Персони

Інтерв'ю

ЕВРО-2012: информационная политика

Процесс подготовки к Турниру не раз подвергался уничижительным информационным атакам, на фоне ЕВРО неоднократно разворачивались черные пиар-кампании. Однако в итоге все эти волны благополучно разбились о мол, грамотно выстроенный ФФУ.

2009-12-18 15:35

***********

– Мы с вами можем по праву гордиться неоспоримым фактом: своим каждодневным самоотверженным трудом на благо любимой игры. Наша – принимающая Турнир – ассоциация вносит ощутимый вклад в общую копилку позитивных изменений в процессе подготовки страны к чемпионату Европы. Об этой особой роли сплоченного, высокопрофессионального, творческого коллектива Федерации футбола Украины говорил и президент УЕФА, комментируя позитивное для четырех украинских городов решение последнего Исполкома на Мадейре.

И никакие другие оценочные суждения относительно реальных результатов нашей с вами деятельности в проекте ЕВРО-2012 не смогут принизить авторитетного мнения Мишеля Платини. Все остальное – от зависти и от лукавого. Собаки пусть себе лают, а мы продолжаем свой путь к намеченной цели. В современном демократическом обществе это иногда называют – свободой слова. Поэтому давайте будем снисходительны к любому недружественному «подвыванию», и воспринимать его с легкой иронией и тонким чувством юмора.

Наше ближайшее будущее видится сквозь призму совместного с УЕФА генерального плана подготовки страны к ЕВРО-2012. Именно такой ракурс и такой подход отныне будут определяющими критериями оценки для руководящего органа украинского футбола относительно всего происходящего в зоне его ответственности. А мои функции как президента ФФУ теперь будут всецело сосредоточены на этом стратегическом направлении.

Например, понятие «безопасность Турнира» будет трактоваться нами значительно шире, чем это прописано в договорных обязательствах принимающей стороны на время проведения матчей чемпионата Европы. Как показала практика, мы недооценили опасность для ЕВРО-2012 разрушающей активности агрессивной информационной среды, которая создается руками наших доморощенных оппонентов. В безудержном желании насолить ФФУ они не брезгуют никакими средствами, включая черный пиар, который реально угрожает имиджу и репутации самого Турнира.

В длинном списке этих умышленных провокаций отчетливо прослеживается логика создания их режиссерами всевозможных скандалов, конфликтов, мелких и крупных стычек. Все они сопровождаются в СМИ навязчивым подтекстом о якобы всеобщем беспорядке в футбольном доме. Безответственная, агрессивная риторика в адрес национальной ассоциации со стороны некоторых субъектов футбола даже породила иллюзию о наличии двух, а не одного центра управления всем хозяйством...

В ходе реформирования футбольного хозяйства страны будет кардинально смещен акцент на популяризацию нормативно-правовой базы футбола, разъяснительную и консультативную работу среди клубов, спортивных обществ и объединений, многочисленных болельщицких организаций.

К сожалению, повседневная практика со всей очевидностью показывает – мы нуждаемся в незамедлительной ликвидации дремучей безграмотности, которая по-прежнему пронизывает все сферы нашего футбольного бытия. Начиная с бесконечных споров по поводу толкования правил футбола и заканчивая навязчивыми мудрствованиями о полномочиях и независимости! Семинары, конференции, круглые столы по вопросам правовой культуры футбольного сообщества должны будут вернуть всех его участников в рамки профессиональных дискуссий, развивающих и совершенствующих любимую игру.

Мы будем инициировать появление специальных тематических программ на популярных телеканалах, которые бы способствовали созданию достойной ретроспективы уникальной футбольной истории нашей страны. В преддверии ЕВРО-2012 это должно существенно повлиять на изменение общего информационно-аналитического фона вокруг футбольной тематики, вытеснив из него скандалы, конфликты, провокации и другую желтизну.

Из выступления на на XI Конгрессе Федерации футбола Украины, 18.12.2009

***********

До прес-служби ФФУ надходять звернення від ЗМІ щодо коментарів стосовно заяв Мішеля Платіні за результатами чергового засідання Виконкому УЄФА, що відбувся у Ньоні 14-15 вересня. Зокрема, журналісти хочуть почути з вуст Григорія Суркіса, який щойно повернувся зі Швейцарії, офіційну реакцію ФФУ на позитивні оцінки президента УЄФА нинішнього стану справ з підготовкою до ЄВРО-2012 в Україні. Президент ФФУ вважає, що поширювана інформація про компліментарні висловлювання Мішеля Платіні на адресу української сторони у зв’язку з відчутним прогресом на шляху до виконання зобов’язань у рамках проекту ЄВРО-2012, є достатньо повною і цілком об’єктивною.

«Президент УЄФА висловився чітко і зрозуміло. Я не бачу потреби намагатися щось прочитати ще між рядків, – зазначив Григорій Суркіс. – Давайте навчимося сприймати позитивні для нас сигнали з оригінальним, а не кимось відредагованим змістом».

Водночас керівник приймаючої турнір асоціації звернув увагу представників ЗМІ на той факт, що перехід від критичного червоного до жовтого сектору ще не означає остаточного досягнення безпечного для нас рівня готовності. Тому час, що залишився до контрольної дати 30 листопада, має бути використаний не задля самомилування перед телекамерами деяких говірких чиновників, а на «підтягування хвостів» на ключових напрямках роботи.

«Я вже говорив про те, що декому треба менше працювати язиками, а натомість відповідальніше ставитися до реалізації конкретних вимог УЄФА, кінцеві результати виконання яких будуть розглянуті 10-11 грудня під час засідання Виконкому Європейського союзу футбольних асоціацій у Португалії. Лише там, на Мадейрі, буде зрозуміло, чи зможе Україна реально перейти до зеленої зони готовності і разом з Польщею на паритетних засадах у форматі 4+4 гідно продовжити підготовку до турніру», – підкреслив Григорій Суркіс.
 
Офіційний сайт ФФУ, 16.09.2009

*************

– Як президент приймаючої ЄВРО-2012 національної футбольної асоціації і член Виконкому УЄФА прошу поважне товариство звернути увагу на одну важливу обставину, яка суттєво впливає на реалізацію спільної інформаційної політики Турніру.

Проблема полягає у тому, що донині відсутня єдина скоординована концепція інформаційного супроводження заходів з підготовки до чемпіонату на територіях обох країн. Як результат – тиражування довільних інтерпретацій з боку державних чиновників на актуальні теми стратегічного партнерства у проекті ЄВРО-2012.

Така безвідповідальна самодіяльність уповноважених посадовців призводить до виникнення у ЗМІ ажіотажу та скандальних інформаційних приводів, які підривають авторитет УЄФА ЄВРО-2012 та кидають тінь на партнерські стосунки між нашими дружніми державами.

На мою думку, головні принципи публічного висвітлення процесу підготовки до Турніру мають бути узгоджені та закріплені окремим міжурядовим документом у рамках українсько-польського Комітету. При цьому не варто соромитись терміну – «інформаційна дисципліна», оскільки саме через її відсутність наші опоненти регулярно маніпулюють резонансними заявами можновладців.

Яскравим прикладом такої спланованої провокації є журналістська інтерпретація коментаря міністра спорту Польщі пана Джевецького відносно того, що власник стадіону «Донбас-Арена», нібито, не здатний профінансувати завершення будівництва цього об’єкта до ЄВРО-2012. Сенсаційна заява була негайно спростована ФК «Шахтар» і самим міністром, але у свідомості широкої громадськості обох країн, напевне, залишилися з цього приводу неприємні відчуття – мовляв, диму без вогню не буває…

Аналогічно виглядає ситуація навколо визначених Виконкомом УЄФА у Бухаресті 13 травня переліку приймаючих міст в Україні та Польщі. Прикро констатувати, але які тільки варіанти цього насправді паритетного розподілу не озвучувалися польськими чиновниками різного рівня всупереч чіткій позиції європейської спілки.

У цій залі не повинно бути образ і взаємних звинувачень. Ми – єдина зацікавлена у спільному результаті команда. Тому наведені мною факти слід сприймати лише як привід для серйозних висновків і недопущення подібних помилок. Адже зайве говорити про те, яке важливе місце у загальній системі управління проектом повинна займати інформаційно-пропагандистська складова. Якщо ми не реалізуємо належним чином наявні інформаційні можливості обох країн і не об’єднаємо їх в єдиний кулак, нам буде дуже важко розмовляти адекватною мовою з тими, хто зазіхає на репутацію ЄВРО-2012, а значить – і наших держав.

З виступу на засіданні Українсько-польського комітету у справах підготовки та проведення ЄВРО-2012, 10.07.2009