Турніри

Глобус

Україна – Ірландія 1:1. Ліга націй, тур №4. Припустимий мінімум

«Синьо-жовті» не змогли продовжити переможну серію, але залишилися на чолі таблиці.

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

2022-06-14 23:50

У порівнянні з попереднім матчем – проти Вірменії – в нашій команді змінилася вся передня лінія. Зокрема, місце травмованого Романа Яремчука на вістрі зайняв Артем Довбик, а на позиції правого вінгера з капітанською пов’язкою з’явився Андрій Ярмоленко, для якого з певних причин ця зустріч була не менш важливою, ніж для Дмитра Різника. Останній, зазначимо, вперше захищав ворота команди у офіційному двобої.

При цьому лише троє виконавців – Микола Шапаренко, Віталій Миколенко і той таки Довбик – починали з перших хвилин переможну для нас гру на полі ірландців (1:0). Вочевидь, той дублінський успіх жодним чином не мав розхолоджувати «синьо-жовтих». Хоча б через те, що вже в наступному турі команда Стівена Кенні розтрощила Шотландію – 3:0…

Тим не менш, вмикатися по-справжньому з перших хвилин номінальні господарі не стали, що частково і призвело до парочки пожеж в нашому карному майданчику. Особливо неприємний момент виник на 17-й хвилині, коли забутий всіма Трой Перротт без перешкод пробивав головою після навісу Джейсона Найта, якого знову таки дуже гостинно пропустили до самої лицевої. Але якщо ірландський нападник наших пробачив, то захисник Нейтан Коллінз за чверть години все зробив бездоганно. Він не тільки перехопив пас Шапаренка на Довбика, але й прорізав центральну зону, одного за одним проскочивши Олександра Зінченка, Сергія Сидорчука та Іллю Забарного. Дивовижно, але факт.

Гра в першому таймі явно не відповідала українському сценарію, хоча навіть за таких обставин підопічним Олександра Петракова вдавалося турбувати  Ківана Келлехера. Загадати можна і прорив з ударом Віталія Миколенка, і потужний постріл Руслана Малиновського. Власне хавбек «Аталанти» зазнав пошкодження і був замінений незадовго до пропущеного гола, однак навряд чи між цими подіями є прямий зв'язок.

Дії суперника зовсім не виглядали ідеальними, але щоб позбавити його впевненості і зламати гру, футболістам збірної України потрібно було почати демонструвати агресію, швидкість, концентрацію, бажання – ті важливі складники, яких відверто бракувало «синьо-жовтим» до перерви.

І судячи з дебюту другого тайму, візит в роздягальню таки розбудив лідерів групи. Справа не тільки в тому, що українці швидко відновили рівновагу, але і в тому, з яким завзяттям, наприклад, вони застосовували колективній відбір.

Щодо забитого м’яча, то йому передувала швидка контратака, під час якої Ярмоленко з правого флангу увірвався до карного майданчика гостей і, незважаючи на супротив Джейсона Маккліна, ідеально прострелив на дальню стійку. Ну а Довбик здійснив своєчасний ривок, і тепер йому залишилося лише вразити порожні ворота.

Наші продовжували демонструвати прагнення до більшого, утім, матеріалізувати його хоча б в кілька небезпечних моментів не виходило. І з кожною невдалою спробою, складалося враження, все менше запалу залишалося в очах наших гравців. Все-таки цей офіційний матч став уже п’ятим для команди за два тижні – про це також варто пам’ятати.

Зрештою переможця виявлено не було – не найкращий, але й не найгірший підсумок гри, враховуючи хід подій і декілька сейвів у виконанні Різника. У будь-якому разі збірна України залишається одноосібним лідером свого квартету. Тепер у вересні потрібно буде втримати чинні позиції – перш за все у протистоянні з шотландцями.

Чекатимемо на осінні перемоги, але перш за все, на ту, єдину, якої так потребує вся наша країна.

УКРАЇНА – ІРЛАНДІЯ 1:1
Голи: 
Довбик (47) – Коллінз (32).
Україна:
 Різник, Караваєв, Забарний, Матвієнко (Попов, 72), Миколенко, Сидорчук, Малиновський (Мудрик, 28), Зінченко, Ярмоленко, Шапаренко, Довбик (Сікан, 72).
Ірландія: Келлехер, Н.Коллінз, О’Ші, Леніхен, Макклін, Каллен, Браун, Моламбі (Хендрік, 67), Хоган (Робінсон, 56), Найт (Хуріхейн, 67), Перротт (Огбене, 80).
Попередження: Забарний (49), Ярмоленко (51), Зінченко (79) – Браун (65), Леніхен (81).
Арбітр – Алі Палабиїк (Туреччина).
14 червня. Лодзь (Польща). Стадіон ЛКС. +18’C.

footclub.com.ua