностороннє проголошення незалежності.

Україна з різних причин не визнавала Косово і за правління Віктора Ющенка, і Віктора Януковича.

Після Євромайдану і анексії Росією Криму Україна не змінила свою позицію, адже подібне визнання може щонайменше зіграти на руку РФ у протистоянні з Києвом щодо півострова.

«В одному місці, в Косово, можна волю народу виконати, а тут не можна?», – нещодавно порівняв історію з Косовом та Кримом президент РФ Володимир Путін.

Трохи більше ста країн світу зі 193 членів ООН визнали Косово. Серед тих, хто не визнав, переважно союзники Росії, а також країни, які самі мають певні проблеми із сепаратистськими територіями.

Зокрема, в ЄС Косово не визнали Кіпр, Румунія, Греція, Іспанія та частково Словаччина.

Також в Європі країну не визнали Україна, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Боснія та Герцеговина, Грузія, Молдова та Росія.

У ФІФА дуже довго тривали суперечки довкола можливого допуску збірної Косова до змагань під своєю егідою, і на початку літа 2016 року ухвалили позитивне рішення.

Так сталось, що на той час вже відбулось жеребкування відбірних груп, тож ФІФА своїм рішення долучило Косово до першої групи, в якій були Ісландія, Хорватія, Туреччина, Фінляндія та Україна. І тільки Україна з цього переліку не визнала Косово.

ПУСКАТИ В УКРАЇНУ НЕ МОЖНА

Таке рішення ФІФА поставило у дуже незручне становище національну збірну України.

Федерація футболу звернулась до МЗС, щоб з’ясувати, чи можна прийняти косоварів в Україні.

На що отримали однозначну відповідь – ні.

«Україна не визнає проголошеної в односторонньому порядку незалежності Косова, як і правосуб’єктності інших самопроголошених територій, … залишаючись відданою одному з базових принципів міжнародного права – територіальної цілісності та непорушності кордонів держав», – йшлося у поясненні МЗС.

Україна як держава не могла дозволити в’їзд до крани гравців Косова з косовськими паспортами, адже це могло б свідчити про фактичне визнання країни.

Після отримання такого пояснення 18 серпня 2016 року ФФУ звернулась з проханням до ФІФА дозволити зіграти матч з Косовом на нейтральному полі.

У ньому серед можливих країн для проведення матчу фігурували низка країн, зокрема і Болгарія.

Відомий футбольний експерт та член виконкому ФФУ Артем Франков допускав, що саме там може відбутись матч.

Проте попри повідомлення у низці ЗМІ й навіть оголошення про це коментатором нещодавнього матчу Україна-Ісландія, ФІФА ще не дала дозволу на нейтральне поле.

ДИЛЕМА ДЛЯ УКРАЇНИ

«Не можу говорити, чи можуть нам не дозволити проводити матч на нейтральному полі. Ми не розуміємо поки що їхньої позиції, в них є діапазон для відповіді», – заявив ВВС Україна керівник Федерації футболу України Андрій Павелко.

Він каже, що ще жодного рішення немає і вони чекають на вердикт ФІФА у відповідь на запит України. Це має статись «найближчими днями».

Пан Павелко наполягає, що у будь-якому випадку ФФУ буде діяти у правовому полі України, а якщо буде відмова, то «і далі домовлятимемось та шукатимемо компроміси».

Які саме ще можуть бути компроміси, він не уточнив, але ні втрачати очки, ні грати в Україні, збірна, за його словами, не має.

При цьому пан Павелко зауважив, що грати виїзний матч на домашньому полі Косова можна. По-перше, це не заборонене законодавством і не спричинить порушення закону.

«Тим більше, що Косово домашні матчі гратиме в Албанії, бо не має власного стадіону. Це буде невелике місто біля Тирани. Всі їхні домашні ігри будуть гратись там», – резюмував пан Павелко.

Тому від політико-дипломатичних перипетій навколо ігор України та Косова збірна може втратити не більше трьох очків за домашній матч, адже виїзний матч точно гратимуть.

З іншого боку у разі відмови ФІФА Україна може запропонувати крайній варіант – грати саме на «домашньому» полі Косова в Албанії. Тобто, фактично, провести два виїзні матчі.

Збірна Косова вже провела свій перший виїзний матч з Фінляндією та зіграла внічию 1-1.

Команда мала проблеми зі складом – значна частина її потенційних гравців вже виступала за інші збірні, зокрема Албанію, і їм дозволили виступати за Косово в останній момент.

Мешканці Косова є албанцями за національністю, проте у футбольних колах Албанії до збірної косоварів є претензії, адже ті переманили до себе п’ятьох гравців збірної Албанії.

Теоретично, якщо косовари потраплять на ЧС-2018, що зараз видається малоймовірним, то перед проблемою, схожою на українську, постане Росія.

Країна, яка прийматиме чемпіонат світу, має принципову позицію не визнавати Косово, то ж їм також треба буде вигадувати свій шлях виходу з ситуації.

bbc.com