Моніторинг

Аналітика

Генпрокуратура взялася за ФФУ

Генеральна прокуратура України отримала тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх копіювання, які знаходяться у володінні громадської спілки «Федерація футболу України», ТОВ «ФФУ Продакшн» та ТОВ «Спорт технологія».

2018-12-31 17:15

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвали Печерського районного суду Києва від 10 грудня.

Доступ до документів відбувся у рамках кримінального провадження за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК України. Зокрема, правоохоронці досліджують факти можливих зловживань з боку керівництва Федерації футболу України, спрямованих на розкрадання бюджетних коштів, виділених у 2017 році на фінансування реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України» на загальну суму 270 млн. грн.

Правоохоронці зафіксували, що службові особи Федерація футболу України під час можливих злочинних дій співпрацювали із ТОВ «ФФУ Продакшн» та ТОВ «Спорт технологія». Зокрема, як з'ясували ЗМІ, починаючи з 2017 року, за вказівкою Федерації футболу Украйни, який очолює нардеп від БПП Андрій Павелко, по всій Україні замовляють мініфутбольні газони. Значну частину замовлень за завищеними цінами отримала фірма ФФУ – ТОВ «ФФУ Продакшн».

За рішенням суду слідство одержало доступ до: копій установчих документів Федерація футболу України за період з 1 січня 2015 року по теперішній час; копій всіх рішень Конгресу ФФУ та виконкому ФФУ щодо створення вітчизняного виробництва штучного покриття для футбольних полів, заснування ТОВ «ФФУ Продакшн»; копій звітів ТОВ «ФФУ Продакшн» перед ФФУ як засновником про результати діяльності у 2016-2017 роках; копій аудиторських висновків по ТОВ ТОВ «ФФУ Продакшн» та ТОВ «Спорт технологія» за результатами діяльності у 2016-2017 роках; документально підтверджених даних про обсяги, періоди, вартість та фактичне отримання (відвантаження) штучного покриття, придбаного у ТОВ «ФФУ Продакшн», Polytan GmbH, Polytex GmbH та інших постачальників з 23 лютого 2017 року до 10 грудня 2018 року; копій ліцензійної угоди з компанією Polytan GmbH (Німеччина) та інші документи.

У ГПУ додали, що попередньо надсилали відповідний запит до громадської спілки «Федерація футболу України», однак посадові особи останньої відмовились надати копії вказаних документів.

Як відомо, у червні 2016 року Федерація футболу України створила комерційну дочку ТОВ «ФФУ Продакшн». У кінці вересня 2017 році  «ФФУ Продакшн» відкрило на Київщині завод з виробництва штучного покриття для мультиспортивних майданчиків та професійних футбольних полів, завод було побудовано за кошти УЕФА в рамках проекту «Хет Трік», вартість будівництва оцінена в 10 млн. євро.

У грудні 2017 р. держструктури у різних регіонах України уклали угоди щодо будівництва більше 300 спортивних майданчиків. З кінця 2017-го «ФФУ Продакшн» отримала поза конкурсом 66 замовлень на 95 млн. грн. у Києві. Ще близько 100 млн. грн. вона повинна була отримати як постачальник покриття для футбольних полів на тендерах, де перемогли інші юрособи.

Ціни на покриття від заводу Федерації футболу України вищі, ніж у інших виробників Європи.

Після розслідування журналістів «Наші гроші з Денисом Бігусом», НАБУ розпочало розслідування про можливу корупцію ФФУ при будівництві футбольних полів.

Журналісти-розслідувачі програми «Схеми» стверджували, що нардеп від БПП, голова бюджетного комітету  і голова Федерації футболу України Андрій Павелко зустрічався з директором офшорної компанії з ОАЕ, яка заробляла на ФФУ. Так, у 2016 році Павелко літав в ОАЕ і зустрічався з Мохамедом Кайедом, який значиться керівником компанії «S.D.T. FZE». Саме через неї «ФФУ Продакшн» пізніше закупила обладнання для виробництва трави для футбольних полів.

Загальна вартість закупівлі становила $6 млн. Однак журналісти кажуть, що в частину контрактів була закладена переплата у 20%, через що на рахунках офшору осіло більше мільйона доларів.

glavcom.ua