Україна

Кубок

Супердокази «Шахтаря»

Металург Д − Шахтар − 0:2 Луганськ, який у вівторок приймав матч за Суперкубок України, став свідком досить упевненої перемоги донецького «Шахтаря» над земляками з «Металурга». 

Інформ-служба ФФУ

2012-07-10 23:30

Металург Д − Шахтар − 0:2
Голи: Адріано (5), Коста (35).
Металург: Бандура, Морозюк, Чечер, Воловик, Голайдо, Макрідіс, Лазич (Прийма, 66), Нельсон, Димитров (Іванко, 81), Соарес (Даніло, 46), Казарян.
Шахтар: П 'ятов, Срна, Ракицький, Кучер, Рац, Степаненко, Фернандіньо, Коста (Ілсіньо, 65), Тейшейра (Девич, 77), Мхітарян, Адріано (Едуардо, 65).
Вилучення: Воловик (86).

На відміну від кубкового фіналу, в якому гірники змогли довести свою перевагу над підопічними Володимира П'ятенка лише в додатковий час, цього разу чемпіони уклалися в 90 хвилин − 2:0.

Перед початком поєдинку спеціальними призами були відзначені лауреати минулого сезону в Україні. Зокрема, наставник помаранчево-чорних Мірча Луческу отримав нагороду як найкращий тренер і в підсумку зумів підкріпити її, поповнивши свою й без того солідну колекцію титулів. До речі, під орудою румунського фахівця «Шахтар» завоював усі свої чотири Суперкубки.

Якщо «Металург» розраховував зіграти другим номером, на контратаках, віддавши ініціативу фавориту пари, то ці плани П'ятенку довелося корегувати вже на 5-й хвилині. Даріо Срна з правого флангу відмінною передачею знайшов у карному майданчику Луїса Адріано, й той ударом щічкою метрів з дванадцяти спрямував м'яч у нижній кут воріт Олександра Бандури.

Незабаром номінальні господарі могли відігратися, проте той таки Срна в останню мить встиг завадити Зе Соаресу вразити ціль з близької відстані. Гірники відповіли непоганою повітряною атакою Ярослава Ракицького, але захиснику збірної України в даному епізоді забракло влучності.

За десять хвилин до перерви «Шахтар» забив вдруге, знову довівши до логічного завершення атаку правим флангом. Цього разу автором результативного пасу став Фернандіньо, котрий своєчасно помітив вільного Дугласа Косту. Зупинивши м'яч на лінії штрафного, бразилець наступним дотиком увігнав його у дев'ятку.

Почавши другу половину зустрічі доволі активно, чемпіони згодом скинули оберти, вміло засушуючи гру. Можливо, інтрига й була б відновлена, коли б у середині тайму свої моменти один за одним не втратили Олександр Воловик та Велизар Димитров. Відзначитися обом завадила фантастична реакція Андрія П'ятова.

На заключну 15-хвилинку Луческу випустив на поле новобранця клубу Марко Девича. Той виглядав дуже вмотивованим, і хоча забити не зміг, допоміг заробити другий гірчичник Воловику. Втім, схоже, ще до того, як залишитися в меншості, «металурги» розпрощалися з надією на порятунок.

«Шахтар» почав сезон із чергового тріумфу й тепер за кількістю здобутих Суперкубків впритул наблизився до київського «Динамо», яке підкорювало цю вершину п'ять разів.

Незабаром «Металург» візьме участь у другому відбірному раунді Ліги Європи, а на «Шахтар» у вересні чекатиме груповий етап Ліги чемпіонів УЄФА. Одначе поки донецькі команди концентруватимуться на підготовці до національної першості, котра стартує вже найближчого вікенду.

ffu.org.ua