Моніторинг

ТВ-Програма

Футбольне літо на Першому

Надія ЮРЧЕНКО, Укрінформ З 7 по 29 червня Перший національний у прямому ефірі транслюватиме матчі Євро-2008. Про екслюзивні права на трансляцію першості Європейського континенту на території України за два місяці до початку чемпіонату НТКУ домовилася з представником УЄФА – німецькою компанією Sport Five, повідомив на прес-конференції в.о. президента НТКУ Василь Ілащук.

2008-05-20 15:50

Ілащук наголосив, що НТКУ виділила на придбання ліцензії з свого бюджету 4 млн. євро, бо мусить думати про перспективу. «Якби ми зараз відмовилися від трансляції Євро-2008, то, очевидно, могло б постати питання, чи транслюватимемо ми цю подію в 2012 році, адже наша відмова цього року була б незрозумілою всім європейським країнам», – сказав в.о. президента НТКУ. Він додав, переговори почалися ще торік, але сьогодні питання вирішено і вся Україна матиме змогу спостергати футбольні баталії 2008 року.

Директор творчого об’єднання «Спорт» НТКУ Олена Степанищева уточнила, що у записі транслюватимуться лише чотири матчі останнього дня групового етапу чемпіонату, які відбуватимуться одночасно, всі інші 27 матчів будуть показані у прямому ефірі о 19.00 та о 21.45. Окрім прямих трансліцій футбольних матчів, у ефірі Першого національного щодня виходитимуть 15-хвилинні щоденники подій Євро-2008 та у програмі «Наш футбол» готуватиметься тижневий огляд футбольних баталій за участю гостей і фахівців.

Степанищева також повідомила, що спортивна телекомпанія «Поверхность ТВ» має права на висвітлення Євро-2008 у кабельній мережі і через супутник. За її словами, умови ліцензійного контракту були дуже жорсткі: НТКУ має право субліцензувати, тобто продати комусь із партнерів право на субтрансляцію, лише 10 матчів групового етапу. «Єдине, що ми можемо, – продавати права на новинний доступ», – сказала вона.

Директор ТО «Спорт» зазначила, що це дуже дорогий проект, адже права на трансляцію футбольного чемпіонату коштували 4 млн. євро плюс доведеться платити за технічні послуги. Тому Перший Національний намагатиметься захистити свої ліцензійні права. «Моніторингові компанії пильно відстежуватимуть вилучення з ефіру Першого національного для використання для інших каналах будь-яких відеофрагментів подій Євро-2008» – попередила Степанищева.

Відповідаючи на запитання журналістів, перший віце-президент НТКУ Михайло Кобля сказав, що ціна і хронометраж новинного доступу до відеоінформації про Євро-2008 як окремого продукту ще визначаються.