Турніри

Глобус

Україна – Вірменія 3:0. Ліга націй, третій тур. Звіт П’ятова і Караваєва

Важлива для всіх нас перемога не викликала запитань і стала гарним прощальним подарунком для Андрія П’ятова.

Костянтин ПАТКЕВИЧ, «Футбольний клуб»

2022-06-11 18:17

Здобувши звитягу в Ірландії попри капітальну ротацію (10 замін у «основі»), Олександр Петраков мав усі підстави кинути у суботній бій найсильніших. Так, через травми вирушили додому Тарас Степаненко і Георгій Бущан, проблеми зі здоров’ям не дозволили зіграти у Лодзі Андрію Ярмоленку та Едуарду Соболю, відпочинок отримав залізний Віталій Миколенко, але все одно стартовий склад «синьо-жовтих» виглядав дуже потужним.

Окремо звернемо увагу на захисні функції Олександра Зінченка: позиція на лівому фланзі оборони є фактично рідною для представника «МанСіті». Окрім того, виділимо другий поспіль вихід з перших хвилин 21-річного Михайла Мудрика – гірник замінив Ярмоленка. І нарешті – Андрій П’ятов. Проти Вірменії 37-річний голкіпер «Шахтаря», учасник ЧС-2006, ЄВРО-2012, ЄВРО-2016 і ЄВРО-2020, проводив свій 102-й і останній матч за національну команду. Судячи з усього, цього разу Андрій налаштований серйозно і вже не повернеться.

Нервовий початок гри (зокрема Тігран Барсегян кілька разів намагався провокувати Миколу Шапаренка) не завадив номінальним господарям створити перший момент уже на 7-й хвилині. Зінченко розрізним пасом відправив у прорив Мудрика, а той від лицевої класно віддав на Романа Яремчука. Ось лише удар у форварда «Бенфіки» вийшов занадто слабким, що й дозволило Давиду Юрченку відвести загрозу.

Українці все частіше намагалися прорватися до карного майданчика збірної Вірменії через центр, але високий відсоток браку у їхніх діях зводив нанівець всі зусилля. Та й насиченість захисної лінії підопічних Хоакіна Капарроса давалася взнаки.

Зате дальні «постріли» української команди несли в собі справжнью небезпеку. Після гармати Руслана Малиновського м’яч просвистів над самою поперечиною, а після удару Віктора Циганкова воротар врятував ситуацію з великими труднощами.

Могли наші забити в роздягальню, але на гострий простріл того таки Циганкова жоден з партнерів не відгукнувся. Довелося констатувати, що попри велику перевагу у володінні м’ячем (72%:28%), з якою українці пішли на перерву, гостям здебільшого вдавалося давати собі раду в обороні і нівелювати атакуючі потуги «синьо-жовтих».   

А на початку другого тайму довелося демонструвати свою реакцію П’ятову. Камо Оганесян проникнув до карного майданчика з лівого флангу, але наш голкіпер ногою перервав неприємну передачу півзахисника.

«Синьо-жовті» знову перевели гру на чужу половину, одначе, як і раніше, отримували дивіденди лише після ударів здалеку. І зрештою ця зброя принесла результат!

Малиновський тричі прикладався до м’яча з-за меж карного майданчика, і якщо з двома першими спробами Юрченко впорався, то третя шансів йому не залишила. Пройшла красива комбінація на правому фланзі, Циганков віддав на Олександра Караваєва, а вже той знайшов в районі півкола хавбека «Аталанти» – 1:0!

Утім, гра, звісно, ще не була зроблена – про це нагадав П’ятов, у карколомному стрибку витягнувши м’яча з лінії воріт після несподіваної зрізки Іллі Забарного. Є ще порох!

Звісно, вірмени, керівництво чиєї країни досі не засудило Росію за повномасштабне вторгнення на нашу територію, намагалися врятуватися. І тут треба віддати належне Сергію Сидорчуку. Він перекушував усе. Або майже все.

Усі питання щодо переможця були зніті на 77-й хвилині: знову вистрілила зв’язка Циганков – Караваєв. Останній з правої віддавав на Мудрика, а коли м’яч від захисника відскочив до Олександра, без вагань лівою вразив дальній кут – 2:0!

Цим номінальні господарі не задовольнилися і зрештою довели рахунок до крупного. Забарний класною діагоналлю відправив у прорив свіжого Миколенка, а оборонець «Евертона» у боротьбі з Монроєм зумів таки проштовхнути м’яч повз голкіпера! І відразу побіг до Петракова – ці двоє знайомі з тих часів, коли Віталій ще виступав за збірну 16-річних. Лодзь, як і в 2019-му, виявився щасливим для України. Сподіваємось, що принесе він удачу нам і у вівторок, коли українці, що наразі очолюють групу B1, прийматимуть ірландців.
  
УКРАЇНА – ВІРМЕНІЯ 3:0
Голи:
 Малиновський (61), Караваєв (77), Миколенко (84).
Україна: П’ятов, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Зінченко (Миколенко, 77), Сидорчук (Ігнатенко, 85), Малиновський, Шапаренко (Піхальонок, 70), Циганков, Мудрик (Зубков, 77), Яремчук (Довбик, 70).
Вірменія: Юрченко, Монрой, Т.Восканян, Мкоян, Ст.Мкртчан, Удо, Дашян (Малакян, 81), К.Оганесян, Барсегян (О.Арутюнян, 66), Байрамян (Бічахчян, 55), Бабаян (Адамян, 55).
Попередження: Забарний (45+2), Зінченко (66), Матвієнко (87) – Бабаян (45+2), Байрамян (52), Адамян (89), Восканян (90).
Арбітр – Даніель Стефанські (Польща).
11 червня. Лодзь (Польща). Стадіон ЛКС. +23’C.

footclub.com.ua