Турніри

ЧС-2022

Байсуфінов: «Команда зробить усе можливе, щоб виправити невтішну статистику ігор з Україною»

Матч кваліфікації ЧС-2022 зі збірною України стане лише другим для Талгата Байсуфінова, який після чотирирічної перерви повернувся на тренерський місток у команді Казахстану.

2021-03-29 13:42

Але 52-річний наставник упевнений, що в поточному відбірному циклі «Яструбам» буде до снаги дати бій будь-кому із суперників. Зокрема – збірній України, щоб змінити невтішну для казахстанців статистику в історії протистоянь цих команд.

– У грудні вас призначили тренером національної збірної Казахстану. Ви вже мали досвід роботи з головною командою країни у 2016—2017 роках. Що змінилося у збірній із того часу, як ви залишили посаду чотири роки тому?
– Насправді сталося багато змін. З'явилися нові виконавці, які заграли на якісному рівні. Багато ветеранів залишили збірну, натомість прийшли молоді гравці. Раніше я працював у молодіжній збірній, тренував багатьох нинішніх представників головної команди країни. Я знаю їхні можливості, сподіваюся на їхню допомогу, адже мої вимоги вони знають чудово.

– Які завдання перед вами як перед головним тренером команди ставить керівництво Казахстанської федерації футболу?
– Необхідно побудувати команду, яка гратиме в сучасний і красивий футбол. У кожному матчі збірна повинна грати на результат, незважаючи на статус суперника.

– Якою є ваша тренерська філософія? Який футбол ви хотіли б бачити у виконанні ваших підопічних?
– У попередніх циклах збірна намагалася грати в добротний футбол. Так, не завжди вдавалося досягати тих результатів, яких від неї чекали вболівальники. Однак футболісти зростають разом із командою. Важливий той досвід, якого вони набувають, виходячи на поле. Поступово будемо омолоджувати команду, адже в Казахстані чимало талановитих хлопців. Не варто скидати з рахунків і досвідчених гравців.

– Рік тому європейський футбол зіткнувся з проблемою співіснування з COVID-19. Чи вдалося вашій команді уникнути контакту з хворобою під час підготовки до кваліфікаційних матчів? І які рекомендації ви даєте своїм гравцям із цього приводу?
– Нас це, звичайно ж, теж не оминуло. Деякі футболісти, на жаль, встигли перехворіти на коронавірус. Що стосується рекомендацій, то гравці знають, що необхідно зберігати мінімальний контакт із зовнішнім світом, при цьому дотримуючись гігієни.

– Збірна Казахстану вже зустрічалася з Україною чотири рази й у кожному матчі зазнавала поразки. Чи готова команда перервати серію невдач у поєдинках з українцями? І що для цього потрібно зробити?
– Так, ми знаємо про невтішну статистику в іграх проти України. Десь наша збірна могла зачепитися за очки, десь усе вирішувала майстерність суперника. Що стосується майбутньої зустрічі, то команда зробить усе можливе, щоб виправити цю статистику. При цьому всіх секретів розкривати не буду.

– Як ви вважаєте, якою є роль Андрія Шевченка як тренера в постановці гри нинішньої української збірної?
– Ми чудово знаємо Шевченка як блискучого футболіста, який з успіхом виступав як на клубному рівні, так і за свою національну збірну. Шевченко досяг чималих успіхів і як наставник команди України. Думаю, він здатний прогресувати як головний тренер.

– Кого б ви виділили з нинішнього складу збірної України? Кого команда Казахстану остерігається у прийдешній зустрічі із синьо-жовтими?
– Кожен гравець збірної України таїть у собі небезпеку. Багато футболістів виступають за кордоном. Виділяти когось окремо не хотілося б. В Україні дуже рівна команда із хорошим підбором виконавців.

– Що ви можете сказати про розклад кваліфікаційних ігор ЧС-2022? Наскільки він є зручним для вашої команди?
– Ми будемо підлаштовуватися під будь-який розклад. Казахстан знаходиться досить далеко від інших країн Європи, тому ми звикли до того, що літати нам доводиться тривалий час. У домашніх матчах футбольне поле зі штучним покриттям, можливо, даватиме нам невелику перевагу.

uaf.ua