Турніри

ЧС-2022

Вельс – Україна 1:0. Матч за вихід на ЧС-2022. Не дотягнулися

Усі знають, на яку перемогу перш за все чекає Україна. А прикру невдачу в Кардіффі ми переживемо.

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

2022-06-05 21:06

Та впевненість, з якою українці здобули звитягу у Глазго, надихнула всіх нас і подарувала справжню радість. А разом з тим мала позбавити усіляких залишків розслабленості наступних суперників – валлійців. Стало зрозуміло: якщо шотландці з якихось причин виявилися неготовими до футболу, що продемонстрували «синьо-жовті», то Бейл, Ремзі та компанія на аналогічні граблі не наступатимуть.

Навіть знаючи про те, що лідери команди Роберта Пейджа у п’ятницю відпочивали, Олександр Петраков виставив у «старті» тих самих 11 футболістів, що починали попередню зустріч. А отже був упевнений в них, в їхньому стані. І це прекрасно!

Гімни, зворушливі співи, слова підтримки Україні з боку господарів. Далі – лише гра!

Пристрасті закипіли вже на другій хвилині. Матеу Лаос роздав господарям два гірчичники – один за фол, другий – за розмови. А далі два поспіль удари від Олександра Зінченка та Руслана Малиновського. Перший забив, але зарядив без свистка, другий змусив Уейна Хеннесі перевести м’яч на кутовий.

До закінчення першої 15-хвилинки кіпер «Бернлі» ще тричі рятував свою збірну – після двох підступних гармат Віктора Циганкова і після низового пострілу Романа Яремчука, якого відмінною передачею вивів на ворота Ілля Забарний. Пара коротких навал Вельсу несли в собі напругу, але не небезпеку.

Дощ, що зарядив незадовго до стартового свистка, заважав обом командам, і, можливо, саме він не дав вправно приземлитися на газон після верхової боротьби Георгію Бущану. Лікарі побігли на поле, Андрій П’ятов – розминатися, але обійшлося без заміни.

Як і в Шотландії, українці дуже чітко і технічно виходили з-під пресингу, що його епізодично вмикала команда Пейджа, і продовжували допікати «драконів» болючими уколами. Випади Зінченка і Циганкова вкотре змусили вступати в гру Хеннесі.

А ось перший удар у ствір воріт Бущана на 34-й хвилині призвів до їх взяття. Власне, Бейл, виконуючи штрафний, і не бив – скоріше вирізав м’яч у напрямку партнерів. Але той знайшов голову Андрія Ярмоленка і пірнув у сітку повз голкіпера. Виглядало несправедливим, але яке кому діло?

Підопічні Петракова не знітилися і за час, що залишався до перерви, могли відновити рівновагу. І тоді, коли знову пробивав Зінченко, і тоді, коли після удару Джо Аллена по нозі Ярмоленка, претендували на пенальті. ВАР звернув увагу на спірний епізод, але хавбека «Сток Сіті» виправдав.

Команди пішли відпочивати. Нашим відпочинок був конче потрібним – особливо з огляду на очікуваний спад у другому таймі. На кшталт того, що стався в Глазго.

На 49-й хвилині гостей простив Аарон Ремзі, якого дуже зручною передачею знайшов у карному майданчику Кіффер Мур. Півзахисник не влучив – українці у грі.

Дощ підсилився, що робило завдання команди Петракова ще важчим. Але наші продовжували шукати свої моменти, вже не так надійно відпрацьовуючи позаду. Це природно. Чого варта стійка воріт Бущана після удару Джонсона і сейв Георгія після кинджалу Бейла…

Але до цього з-далеку класно, але не точно, прикладався до м’яча Малиновський, а після цього валлійські захисники не дали відзначитися Ярмоленку, який пробивав метрів з 10…

За двадцять хвилин до фінального свистка наш тренер почав освіжати гру. Появи Сергія Сидорчука, Миколи Шапаренка, Артема Довбика та Михайла Мудрика робили свою справу. Тим часом Пейдж намагався збивати темп своїми рокіровками, що мали, звісно зовсім іншу мету.

На 83-й хвилині чергове диво ледве не створив Довбик, але з його повітряною атакою після подачі Віталія Миколенка неймовірним чином упорався воротар…

Команда Олександра Петракова була дуже близька до своєї мрії. Зробила все і навіть більше. Лише одна поразка у відбірній кампанії стала для «синьо-жовтих» шлагбаумом на шляху до Катару.

Що ж, наші перемоги і та, найважливіша, якої ми всі так потребуємо, попереду. Наближатимемо їх з усіх сил.

Слава Україні!

ВЕЛЬС – УКРАЇНА 1:0
Гол:
 Ярмоленко (34, у власні ворота).
Вельс: Хеннесі, К.Робертс, Б.Девіс (Норрінгтон-Девіс, 90+3), Родон, Н.Уїльямс, Ампаду, Ремзі, Аллен, Джеймс (Джонсон, 71), Мур, Бейл (Вілсон, 83).
Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Степаненко (Сидорчук, 70), Маліновський (Шапаренко, 70), Зінченко, Ярмоленко, Циганков (Мудрик, 77), Яремчук (Довбик, 77).
Попередження: Аллен (2), Джеймс (2) – Миколенко (32), Мудрик (90+5).
Арбітр – Антоніо Матеу Лаос (Іспанія).
5 червня. Кардіфф (Вельс). «Кардіфф Сіті». Дощ.

footclub.com.ua