Турніри

Ліга чемпіонів

«Штурм» – «Динамо»: чим цікавий стадіон, де відбудеться матч

У вівторок, 9 серпня, в австрійському Граці відбудеться матч-відповідь 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів між місцевим «Штурмом» та київським «Динамо». Ареною протистояння стане стадіон «Грац-Лібенау», про який ми розповімо далі.

2022-08-08 14:40

Протягом багатьох років домівкою для «Штурма» служив стадіон Gruabn, який вміщував 12 тисяч глядачів (переважно стоячі місця), а також відзначався вузьким полем і близькістю трибун до гравців.

Проектування та будівництво нового стадіону в Граці розпочалося в 1994 році, а 6 липня 1997 року він був відкритий дербі між «Штурмом» і «Грацером» (4:0), які й ділять цю арену. Вартість будівництва становила близько 20 мільйонів євро.

Із моменту відкриття та до 2005 року арена носила ім'я відомого американського актора, спортсмена та політика Арнольда Шварценеггера (Arnold Schwarzenegger-Stadion), який народився неподалік Граца. Однак у 2005 році актор позбавив стадіон права на використання свого імені. Арена була перейменована на «Грац-Лібенауерштадіон» з прив'язкою до місця розташування – району Лібенау.

У 2006 році, після укладення спонсорської угоди з телекомунікаційною компанією «UPC Austria», стадіон отримав назву «UPC-Арена». У 2016 році комерційні права на назву арени викупила страхова компанія «Merkur Versicherung» – відповідно, і назву стадіону було змінено на «Меркур Арена». У матчах під егідою УЄФА використовується некомерційна назва – «Грац-Лібенау».

undefined

Місткість стадіону для міжнародних матчів складає 15 400 глядачів. Вболівальники розміщуються на 27-ми секторах критих трибун, а для фанів гостьової команди призначений сектор 27 на південній трибуні.

У 2016 році сидіння на трьох секторах північної трибуни були демонтовані, а замість них обладнані стоячі місця з розкладними сидіннями, в результаті чого максимальна місткість стадіону для внутрішніх змагань збільшилася до 16 764 глядачів.

Рекорд відвідуваності після реконструкції арени був встановлений у матчі з віденським «Рапідом», на який зібралися 16 604 глядачі. Але після цієї гри кількість місць на північній трибуні була скорочена на 400 через тисняву на входах та в громадських зонах. Наразі «Грац-Лібенау» може вмістити 16 364 відвідувачі (для матчів австрійської Бундесліги), а згаданий поєдинок із «Рапідом» утримує рекорд відвідуваності. До нього рекордною була гра групового етапу Ліги чемпіонів 22 вересня 1999 року проти «Манчестер Юнайтед» (0:3), на яку зібралися 16 480 відвідувачів.

Стадіон обладнаний сучасними системами освітлення та обігріву газону, розмір футбольного поля складає 105х68 метрів. Площа землі, на якій розташовані арена та спортивний центр, становить 39 650 м², а фактична забудована площа складає 13 725 м².

Поруч із футбольним стадіоном розташована льодова арена Merkur Eisarena, а також додатковий каток із сонячними панелями на даху. Енергія, яка виробляється на цьому тепловому колекторі, подається безпосередньо в мережі централізованого теплопостачання Граца.

Під північною трибуною стадіону розташовані приміщення адміністрації арени та спортивного департаменту міста Граца, фан-кафе «Штурма». У башті поруч із ареною знаходяться офіси й апартаменти, а також клубний фан-шоп.

На «Грац-Лібенау» проходили матчі Чемпіонату світу з американського футболу 2011 року та Спеціальна Олімпіада в 2017 році. Також Австрійський футбольний союз використовує стадіон для проведення деяких домашніх матчів збірної Австрії з футболу, фінальних поєдинків Кубка та Суперкубка країни.

6 червня 2017 року арена приймала товариський матч між футбольними збірними України та Мальти, в якій підопічні Андрія Шевченка неочікувано поступилися з рахунком 0:1.

undefined

fcdynamo.com