Україна

Калейдоскоп

НАЗК: імітація боротьби з корупцією

Громадські діячі та активісти закликають перезавантажити Національне агентство по запобіганню корупції, оскільки відносно окремих високопосадовців перевірки або взагалі не проводяться, або відверто саботуються, а їхні результати не оприлюднюються.

ТК «Інтер», програма «Подробиці»

2018-12-13 10:05

Одним із яскравих прикладів саботажу з боку НАЗК є ситуація навколо нардепа і президента Федерації футболу України Андрія Павелка, в декларації якого виявлено 11 порушень, про які НАЗК не повідомляє в інші відповідні інстанції.

Для вболівальників – він голова Федерації футболу України. Крім того – керівник Бюджетного комітету Верховної Ради.

Андрій Павелко не має навіть власного житла – про що засвідчив у декларації за останній рік. Інформація про статки нардепа – у вільному доступі. У депутата, фактично, немає нічого цінного – окрім колекції з п'ятнадцяти коштовних годинників.

Після низки гучних розслідувань декларацією Павелка нарешті зацікавилися в НАЗК. Перевірку розпочали ще в травні. Однак з подальшим розслідуванням зволікають.

«Громадські діячі звернули увагу, що по Павелку є 11 порушень – протоколів, які НАЗК не передає у інші інстанції. Тут 11 – можна сказати, рекорд!», – зазначив Денис Шинкаренко, активіст, представник ГО «Стоп Мангул».

«В діях даної особи було виявлено ознаки незаконного збагачення, набуття у власність активів – законність набуття яких не підтверджена жодним доказом. Ці обставини мають визначатися за частиною 3 статті 368 2 КК України, яка передбачає відповідальність – позбавлення волі від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна», – наголосив Юрій Гордійчук, адвокат.

Активісти вневнені – НАЗК не виконує свого головного завдання – запобігання корупції у вищих ешелонах влади. Але викривачі – з числа працівників Нацагентства передали документи, що свідчать про приголомшливі результати перевірок не тільки Павелка, а також Євгена Геллера й Олега Рафальського. Високопосадовці приховали мільйони гривень.

«Ці органи. які повинні були б викривати корупцію – вони не роблять цього. До депутатів – негайно прийняти новий закон, і перезавантажити цей орган», – закликала Ганна Соломатіна, екс-керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК, громадський діяч.

Навесні це фото сколихнуло всі соцмережі. Користувачі поширили світлину, на якій падчерка Павелка в салоні люксового авто бавилася з Кубком Ліги чемпіонів.

Сам Павелко навіть не згадав свою цивільну дружину – Катерину Чаус у декларації. І не дарма. Журналісти дізналися – подружжя орендує апартаменти за 17 тисяч доларів на місяць у престижному комплексі на Печерську.

Народний депутат дарує дружині та її мамі елітні авто. Крім того, в деклараціях Павелка зазначені недостовірні відомості про доходи від продажу майна на суму понад два мільйони гривень та відсутня інформація про зобов'язання повернути гроші «Родовід Банку» – 212 мільйонів гривень, якими він незаконно заволодів під час продажу нічного клубу «Опера» в Дніпрі.

«Отримують одні кошти – а використовують інші. 17 тисяч доларів на оренду житла витрачає така поважна людина, як голова бюджетного комітету. Вони вже повинні були б відреагувати», – говорить Ганна Соломатіна, екс-керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК, громадський діяч.

Звідки такі гроші? Одна зі схем – облаштування футбольних полів по всій країні. Компанія «ФФУ Продакшн» побудувала завод із виробництва штучного покриття для стадіонів. А потім, завдяки заздалегідь визначеним тендерам, отримала монополію на держзамовлення – звичайно ж, за бюджетний кошт.

Журналісти провели розслідування й виявили, що лише понад один мільйон доларів компанія вивела з бюджету через офшор в Об'єднаних Арабських Еміратах – при закупівлі обладнання для свого нового заводу.

Питання є до нового голови НАЗК Олександра Мангула. Він літав у складі ФФУ чартерним рейсом на матч ЄВРО-2016 Україна-Німеччина, що коштувало Федерації щонайменше 1400 євро. Також виявлено факти величезних витрат на навчання за кордоном пасинка і доньки Мангула.

«Задекларовані доходи сім'ї Мангул склали лише половину цієї суми. Це свідчить про факт незаконного збагачення самого голови НАЗК. Ми поставили таких чиновників на місця – щоб вони боролися з корупцією. Замість того ми бачимо,що такі діячі просто очолили корупцію», – наголосив Денис Шинкаренко, активіст, представник ГО «Стоп Мангул».

«Ми сьогодні привели приклад тільки 3 суб'єктів декларування, які повинні виноситися на це засідання. А таких там – сотні лежать. Ми просто будемо слідкувати – якщо ці рішення будуть, ми по іншим рішенням також будемо вимагати від НАЗК, щоб вони приймали рішення», – наголосила Ганна Соломатіна, екс-керівник Департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя НАЗК, громадський діяч.

Активісти впевнені – через такий підхід НАЗК потрібно негайно перезавантажити, не чекаючи виборів. І просять суспільство стежити за тим, як ведеться перевірка декларацій високопосадовців.

Чи справдяться побоювання антикорупціонерів щодо наміру керівництва НАЗК приховати виявлені порушення, стане відомо вже цієї п'ятниці – на засіданні членів НАЗК.

podrobnosti.ua