Турніри

Молодь

Ротань: «Будемо боротися за результат. Разом із тим готуватимемо молодь до переходу до національної команди»

Головний тренер молодіжної збірної України Руслан Ротань спробує пробитися зі своєю командою до фінальної частини чемпіонату Європи.

2021-03-18 11:15

– Руслане Петровичу, 22 березня молодіжна збірна України розпочинає підготовку до відбірного раунду Євро-2023 (U-21). Які завдання ви будете ставити перед своїми підопічними у кваліфікації?
– Усі знають опонентів у нашій групі. Суперники – не подарунок. Французи в попередньому відбірному циклі виграли дев'ять із 10-ти матчів. У складі збірної Сербії багато футболістів виступає в італійській Серії А. Проте ніхто не знімає з нас відповідальності за результат. Будемо боротися. Разом із тим ми будемо й виховувати молодь, щоб вона була готова до переходу до головної команди країни. Якщо в минулому відборі у нас вийшло дати хлопцям розуміння гри, але не склалося з результатом, то зараз постараємося об'єднати ці дві мети.

– Є розчарування, що в суперниках такі сильні команди?
– У спорті завжди є переможець і переможений. Ми завжди працюємо на позитиві й будемо намагатися виграти якомога більше матчів.

– Наскільки сильно відчувається проблема, що футболісти, які зараз приходять у «молодіжку», через карантинні заходи не грали в юнацьких збірних?
– Дійсно, є нюанси через те, що необхідно повертатися назад, давати хлопцям матеріал, за яким вони повинні вчитися. Однак радує той факт, що національній команді є звідки черпати таланти.

– Можете поділитися планами молодіжної збірної на період підготовки до відбірного турніру?
– Найближчий – березневий – збір пройде в Туреччині. Там ми в рамках міжнародного турніру Antalya Cup зіграємо три поєдинки. У травні відбудеться Турнір Валерія Лобановського, після якого ми на виїзді зіграємо спаринг зі збірною Туреччини. А у вересні стартує відбір.

– Календар кваліфікаційних матчів був визначений шляхом жеребкування. Чому не вдалося домовитися?
– Домовилися практично всі, але парадокс у тому, що збірна Вірменії, яка посідає останнє місце в рейтингу нашої групи, не знайшла порозуміння з багатьма командами.

– Хто в нинішній молодіжній збірній повинен або може стати лідером команди?
– Давайте не будемо переходити на персоналії, оскільки це молодь, і ледь не будь-який комплімент в його бік може завадити футболістові йти правильним шляхом. Поки що більш адаптованими до ситуації будуть ті хлопці, які брали участь у минулому відбірному циклі.

– Чи була у вас розмова з Андрієм Шевченком щодо виконавців «молодіжки», яких наставник бачить у національній команді?
– Бесіда ще відбудеться, але ми й самі розуміємо, хто з потенційних гравців «молодіжки» вже є повноправним гравцем головної команди країни. Якщо з якихось причин ці футболісти не будуть затребувані Андрієм Шевченком, ми з радістю чекатимемо на них у молодіжній збірній. Хоча ми більше не дивимося на допомогу з національної команди, а розглядаємо юнаків, які могли б розкритися в нашому колективі.

uaf.ua