Турніри

Молодь

Головко: «У збірної не буде легких ігор в еліт-раунді ЧЄ-2015»

Олександр Головко, головний тренер юнацької збірної команди України, сформованої з гравців віком до 19 років, розповів про те, як «синьо-жовті» готуються до матчів еліт-раунду чемпіонату Європи 2015 року у Боснії і Герцеговині.

Прес-служба ФФУ

2015-05-08 08:15

– Олександре Борисовичу, розкажіть про підготовку юнацької збірної команди України U-19 до еліт-раунду чемпіонату Європи 2015 року. Які цілі та завдання Ви ставите перед хлопцями в Боснії і Герцеговині?
– Цілі і завдання є зрозумілими – вихід на чемпіонат Європи. Сьогодні в нас розпочинається збір, який проходитиме в Щасливому. Вранці 9-го числа відбудеться спаринг з однією з місцевих команд U-21, а ввечері ми вилітаємо в Сараєво. 14-го травня ми граємо з Боснією і Герцеговиною, 16-го – з Польщею, і 19-го – з Чорногорією. Візьмемо на збори 20 гравців, за результатами яких до турніру готуватимуться 18 футболістів.
 
– Нещодавно Ваша команда провела два товариські матчі із однолітками з Грузії. Які підсумки Ви можете підбити після цих двох контрольних зустрічей?
– Ці спаринги виявилися дуже корисними. Ми приблизно визначилися з основним складом на еліт-раунд, подивилися у справі на нових хлопців. Потрібно враховувати, що склад у нас десь на 50% оновлено після останнього відбору в Ізраїлі. Змінився кадровий потенціал збірної. Три футболісти – Віктор Коваленко, Артем Беседін і Валерій Лучкевич – перейшли до команди Олександра Петракова і поїдуть на чемпіонат світу у Нову Зеландію. До нас приєднаються хлопці 1997 року народження. В цілому, будемо вирішувати поставлені на еліт-раунд завдання з тими гравцями, які у нас наразі є.
 
– А як Ви оцінюєте емоційний стан своїх підопічних напередодні змагань?
– Психологічно трохи втомлена група футболістів з донецького «Шахтаря». Адже вони пройшли досить непростий шлях в Юнацькій лізі УЄФА. Є певна яма в емоційному плані. Сподіваюся, за цей тиждень нам вдасться вивести колектив на хороший рівень як функціонально, так і психологічною
 
– Які у Вас думки стосовно суперників по групі? Чи є фаворити у цьому квартеті?
– У нас дуже рівна група. Кожна команда пройшла певний етап і досить впевнено виходила зі своєї групи в еліт-раунд. Крім того, виходячи з останніх товариських матчів, можна сказати, що легких ігор у нас не буде. Більше уваги приділяється першому супернику, оскільки у нас буде свіжа інформація по двох командам, з якими нам залишиться зіграти.
 
– Як Ви оцінюєте кадровий потенціал української команди напередодні вояжу до Боснії і Герцеговини? Чи є травмовані футболісти?
– Є проблема по гравцям вищої ліги, але подібне відчувають і наші суперники. Багато хлопців з команди U-19 виступають у Прем'єр-лізі. До нас вже в Боснії і Герцеговині приєднаються хлопці зі Львова. Розраховуємо також на Олександра Зінченка, який виступає в Росії.
 
– Чи добре це для збірної, що клубні тренери довіряють молодим гравцям в матчах Прем'єр-ліги?
– Це великий плюс. Хлопці перебувають в гральному тонусі. Вони знаходяться на іншому рівні мислення в контексті прийняття рішень, тактичної та функціональної підготовки. Інша справа, що вони не відразу можуть влитися до складу збірної. Для цього потрібно проводити окремі збори, щоб гравці розуміли вимоги рівня збірних команд. Все-таки вони вищі, ніж у багатьох матчах Прем'єр-ліги.
 
– Два роки тому юнацька збірна України U-17 під Вашим керівництвом зуміла потрапити до фінальної частини Євро-2013. Як гадаєте, чи потрібно хлопцям тримати в пам'яті це досягнення?
– Бажано, щоб футболісти про це пам'ятали, але все-таки думали про сьогоднішній день. Якщо вони житимуть минулими звитягами, збірна нікуди не потрапить. Сьогодні починається новий збір – новий етап для збірної. І майбутній турнір ніяк не в'яжеться з тим, що хлопці вже пройшли у своїй кар'єрі.

ffu.org.ua