Україна

Калейдоскоп

Бєлік: «Питання про зміну тренера збірної потрібно вирішувати наприкінці року»

2022-07-02 17:55

Через вторгнення Росії 24 лютого футбольні змагання в Україні були заморожені. Але якщо клубні турніри поки що не відновилися, то національній збірній на європейському рівні виступати необхідно.

І саме червневі матчі синьо-жовтих стали приводом для розмови із вітчизняними футбольними фахівцями. Взяв участь у цьому опитуванні і екс-нападник збірної України Олексій Бєлік.

– Які твої враження від виступу збірної України у червневих матчах?
– Ми не вийшли на чемпіонат світу і це розчарування. Але тут у будь-якому разі потрібно враховувати обстановку в Україні. Через військову агресію з боку Росії нам не вдалося відновити чемпіонат країни. Важко готуватися до таких складних поєдинків без ігрової практики, яка не мала багатьох українських збірок. Але навіть при цьому в зустрічі з Уельсом нам не вистачило лише везіння. І цей фарт ми не схопили лише за рахунок недостатньої свіжості деяких наших хлопців та дівчат. Будь-яка гра, з позитивним чи негативним результатом, це викид емоцій. Але коли людина не бере участі в офіційних матчах практично півроку, складно тримати в тонусі фізичну, емоційну – і я вже не говорю про психологічну готовність. Але якщо говорити загалом з огляду на всі обставини, то збірна України виступила непогано. Хіба що останній матч із ірландцями не вийшов. Але тут накопичилася втома. Я не можу сказати, що ми виглядали гіршими за суперника, але ми його не перевершили настільки, щоб говорити, що збірна України заслуговувала на перемогу. Хоча у всіх попередніх червневих поєдинках синьо-жовті перевершували своїх опонентів.

А що стосується Ліги націй загалом, то за командною та індивідуальною майстерністю збірна України була кращою за своїх противників. Нам місце у групі А.   

– У чому, на твій погляд, головна причина поразки синьо-жовтих у вирішальному матчі за вихід на чемпіонат світу з Уельсом?
– Я вже сказав про фарт, але це просте пояснення. Якщо подивитися статистику, то ми повністю перевершили суперника. А щодо самої гри, то було видно, що хлопцям не вистачало легкості в єдиноборствах, у підборах, у відборах, нарешті, в обведеннях. Було чимало моментів, у яких суперник із нічого вичавлював максимум, а нам завжди десь не вистачало лише трохи. Але знову ж таки, за максимальної готовності всієї команди, впевнений, такої осічки не сталося б... Ми сильніші за збірну Уельсу, але обставини були проти збірної України.

Скажеш, а як же поєдинок із Шотландією? Саме в цьому матчі був порив. Команда стільки не грала, емоції… А коли емоції минають, залишається майстерність та підготовка. І якщо майстерність не зникла, то належної підготовки, яка була б за звичайного графіку клубних змагань, нам не вистачило.

– Як ти вважаєш, Олександр Петраков продовжить роботу із збірною України?
– На мою думку, наставнику треба дати продовжити роботу. Так, підопічні Олександра Петракова не вийшли на чемпіонат світу. Але в тій складній ситуації, в якій опинилася наша команда, тренерський штаб вичавив максимум, що стосується гри. У Лізі націй синьо-жовті впевнено йдуть на першому місці і маємо всі передумови говорити про те, що збірна України вийде в елітний дивізіон цього турніру. А вже наприкінці року можна ухвалювати якісь рішення.

zbirna.com