Персони

Історії

Блохін забиває Лобановському: початок великого шляху

2022-04-15 16:09

Цього дня, 15 квітня 1972 року, в історії київського «Динамо» почалася нова епоха – епоха Олега Блохіна. Молодий динамівський форвард забив свій перший гол у чемпіонатах СРСР, після чого на довгі роки став топ-бомбардиром «Динамо» і радянського футболу.

Кияни стартували в чемпіонаті СРСР-1972 з розгромної поразки від «Зорі» 0:3, але за чотири дні відігралися в Ростові-на-Дону на місцевому СКА, забивши два м'ячі.

15 квітня до Києва завітав «Дніпро» під керівництвом молодого наставника, колишньої зірки «Динамо» Валерія Лобановського. У присутності 70-ти тисяч глядачів динамівці програли перший тайм, але ключова заміна Бишовця на Шевченка стала відправною точкою в камбеку киян.

На 65-й хвилині Олег Блохін забив гол, який можна вважати його фірмовим – за рахунок швидкісного дриблінгу розібрався із суперниками, вийшов сам на сам із Собецьким і поцілив у ворота. Перший із наступних 211-ти!

***

За 5 хвилин Шевченко, який вийшов на заміну, краще за всіх зорієнтувався у штрафному «Дніпра» після скидки головою від партнера й ударом у порожні ворота приніс киянам перемогу.

Динамівці провели досить сильний сезон, але проблема була в тому, що «Зоря» зіграла ще краще і завоювала єдині у своїй історії золоті медалі.

Герой нашого матеріалу Олег Блохін у своєму першому повноцінному сезоні забив 14 голів, віддав 7 результативних передач і став найкращим бомбардиром чемпіонату СРСР.

Уже наступного року «Динамо» очолив Валерій Лобановський, який за активної участі Олега Блохіна зробив «біло-синіх» найкращою командою в історії радянського футболу. А для Олега Володимировича гольові подвиги почалися з гола у ворота команди Валерія Васильовича...

Чемпіонат СРСР-1972, 3-й тур
15 квітня 1972, Центральний стадіон, 70 тисяч глядачів

«ДИНАМО» – «ДНІПРО» 2:1
Голи:
Блохін 65, Шевченко 70 – Романюк 26
«Динамо»: Рудаков, Фоменко (Веремєєв, 69), Сосніхін, Матвієнко, Решко, Трошкін, Мунтян, Пузач, Колотов, Бишовець (Шевченко, 58), Блохін
«Дніпро»: Собецький, Сергєєв, Денеж, Богданов, Федоренко, Гринько, Шнейдерман, Назаров, Лябик (Євсеєнко, 69), Паркуян (Пилипчук, 79), Романюк

fcdynamo.com