Турніри

ЄВРО-2020

Збірна України: виліт до Франції – на тлі травм та коронавірусу

Жовтневий збір національна команда України розпочинає в умовах, які можна назвати безпрецедентними.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

2020-10-05 10:28

І якщо значне число травмованих збірна за свою історію вже переживала, то в поєднанні із гравцями, які пропускають цілий збір або його частину через пандемію коронавірусу, загальна кількість викликаних виконавців, що не зможуть прибути сьогодні до табору синьо-жовтих, склала аж 12 осіб!

Шестеро травмованих
Усе розпочалося з травми привідного м’яза в Олександра Зінченка, про що сам гравець повідомив 30 вересня. Згодом стало відомо, що через ушкодження не зможуть допомогти збірній три футболісти «Шахтаря» – Сергій Кривцов, Євген Коноплянка та  Сергій Болбат. Окрім того, переможний матч «Динамо» у плей-офф раунді Ліги чемпіонів УЄФА, крім власне звитяги, приніс ще й травми Віталія Буяльського та Владислава Супряги, які, як з’ясувалося, також не встигнуть відновитися до поєдинків національної команди.

  
Коронавірус у «Шахтарі»
Нарешті, коли вже здавалося, що поганих новин і так надмір, надійшла звістка з донецького «Шахтаря». ПЛР-тести на COVID-19 дали позитивні результати у двох футболістів, Тараса Степаненка та Андрія Пятова, й у двох працівників клубу, які також є збірниками – тренера з фізпідготовки Івана Баштового та масажиста Вадима Даніна. Як наслідок, «Шахтар» повним складом пішов на самоізоляцію, а це означає, що ще четверо гравців, які на цей момент залишаються здоровими й мали б приїхати до збірної – Микола Матвієнко, Віктор Коваленко, Марлос та Жуніор Мораес – не зможуть розпочати роботу в понеділок. Уся четвірка перебуватиме на карантині. Додаткові тести в понеділок та четвер дадуть відповідь на запитання, чи зможуть перелічені виконавці приєднатися до табору національної команди після її повернення з Франції. Разом із гравцями «Шахтаря» залишається на самоізоляції й головний лікар збірної України Артур Глущенко.

  
Термінові виклики для Коноплі, Шепелєва та Паньківа
Водоспад поганих новин змусив головного тренера синьо-жовтих Андрія Шевченка прийняти низку оперативних рішень. У неділю додаткові виклики до збірної отримали дебютант Юхим Конопля, а також більш досвідчені Володимир Шепелєв та Юрій Паньків, які вже не раз запрошувалися до лав головної команди країни. А вже у понеділок стало відомо, що до збірної також приєднається півзахисник «Гента» Роман Безус, який спочатку значився у резерві. Нагадаємо, що раніше на тижні були довикликані ще два дебютанти – Олександр Зубков та Ілля Забарний.

  
Зустріч у Парижі
Сьогодні об 11.00 чартерним рейсом Київ – Париж до столиці Франції вилетить та частина синьо-жовтих, яка нині є здоровою й захищає кольори клубів української Прем’єр-ліги. Це 10 виконавців: динамівці Георгій Бущан, Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Олександр Караваєв, Віталій Миколенко, Микола Шапаренко, Володимир Шепелєв та Ілля Забарний, а також Юхим Конопля із чернігівської «Десни» та Юрій Паньків з «Олександрії».

  
У Парижі до них приєднаються ще 12 легіонерів. Таким чином, до матчу з французами буде готуватися 22 гравця. Найчисленніша бельгійська діаспора у складі Романа Яремчука, Романа Безуса, Едуарда Соболя, Ігоря Пластуна, Євгена Макаренка та Богдана Михайліченка прибуде до Парижа потягом з Брюсселя близько 12.30. Решта збірників прилетить регулярними рейсами до аеропорту Шарль де Голль: Ігор Харатін з Олександром Зубковим – із Будапешта, Руслан Маліновський – із Мілана, Андрій Ярмоленко – з Лондона, Андрій Лунін – із Мадрида. Нарешті останнім, о 14.40, рейсом із Відня прибуде один із чотирьох дебютантів цього збору – Євген Чеберко з австрійського ЛАСКу. Загалом усі збірники прибудуть до розташування команди майже одночасно – у межах двох пообідніх годин.

  
Перше тренування – у передмісті
Збірна України розташується в передмісті Парижа – містечку Шантії, у готелі Hyatt Regency Chantilly, що у 30 км від аеропорту Шарль де Голль та 50 км від «Стад де Франс». Відстані паризького мегаполіса не залишають можливості для більш компактного розміщення. Однак сьогоднішнє тренування українці проведуть неподалік своєї французької резиденції – на затишному місцевому стадіоні Шантії. Перше заняття на зборі Андрій Шевченко призначив на 18.00 за середньоєвропейським часом.

  
Склад збірної України на матч у Франції
Воротарі:
 Андрій Лунін («Реал», Іспанія), Георгій Бущан («Динамо»), Юрій Паньків («Олександрія»).

Захисники: Віталій Миколенко, Олександр Караваєв, Ілля Забарний (усі – «Динамо»), Едуард Соболь («Брюгге», Бельгія), Богдан Михайліченко («Андерлехт», Бельгія), Євген Чеберко (ЛАСК, Австрія), Ігор Пластун («Гент», Бельгія), Юхим Конопля («Десна»).

Півзахисники: Андрій Ярмоленко («Вест Хем», Англія), Сергій Сидорчук, Віктор Циганков, Микола Шапаренко, Володимир Шепелєв (усі – «Динамо»), Руслан Маліновський («Аталанта», Італія), Євген Макаренко («Кортрейк», Бельгія), Ігор Харатін, Олександр Зубков (обидва – «Ференцварош», Угорщина), Роман Безус («Гент», Бельгія).

Нападник: Роман Яремчук («Гент», Бельгія).

Матч Франція – Україна розпочнеться на «Стад де Франс» у Сен-Дені 7 жовтня о 22.10 за київським часом.

uaf.ua