Турніри

Ліга чемпіонів

Генк – Шахтар 1:2. Ліга чемпіонів, 3-й відбірний раунд. Звіт про перший матч

Заміни Роберто Де Дзербі знову спрацювали, і гірники здобули вольову перемогу в Бельгії.

Влад МИРЕНКО, «Футбольний клуб»

2021-08-03 23:06

«Шахтар» приїхав до Бельгії у ранзі однозначного фаворита, хоча всі прекрасно розуміли, що легко гірникам бути не повинно – все ж таки «Генк» є командою з непоганим підбором гравців та серйозними амбіціями. Втім, за будь-яких обставин донецький клуб за статусом зобов’язаний проходити такого суперника, задавити його своєю атакуючою потужністю.

І зі стартового складу Роберто Де Дзербі одразу стало ясно, що гості збираються робити ставку якраз на атаку. Серед 11 гравців основи «Шахтаря» не було жодного чітко вираженого півзахисника оборонного плану – причому не лише Степаненко, але й Алан Патрик, ключові фігури в минулому сезоні, залишились в запасі. Італійський тренер також здивував, випустивши в центр захисту Вітао (в пару до Марлона), а Матвієнка змістивши на лівий фланг.

Зауважу, що в старті донецького клубу вийшло лише двоє українських гравців. Звісно, у Де Дзербі є свої завдання і пріоритети, куди інтереси збірної України не входять, але нас – людей, які щиро вболівають за національну команду, – таке не може не тривожити. Однак, це лише перший єврокубковий матч під орудою італійця, і можливо прогнози по те, що у нього буде дві «команди» – окремо для внутрішніх та міжнародних турнірів – не справдяться.

Між тим, «Шахтар» почав гру достатньо впевнено: багато тримав м’яч, непогано підходив до штрафної площі суперників. Однак гостроти, відверто кажучи, бракувало. Лише на 25-й хвилині гості організували дійсно гарну комбінацію, яку Соломон завершив ударом в ближній кут – воротар перевів м’яча на кутовий.

Разом із тим «Генк» дисципліновано захищався і непогано контратакував, ефективно використовуючи простір між лініями гірників. Опорна зона «Шахтаря» без Степаненка частенько виглядала оголеною. Зрештою на 39-й хвилині двометровий нападник бельгійської команди Онуачу виграв м’яч у зоні перед лінією захисту, відпасував на Іто, а потім сам же замкнув нехитрий, але точний навіс японця.

Поразка 0:1 після першого тайму могла спровокувати Де Дзербі на кардинальні перестановки, але тренер зробив у перерві лише одну заміну, та й то Соломон поступився місцем на полі Алану Патрику скоріше через травму.

Між тим, по перерві збільшилась територіальна перевага «Шахтаря», а от «Генк» залишався гострішим в атаці. На 54-й хвилині лише чудовий сейв Трубіна врятував донеччан від другого голу Онуачу, який пробивав з розвороту метрів з семи-восьми. Гості відповіли чудовим моментом Тете, який не влучив у ворота з близької відстані, щоправда з достатньо гострого кута.

Тиск донеччан посилювався, і зрештою індивідуальний клас гравців «Шахтаря» дався взнаки: Педріньо на рівному місці заробив пенальті, отримавши підніжку від Муньоса, а Тете реалізував 11-метровий. «Генк» швидко отримав право на дуже-дуже перспективний штрафний, але Бонгонда пробив дуже зручно для Трубіна.

Наприкінці обидві команди намагались активно грати в атаку, хоча господарі, слід визнати, виглядали попереду цікавіше. В одному з епізодів Трубіну знову довелось рятувати після удару Іто з меж карної зони. Та «Шахтар» теж шукав свій шанс – і знайшов-таки. На 81-й хвилині Марлос подав у штрафний суперників, Ісмаїлі зробив скидку, а Алан Патрик переправив м’яча у сітку. Гол створили три гравці, які вийшли на заміну!

В результаті гірники витримали напругу останніх хвилин – хоч і не без клопотів – та досягли перемоги, яка значно підвищила їхні шанси вийти до наступної, заключної стадії кваліфікації Ліги чемпіонів. Однак для початку треба ще закінчити справу в Києві, бо з рахуванням відміни правила виїзних голів перевага донеччан не виглядає гарантією загального успіху.

ГЕНК – ШАХТАР – 1:2
Голи: 1:0 Онуачу (39), 1:1 Тете (63, пен), Алан Патрик (81)
Генк: Вандервоордт, Муньос, Садік, Лукумі, Артеага, Ндаїшіміє (Торстведт, 67), Хейнен, Грошовськи (Ейтінг, 83), Бонгонда, Онуачу (Дессерс, 82), Іто.
Шахтар: Трубін, Додо, Марлон, Вітао, Матвієнко (Марлос, 64), Майкон, Маркос Антоніо (Степаненко, 73), Тете (Ісмаїлі, 64), Педріньо, Соломон (Алан Патрик, 46), Траоре (Дентіньо, 87).
Попередження: Муньос (62), Торстведт (69) – Педріньо (50), Марлон (66), Майкон (68)

footclub.com.ua