Турніри

Молодь

U-19: шлях до Греції

6-го липня збірна України, сформована із футболістів віком до 19 років, стартує на XIV юнацькому чемпіонаті Європи, який триватиме протягом двох тижнів у Греції. Команді Олександра Головка випала честь взяти участь у матчі-відкритті європейської першості у Верії, в якому «синьо-жовтим» доведеться протистояти господарям змагань.

Прес-служба ФФУ

2015-07-03 20:00

Місяць тому колишній гравець збірної Греції Йоргос Карагуніс, який чудово відомий українським вболівальникам по зустрічах з українською збірною в офіційних матчах, визначив долю підопічних Головка. Окрім еллінів, українці отримали у суперники австрійців та французів.
 
Примітно, що у квартеті «А», де представлена збірна України, наша команда є найменш досвідченою за виступами у фінальних змаганнях Старого Світу серед юнаків до 19 років. Якщо французька молодь вже ввосьме буде представлена на такому рівні, а грецька та австрійська – вшосте, то наші хлопці лише вчетверте в історії поведуть боротьбу за статус кращої європейської збірної серед 19-річних. Щоправда, за успішністю наші хлопці поступаються «галлам», в активі яких перемоги у 2005 та 2010 роках, але перевершують результати двох інших суперників по групі. Якщо греки двічі зупинялися у кроці від перемоги (2007, 2012), а австрійці тричі доходили до півфінальної стадії турніру (2003, 2006, 2014), то українці святкували тріумф на домашньому Євро-2009.

Нинішнє покоління 19-річних українських футболістів є дуже перспективним, що продемонстрували виступи «синьо-жовтих» спочатку у кваліфікаційному, а згодом і в еліт-раунді континентальної першості. Хлопці Головка у шести надпринципових баталіях за жадану путівку до Греції здобули чотири перемоги та дві нічиї. Гольовий здобуток збірної України теж вражає – 19 забитих м’ячів. У свою чергу, команда діставала «шкіряного» з власних воріт втричі менше – 6 разів.
 
Хоча початок єврокваліфікації не здавався безхмарним для нас. У першому ж поєдинку українці вже після перших 45 хвилин гри «горіли» шведам у два м’ячі. Лише чоловіча бесіда керманича збірної із своїми підопічними допомогла «синьо-жовтим» отямитися після перерви. Українські футболісти не лише відіграли складний гандикап завдяки влучним ударам «гірників» Борячука та Зубкова, але й могли вирвати вольову перемогу. На жаль, за десять хвилин до фінального свистка Коваленко не зумів з 11-метрової позначки переграти голкіпера.
 
Одразу після емоційної нічиєї зі шведами українцям під «гарячу руку» потрапили болгари. Команда Головка приголомшила суперників п’ятьма голами, чотири з яких до активу національної команди записали представники «Шахтаря» Коваленко, Зубков та Борячук. Ще один результативний розпис у воротах болгар встановив вінгер «Дніпра» Лучкевич.

Наставник збірної України вирішив надати своїм хлопцям психологічну розрядку напередодні гри з господарем міні-турніру – Ізраїлем. Відвідавши деякі визначні пам’ятки цієї країни та відновивши емоції, українці каменя на камені не залишили від «біло-блакитних», змусивши п’ять раз капітулювати воротаря Глазера. У цьому поєдинку по одному голу відзначилися Бєсєдін, Арендарук, Коваленко, Борячук та Зубков. Наша збірна ж, набравши сім очок, поділила перше та друге місце із шведами та вийшла до еліт-раунду змагань.
 
«Вийшов дуже енерговитратний турнір, нашій команді довелося по максимуму викладатися в усіх матчах. Намагався запевнити хлопців у тому, що вони найсильніша команда на турнірі. Проблема ж не в суперниках, а в самих хлопцях. За великим рахунком, протягом гральних днів ми билися самі з собою. Якщо взяти нинішній відбір, то шведи – бронзовий призер чемпіонату світу, болгари – учасники еліт-раунду, а Ізраїль – господарі турніру. Ми не звикли до легких відборів», – поділився враженнями Головко від турніру після вояжу до Святої Землі.
 
У грудні минулого року Україна отримала суперників в еліт-раунді чемпіонату Європи-2015, а вже за півроку вирушила до Боснії і Герцеговини, аби вибороти місце у фінальній частині континентальної першості. Зробивши висновки після серії нічиїх у контрольних матчах із однолітками з Греції та Грузії, «синьо-жовті» продемонстрували, що є сильнішими за усіх своїх суперників по міні-турніру – командами Боснії і Герцеговини, Польщі та Чорногорії. Лише перший млинець вийшов «гливким». Попри значну гральну та територіальну перевагу, українці не зуміли переграти господарів у дебютному матчі еліт-раунду. На ранній гол представників Балкан у другому таймі наша збірна відповіла невідпорним «пострілом» Шведа на 68-й хвилині гри.

Зважаючи на незаплановану втрату очок у першому матчі, збірна України не мала права на осічку у грі з поляками. Як наслідок, дубль Вачіберадзе та забиті м’ячі Арендарука та Лук’янчука поховали інтригу у поєдинку задовго до його завершення. Наші західні сусіди, щоправда, відіграли два м’ячі під завісу зустрічі, але хіба що для статистики.
 
На чемпіонат Європи колектив Головка вийшов після 90 хвилин останнього матчу еліт-раунду, в якому українцям протистояли чорногорці. Цікаво, що перед вирішальною грою збірна Чорногорії випереджала команду України за очками і в разі будь-якого результату, окрім поразки, саме вона ставала б учасником європейського футбольного форуму. Але усе стало на свої місця після того, як Зінченко та Швед матеріалізували більш високий клас нашої команди у забиті м’ячі. Збірна України впевнено довела зустріч до переможного кінця. Саме тому слід вказати на закономірність успіху підопічних Головка, які своєю грою та результатом не залишили жодних сумнівів з приводу того, хто має поїхати до Греції цього літа.
 
Наставник збірної України зазначив, що його команда була найсильнішою на турнірі і справедливо приєдналася до складу учасників фінальної частини Євро-2015: «Я подякував хлопцям, тому що вони заслужили зіграти на чемпіонаті Європи. У нас дуже перспективна команда, і вона заслужено поїде на фінальний турнір континентальної першості. Якщо говорити об'єктивно, ми були сильнішими за всіх на цьому турнірі. Нинішній успіх команди є більш свідомим, аніж той, коли ми потрапили на чемпіонат Європи серед 17-річних. Ми рушаємо на Євро-2015 заслужено, а не випадково!»

ffu.org.ua