Турніри

Ліга чемпіонів

Венглинський: «В «Динамо» поки що оборона переважає над атакою»

2022-08-17 17:07

Київське «Динамо» проведе перший матч плей-офф раунду Ліги чемпіонів проти лісабонської «Бенфіки». Переможець цього протистояння отримає путівку до групового раунду турніру. Колишній нападник «Динамо» та збірної України Олег Венглинський розповів про найближчі перспективи киян.

– Усі ми чекаємо на гарну гру, оскільки залишається зробити один крок до групового раунду Ліги чемпіонів. Думаю, ніхто із суперників не побіжить уперед стрімголов. Буде, так би мовити, розвідка боєм, але все вирішиться у грі-відповіді в Лісабоні.

«Бенфіка» дуже легко розібралася з «Мідтьюланном» у третьому кваліфікаційному раунді. Втім, нашого майбутнього суперника я назвав би більше домашньою командою, яка за підтримки трибун виглядає дуже сильно, але в основному за рахунок індивідуальних якостей деяких виконавців.

Команда створює багато гольових моментів, багато забиває. Проте на противагу досвідченому опоненту є досвідчений наставник «Динамо», який вміє грати на результат.

Мірча Луческу – тонкий психолог та стратег. Зрозуміло, що «динамівці» більшою мірою діятимуть від оборони, а ключ до успіху – це збалансовані колективні дії та організована гра в обороні, оскільки супернику в жодному разі не можна дати оперативний простір біля свого штрафного майданчика.

За Нересом потрібно приглядати, оскільки він з легкістю може обіграти одного, а то й двох опонентів. Гру веде Жоау Маріу, за яким також потрібно уважно стежити. Лісабонці не люблять грати, коли їх щільно опікують і не дають змоги підняти голову.

Звісно, не можна забувати про швидкі контратаки, а це «динамівці» вміють робити. І я не сумніваюся, що фізично кияни витримають, бо це продемонстрували попередні поєдинки проти «Фенербахче» та «Штурма».

– Чотири матчі, які «Динамо» провело в Лізі чемпіонів, дають привід говорити, що кияни до матчу з «Бенфікою» підходять чи не в найкращих кондиціях?
– Ні, адже чемпіонат не проводиться, а це основні змагання, в яких команда набуває ігрового тонусу. Щодо піку форми – думаю, він має бути десь у вересні-жовтні.

– Що зараз вас непокоїть у грі «Динамо»?
– Трохи шкутильгають атакувальні дії. Раніше, коли команда була в тонусі, то футболісти мали набагато більше гольових моментів і результативних ударів. Поки що оборона переважає над атакою.

– В «Динамо» немає ударного форварда?
– Не треба забувати, що Артем Бєсєдін пропустив багато часу через складну травму. Після такого дуже непросто повернутися до своїх найкращих кондицій. Можливо, наставник «Динамо» це враховує, і дає гравцеві конкретні завдання.

Ви ж бачите, скільки Бєсєдін виконує чорнової роботи. Звичайно, хотілося б більше голів, але це не проблема нападника, це проблема всіх атакувальних дій команди. Гол не народжується з повітря, гол – це колективні дії футболістів в атаці. Бєсєдін привчив усіх, що він забиває, але поки що цього немає.

Втім, я впевнений, що йому чи тому ж Владиславу Ванату потрібно забити один гол – і все стане на свої місця. Сподіватимемося, що це відбудеться вже у матчі з «Бенфікою» в Лодзі.

– У відсотковому відношенні, які шанси у «Динамо» в цьому протистоянні?
– Я не поспішав би давати якийсь прогноз на загальний результат. До останнього матчу «Бенфіки» в чемпіонаті я думав віддати португальцям відсотків 60%, але зараз ці шанси набагато менші, враховуючи, як грамотно грав їхній суперник в обороні, навіть попри мінімальну поразку.

На папері фаворитом є португальці, але команда Мірчі Луческу вже неодноразово доводила, що для неї це дрібниці. Я вірю в те, що «Динамо» зробить крок до групи Ліги чемпіонів.

bookmaker-ratings.com.ua