Турніри

ЧС-2022

Петраков: «Зіграти красиво, але програти – не для мене...»

Сьогодні відбулася презентація нового тренерського штабу збірної України, яку відтепер очолює Олександр Петраков. Природно, наставнику було задано чимало запитань... 

2021-08-29 14:57

– Хлопці збираються потроху, є травмовані. Сьогодні багато хто ще грає, у тому числі в Європі. Поки що не можу сказати про травми. Нам потрібно зустрітися, лікарі повідомлять мені ситуацію. Сьогодні приступаю до своїх обов'язків, проведемо тренування.

– Чи визначилися ви з капітаном команди?
– Капітаном був Андрій Пятов, віце-капітаном – Андрій Ярмоленко. Я нічого не хочу міняти, вони це заслужили. Залишається так, як і було.

– Чи підписали ви контракт з УАФ? Чи є конкретні дати? Також була інформація про те, що до тренерський штаб може увійти Олег Гусев...
– Контракт у мене підписаний. Але далі інформація конфіденційна. З Олегом Гусевим я не вів ніяких розмов.

– Вас призначили головним тренером збірної України за два тижні до першого матчу. Наскільки це складно психологічно?
– Скажу відверто, спочатку було важко. Я погодився, переживав, узяв на себе величезну відповідальність. Але зараз вже все нормально, втягнувся, сьогодні побачимося з хлопцями. Подивимося, як воно буде. Я з усіма гравцями розмовляв, зараз вони будуть з'їжджатися. Сьогодні буде перше відновлювальне тренувальне заняття. Така специфіка національної збірної – тут часу на розкачку немає. Треба бути професіоналами й уміти зібрати команду за два дні. Ми вже досвідчені люди, постараємося зробити все можливе, щоб відновити хлопців до гри.

– Після призначення навколо вас зосереджено багато уваги. Наскільки це впливає на концентрацію?
– Це не відволікає. Я ж не молодий хлопець. Компліменти мене не хвилюють так сильно, як раніше. Ви можете мене лаяти або хвалити – я не дуже звертаю на це увагу.

– Вас називають тренером-прагматиком. Чи побачимо ми еволюцію вашого стилю?
– Може так воно і є, можливо, я прагматик. Кажуть, що потрібно показувати якийсь футбол, який всі називають яскравим. Я знаю, що у футбол завжди грають на результат. Як національна збірна може не грати на результат? Може я й прагматик, але повинна бути ігрова дисципліна. Грає гімн країни, піднімається прапор. Але вийти й зіграти красиво для когось, але програти – не для мене.

– Ви багато працювали з молоддю. Хто з молодих гравців отримає свій шанс?
– Ми на всіх дивимося, ходимо на ігри. Мої помічники працюють, вони все бачать. Називати прізвища я не буду. Кожен молодий футболіст спочатку повинен проявитися себе в молодіжній збірній. Бути там на провідних ролях, забивати м'ячі, прогресувати. Після цього він отримає виклик до національної команди. А просто брати гравця на перспективу ми не будемо.

Є досвідчені гравці, які заслужили це право. Також і молоді футболісти повинні заслужити виклик до національної збірної. Це величезна честь.

– Чи розібрали ви вже збірну Казахстану?
– Мені надіслали інформацію про цю команду ще 10 серпня. Я дивився її матчі. Подивився поєдинки з Україною, Північною Македонією, Францією. У нас ніколи не було недооцінки суперника.

Казахстан – дисциплінована, навчена команда, зі своїми козирями. Я вже зробив для себе деякі висновки. Ми з помічниками все обговоримо. У мене є компетентні люди – Володимир Лазаренко та Авраам Кампомар, які будуть робити аналітику й розбір ігор.

– Ви розумієте, що в матчі з Казахстаном від збірної чекають тільки перемоги?
– Як я вже казав, ми розуміємо відповідальність. Попереду п'ять ігор, в яких не можна втрачати очки. Навіть унічию в Казахстані грати не можна.

– Чи будете ви намагатися перехопити Еріка Шуранова й Георгія Цітаішвілі в інших збірних?
– Я людина відкрита й пряма. Можу розповісти про ситуацію з Цітаішвілі. Свого часу під час турніру Лобановського він запевняв, що не гратиме за збірну Грузії. Але, як бачите, пройшов час, і Гіо пішов іншим шляхом. Він зробив свій вибір, його засуджувати не буду. Те ж саме стосується й Шуранова. Не можна вмовляти й просити когось, щоб він грав за свою країну. Тут має бути щось українське всередині, у душі.

– У вас дуже мало часу залишилося до матчу з Казахстаном. Які ваші першочергові завдання зараз? Чи збираєтеся ви змінювати футбол збірної, який сповідував Андрій Шевченко?
– Ви говорите про стиль Шевченка. Ви маєте на увазі контроль м'яча? Для мене контроль м'яча повинен бути ефективним. Є певні ділянки поля, де ми повинні реалізовувати свої моменти. Повинні завершувати атаки, здійснюючи флангові подачі або завдаючи ударів. А катати м'яч безцільно для статистики – таким ми не займаємося.

Зараз першочергове завдання – провести бесіди. Як готуватися? Найголовніше – відновити гравців. «Шахтар» сьогодні грає в Ужгороді. Хлопці прибудуть до збірної завтра вранці, потім на нас відразу ж чекає виліт.

– Ви називаєте себе відкритим і прямолінійним. Це добре працює з молоддю. Як будете спілкуватися з дорослими футболістами? У такому ж стилі?
– Я прекрасно розумію, що повинен бути дипломатом. Але давайте ми проведемо кілька ігор, і тоді я відповім на це питання. Поки що я з хлопцями розмовляв тільки телефоном. Я з ними повинен поговорити віч-на-віч.

– Ви тепло привітали Шевченка на матчі «Інгулець» – «Динамо». За яких умов ви попросите поради в колишнього головного тренера збірної?
– Так, я поговорив із Шевченком ще телефоном. Ми з ним зустрілися на стадіоні «Динамо». Хочеться, щоб у нас було все добре й не довелося просити поради. Шевченко сказав, що зі своїм колишнім тренерським штабом відвідає матч із Францією.

– Який вплив ви мали на формування розширеного списку збірної України?
– Я складав цей список.

– Чи варто очікувати в подальших списках більше гравців із клубів УПЛ, але не з «Динамо» або «Шахтаря»?
– Це збірна команда країни. У ній повинні бути футболісти з різних клубів. Але ці гравці повинні відповідати рівню національної збірної. Ті люди, які будуть підходити під наші критерії, будуть викликатися.

– Віталій Буяльський грав дуже мало у збірній за Шевченка. Як ви оцінюєте його перспективи?
– Я з ним розмовляв на професійні теми. Я поки не буду розкривати тактичну схему збірної. Ми з Віталіком обговорили деякі нюанси. Сьогодні він прибуде до команди. Чудово, що він зараз виділяється на рівні чемпіонату. Однак рівень збірної зовсім інший, там інші вимоги. Ми поговоримо з Буяльським. Якщо він буде відповідати цій ролі, то буде виходити в основному складі.

 Усі кращі футболісти гратимуть, не хвилюйтеся. Але за умови, що вони будуть віддаватися. Хто не буде віддаватися й виконувати наші вимоги, той не гратиме.

– Чому ви викликали до збірної України Тараса Качарабу та Данила Сікана?
– Качарабу я знаю дуже добре, він пройшов всі вікові категорії на рівні збірних. І з людськими, і з ігровими якостями в нього все добре. У нас дуже багато травмованих гравців. Ми розраховували на Бондаря, Попова, Бурду… У зв'язку з цим я викликав Качарабу, який грає в Європі, брав участь в кваліфікації Ліги чемпіонів. Я з ним поговорив, він дуже радий виклику. Із Сіканом такак ж ситуація. Бесєдін травмований. Я з ним теж розмовляв, побажав йому одужання. Супряга теж був травмований, не набрав форму, вирішує трансферні питання. Я подивився, що Сікан виходить на заміну в «Шахтарі», підміняє Траоре.

Два дні тому ми з Олександром Шовковським зустрічалися з Роберто де Дзербі. Тренер «Шахтаря» добре відгукується про Данила, я дуже добре його знаю. Тому й викликав до національної збірної.

– Як ви збираєтеся розподіляти сили на матчі з Казахстаном і Францією?
– Поки що я не знаю стану футболістів, як вони проведуть тур. Медичний персонал мені доповість про стан хлопців. Ми зараз поговоримо з тренерським штабом, із досвідченими гравцями. Звичайно, буде ротація.

У Франції вибір гравців ширший – вони не думають про ротацію, адже можуть поставити два рівноцінні склади. Звичайно, журналістам я говорю, що зараз у голові в мене тільки матч із Казахстаном. Воно так і є. Адже якщо з Казахстаном трапиться невдача, то про наступні матчі вже можна й не думати.

– Чи обговорювали ви умови, за яких ви позбудетеся приставки «в.о.» й станете головним тренером?
– Мене цікавить результат. Ми завжди ставимо перед собою максимальні завдання. Ми прийшли сюди не за контрактами, паперами або приставками. Нам просто цікаво. Ми з хлопцями поставили завдання потрапити на чемпіонат світу в Катарі. Подивимося, як воно вийде. Але якихось гучних заяв ми ніколи не робили й робити не будемо.

– Матч із Казахстаном пройде на штучному газоні. Наскільки це ускладнює підготовку?
– У 2011 році ми вже грали з юнацькою збірною на цьому полі на цьому ж стадіоні. Також я нещодавно спілкувався з Русланом Костишиним, «Колос» якого грав із казахстанським «Шахтарем» на цій арені. Він каже, що поле дуже жорстке, вони його поливають дуже швидко. Поле специфічне. Але хто вміє грати у футбол, той грає скрізь і на будь-якому покритті.

uaf.ua