Моніторинг

ТВ-Програма

УФІ застерігає від недобросовісної конкуренції

ФФУ У зв’язку із отриманням ТРК «Україна» прав на телетрансляції матчів за участю національної збірної України у деяких ЗМІ з’явилися відверті інсинуації, які не мають під собою жодних підстав, але намагаються сформувати негативну громадську думку стосовно УФІ, ФФУ і ТРК «Україна».

ffu.org.ua

2008-08-23 09:30

Насправді зміст цих замовних статей є лише набором суб’єктивних оціночних суджень, які далекі від реальних фактів. Адже жодне із видань, які тиражували гнівні обвинувачення, навіть не подбали про достовірність цієї інформації і не звернулися за коментарем безпосередньо до першоджерела, тобто ? до УФІ.

Це красномовно свідчить про те, що інтереси уболівальників, заради яких ніби то і здійнявся галас, є лише прикриттям для реалізації інших інтересів, котрі знаходяться поза футбольним полем.

Якби ініціатори цієї інформаційної «сенсації» дійсно мали б на меті кваліфіковано розібратися у ситуації, то вони без проблем дізналися б про наступне:

? вся європейська практика реалізації телевізійних прав побудована на принципах забезпечення ексклюзивності прав та можливостей каналу транслятора;

? починаючи з 2003 року, володарі прав на трансляції матчів за участю національної збірної команди України, спочатку телеканал «Інтер», а потім Перший національний, також працювали на умовах ексклюзивності;

? під час проведення матчів групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА жодна телевізійна камера, яка не належить каналу транслятора, не може з’явитися на стадіоні під час гри.

Хотіли б також нагадати шановним колегам події осені 2006 року. Тоді за чотири години до початку матчу Італія ? Україна, що проводився в рамках відбірного турніру Євро-2008, тільки завдяки особистим зусиллям президента Федерації футболу України та під його особисті гарантії було досягнуто домовленості про купівлю прав телевізійного показу. Постає питання, чому тоді ніхто із телевізійної спільноти не бив на сполох стосовно цієї проблеми? Адже ситуація і справді була доведена до абсурду. А коли Григорій Суркіс жартома пообіцяв за власний рахунок придбати всім уболівальникам і телеприймачі, щоб деякі телеканали не втратили свою аудиторію, більшість популярних спортивних тележурналістів як в рот води набрали у відповідь.

Саме після цього випадку Перший національний телеканал придбав права на всі подальші матчі за участю національної збірної України в тому циклі і тим самим вирішив проблеми уболівальників на майбутнє.

Напевне НТКУ і в цьому році виявляла інтерес до матчів за участю української національної збірної, але великі витрати пов’язані із придбанням прав на трансляції фінального турніру Євро-2008 та Олімпіади в Пекіні, виявилися занадто важкими для бюджету державної телекомпанії.

Наскільки ми поінформовані, практично жоден із телевізійних каналів, представники яких зараз висловили незадоволення ексклюзивом ТРК «Україна», не планував транслювати будь-які поєдинки за участю українських збірних. Ті ж, хто реально виявляли інтерес до висококласного українського футбольного телепродукту, не здіймають даремного галасу, бо розуміють, що такі питання традиційно вирішуються на комерційних засадах із каналом транслятором.

УФІ працює на легальному спортивному телевізійному ринку не перший рік і має солідний досвід прозорих партнерських стосунків з багатьма телеканалами. За цей час компанія здобула також відповідну репутацію в очах ФФУ, чиї комерційні інтереси професійно та добросовісно представляє і в контактах зі спонсорами національних збірних.

Тому будь-які натяки на сумнівні оборудки з правами на телетрансляції матчів за участю головної збірної команди є абсурдними по своїй суті.

Окрім того, нам відомо, що ФФУ вже звернулася до ТРК «Україна» з ініціативою про врегулювання взаємовідносин з українськими телеканалами навколо цього питання згідно норм, які існують у цивілізованому інформаційному просторі.

УФІ звертається до журналістів з проханням ? не тиражувати чутки та плітки, а наразі користуватися лише професійними коментарями. Ми завжди відкриті для співпраці.

ffu.org.ua