Турніри

Молодь

Как это было: юношеская сборная Украины U-19 на чемпионатах Европы

2018-07-17 13:14

Євро-2018 для збірної України U-19 стане сьомим в історії й четвертим за останні 10 років. Причому Олександр Петраков – єдиний український тренер, який виводив своїх гравців до фінального турніру Євро U-19 двічі.

У 2014-му футболісти 1995 року народження, хоч і не вийшли з групи, здобули путівку на чемпіонат світу U-20, який у 2015-му проходив у Новій Зеландії. На ньому, нагадаємо, українська команда, підсилена групою гравців 1996 року народження, в 1/8 фіналу в серії пенальті поступилася Сенегалу, а наш Віктор Коваленко став кращим бомбардиром турніру – п’ять голів забили він та угорець Бенце Мерво.

Узагалі українські юнаки мають набагато кращі результати на Євро U-19, аніж на Євро U-17. У молодшому віці наша збірна лише одного разу здобувала медалі – в дуже далекому 1994 році. А після цього за 24 роки жодного разу не вийшла з групи.

Срібло 2000-го
У старшому віці, навпаки, Україна досить довго не могла пробитися навіть до фінального раунду чемпіонату Європи. Піонером стала команда Анатолія Крощенка (хлопці 1981 року народження). І відразу видала блискучий результат – срібні нагороди!

У групі українці перемогли Німеччину (1:0, Олексій Бєлік) та Хорватію (2:1, Олексій Бєлік, Володимир Бондаренко) й зіграли внічию з Голландією (0:0), а у фінальному матчі пропустили єдиний гол на 81-й хвилині й віддали золото Франції. У французів грали Джібріль Сіссе та Грегорі Віньяль, у хорватів – Даріо Срна та Марко Бабіч, у нас, окрім авторів голів, Віталій Лисицький, Богдан Шершун, Руслан Валєєв, Віталій Комарницький, Віталій Руденко, Антон Монахов...

У 2001-му ця збірна ще й першою представляла Україну на чемпіонаті світу U-20 – в Аргентині, де програла в 1/8 фіналу Парагваю.

Того ж року інша збірна України поїхала на Євро U-19 до Фінляндії під проводом Валентина Луценка. Але футболістам 1982 року народження не вдалося вийти з групи. Із господарями наші зіграли внічию (1:1, Ярослав Карабкін), але програли Югославії (1:2, Дмитро Пінчук) та Чехії (2:3, Сергій Мотуз, Павло Кутас).

Бронза 2004-го
Наступний вихід на Євро U-19 стався у 2004-му – до Швейцарії поїхала дуже потужна команда Павла Яковенка. Окрім його вихованців 1985 року народження (Олександр Алієв, Артем Мілевський та інші), до складу були включені більш молоді, але дуже талановиті хлопці – Дмитро Чигринський, Богдан Шуст, Костянтин Кравченко, Олександр Гладкий...

У групі Україна зіграла внічию з Бельгією (0:0) та господарями (0:0) і виграла в Італії (1:0, Артем Мілевський), а у півфіналі поступилася Іспанії в серії пенальті після нічиєї – 2:2 в ігровий час (голи Олександра Алієва та Олександра Яценка). У підсумку – бронза та перепустка на чемпіонат світу U-20 у Голландії. Туди збірну повіз уже Олексій Михайличенко, але й вона вибула з боротьби в 1/8 фіналу після поразки від Нігерії.

Золото 2009-го
Але, безумовно, найкращий виступ збірна України U-19 видала на домашньому чемпіонаті Європи, який проходив 2009 року на полях Донецька та Маріуполя. Футболістів 1990 року народження довгий час тренував Юрій Калитвинцев, потім його змінив Юрій Мороз, але напередодні фінального раунду, куди господарі потрапили без відбірних матчів, Калитвинцев повернувся.

І став режисером тріумфу, хоча ще під час групового турніру були сумніви навіть стосовно виходу наших хлопців до плей-офф. Після нічиїх зі Словенією (0:0) та Англією (2:2, дубль Кирила Петрова) в третьому турі господарі весь другий тайм грали проти Швейцарії вдесятьох. Але на 85-й хвилині Сергій Рибалка забив єдиний гол і вивів Україну до півфіналу.

А вже там команда Калитвинцева розігналася: Сербія – 3:1 (гол Євгена Шахова, дубль Дениса Гармаша) й у фіналі Англія – 2:0 (Денис Гармаш, Дмитро Коркішко). У золотому складі грали також Богдан Бутко, Сергій Кривцов, Артур Карноза, Ігор Чайковський, Сергій Люлька, Темур Парцванія...

Без медалей
Після цього Україна ще двічі не виходила з групи. Про виступ збірної Петракова на Євро-2014 в Угорщині було згадано на початку. Нагадаємо лише результати її матчів на тому чемпіонаті: Сербія – 1:1 (Микита Бурда), Болгарія – 1:0 (Вячеслав Танковський), Німеччина – 0:2.

А на Євро-2015 до Греції поїхала команда Олександра Головка, який зібрав дуже пристойний склад. Але навіть присутність Віктора Коваленка, Олександра Зінченка, Артема Бєсєдіна, Миколи Матвієнка, Віктора Циганкова, Андрія Борячука, Беки Вачіберадзе не допомогла перемогти Грецію (0:2), Францію (1:3, Олександр Зубков) та Австрію (2:2, Олександр Зубков, Валерій Лучкевич).

І от – нова спроба...

ffu.ua