Турніри

Молодь

ЧС-2015 (U-20). Шість ковтків упевненості

У вівторок, 2 червня, збірна України забила шість сухих м’ячів у ворота М’янми, завершивши свій другий матч на світовій першості більш ніж впевненою перемогою. 

Костянтин ПАТКЕВИЧ (Фангарей) для ФФУ

2015-06-02 08:56

Після нічиєї в першому турі «синьо-жовті» мали обов’язково вигравати в азіатської команди. Саме цю думку висловив на передматчевій нараді зі своїми асистентами та кількома досвідченими футболістами Олександр Петраков.

Задачу наших співвітчизників ускладнювала відсутність через травму Ігоря Харатіна – чи не найкращого гравця суботнього поєдинку. Проте тренер не став міняти киянина на іншого опорника. Прагнучи загострити гру збірної в нападі та збільшити її перевагу в зрості, він включив до стартового складу Романа Яремчука – номінального форварда, який, втім, останнім часом діяв у «Динамо» на позиції атакуючого півзахисника. Функції ж руйнівника в центрі поля були покладені на Євгена Чумака.

У дебюті задуми наставника повністю себе виправдовували. Українці домінували в середині поля, вміло чіплялися за м’яч і раз по раз змушували опонентів помилятися. Наслідком цього стали кілька цікавих швидких проривів, один з яких на п’ятій хвилині мав завершуватися голом. Після проникливого пасу Яремчука Артем Бєсєдін вивалився на побачення з голкіпером, але останній все-таки випередив форварда й відвів загрозу. Незабаром ледве не відзначився й Тарас Качараба, але з його «пострілом» у дотик після кутового, виконаного Чумаком, впорався той таки Мі Міо Латт.    

Утім, стартовий штурм потрохи звівся нанівець. Ближче до середини тайму гра відсунулась від воріт М’янми, й тепер вже нелегко доводилося підопічним Петракова. Азійські футболісти заспокоїлися, налагодили гру й змусили нервувати українських захисників. Цікаво, що номінальних господарів з трибун підтримував цілий сектор озброєних прапорцями місцевих школярів, з керівниками яких домовилася делегація наших суперників.

Однак навіть такий піар-хід не допоміг М’янмі, в задній ланці якої перед перервою знову стали з’являтися дірки, і якими з готовністю користувалися «синьо-жовті». Якщо б не горезвісні проблеми з реалізацією, українська команда пішла б в роздягальню з матеріальною перевагою в кишені. Чого тільки вартий вихід сам-на сам з воротарем Владислава Кабаєва, котрий довго не міг вирішити, що робити з м’ячем, і зрештою втратив слушну нагоду.

Довгоочікуваний гол стався на 51-й хвилині, і вніс його до свого активу той самий Яремчук, на якого вчасно зробив ставку Петраков. Роман відгукнувся на навіс Чумака та головою переправив м’яча в сітку – 1:0. Склалося враження, що одночасно з цим наче була зруйнована якась стіна, котра заважала українцям.

Суперники, не приходячи до тями, впродовж якихось 6-7 хвилин ще двічі починали з центру поля. В обох епізодах узяв участь Валерій Лучкевич, щойно кинутий на допомогу товаришам. Спочатку дніпропетровець елегантно перекинув голкіпера, а потім, коли той в черговому очному двобої взяв реванш у нашого крайка, партнера підстрахував Віктор Коваленко, фактично поховавши інтригу в цій зустрічі. 

Надалі підопічні Петракова добивали опонента, гра котрого розлагодилася остаточно. Нарешті відзначився Бєсєдін, завершивши красиву розгорнуту комбінацію за участю п’яти футболістів. До того ж нападник «Металіста» допоміг оформити дубль Коваленку, котрий також не пішов з поля без результативного пасу, вдало асистувавши Едуарду Соболю. Два останні голи українці забили, вже граючи у більшості – то Тіа Хтлет Аунг рятував свої ворота за допомогою руки. І таки врятував, бо призначений пенальті Павлу Полегеньку реалізувати не вдалося.   

Втім, Україні цілком вистачило й здобутої переваги. Після фінального свистка наші хлопці подякували кільком десяткам вболівальників «синьо-жовтих», які гнали своїх уперед протягом усіх 90 хвилин. Є надія, що ця перемога додасть команді впевненості напередодні непростої гри з США.

М’янма – Україна 0:6                                             
Голи: 
Яремчук (51), Лучкевич (54), Коваленко (57, 77), Соболь (64), Бєсєдин (71).
На 75-й хвилині Полегенько не реалізував пенальті.
М’янма:
 М.М.Латт, Х.Х.Аунг, Н.К’яв, К.М.У, М.М.Со (H.Л.Тун, 76), А.Ту, Т. Панг (Й.Н.Аунг, 86), М.М.Львін (Н.В.Мін, 64), Й.Н.У, М.К.Тун, Т.Х.Аунг.
Україна: Сарнавський, Полегенько, Качараба, Бурда, Соболь, Чумак (Ткачук, 73), Коваленко, Яремчук (Габелок, 62), Татарков (Лучкевич, 46), Кабаєв, Бєсєдін.
Попередження: Яремчук (23), Чумак (45).
Вилучення: Т.Н.Аунг (74).
2 червня. Фангарей. «Нордленд Івентс Сентер». +18С.

 

ffu.org.ua