Україна

Перша ліга

Кварцяний: ставка на молодь

Fc.volyn.net Після повернення «Волині» з навчально-тренувального збору у Ялті, головний тренер команди Віталій Кварцяний підвів підсумки першого підготовчого етапу лучан, поділився планами клубу на майбутнє, а також розповів про перспективу молодих футболістів, які запрошувались у новому році до юнацьких збірних України.

fc.volyn.net

2009-01-28 05:55

– Віталію Володимировичу, наскільки виправдала себе ставка на молодь за результатами першого збору «Волині»?

– Дійсно, з тієї команди що грала у нас восени, пішло 18 чоловік. Ми нині проводимо реконструкцію складу і тому відпустили у якості вільних агентів старших футболістів, а тих, хто не виправдав наші надії та грав не з повною віддачею, але має певні перспективи, виставили на трансфер. Залишили ж на перспективний розвиток молодь, з якої 70% є вихованцями ДЮФШ «Волинь», і сподіваємося, що в цьому році вони будуть грати як належить. Ту роботу, котру ми провели на зборах, хлопці виконали на досить позитивному рівні. Щоправда, через травми Циркуненко і Гущин не тренувалися в повному режимі і Власко приїхав зі збірної України з пошкодженням. А так майже усі відпрацювали дуже серйозно і нас радує їх відношення до тренувального процесу.

– На зборах команда провела тільки два матчі, основну увагу акцентували на «фізиці»?

– Ми взагалі планували не проводити контрольні зустрічі, а зробити базову фізичну підготовку, перевірити, наскільки хлопці витримають в плані закладення фундаменту на цілий сезон. Ми вперше вибрали такі нестандартні умови. Команда щодня бігала в горах і в загальному наші хлопці набігали 96 кілометрів. Крім того, вони ще здавали тести на витривалість і усі дуже добре віднеслись до тренувального процесу.

Щодо першого спарингу, то нам його запропонувала «Таврія» і ми не могли відмовити клубу прем’єр-ліги. Грали дуже добре, хоч у підсумку й поступилися, Другий матч проводили за пропозицією донецького «Шахтаря» на центральному стадіоні в Ялті. Його ми зіграли унічию, однак на фоні втоми наші гравці провели його в повільнішому темпі. Донецькі футболісти були трохи різкішими, трохи агресивнішими, трохи нахабнішими. Вони лідери молодіжної першості і вели себе відповідно своєму статусу. Однак, коли ми вигравали територію, чи індивідуально вони нам програвали у боротьбі, то відразу йшов фол, тримали за футболки і тому подібне. Наші молоді хлопці ще не показують таких спортивних агресій, якими навчені футболісти «Шахтаря». Дуже хороші в Донецьку гравці, грали вони в швидкісний футбол і проти них ми зіграли нормально. При цьому нами було зроблено шістнадцять замін, перевірили усіх і задоволені грою та самовіддачею.

– Як плани «Волині» надалі?

– У суботу команда повинна була відправитися до Туреччини. Були заброньовані готель, квитки на літак, однак, нам доводиться змінювати плани. Ми розглядаємо варіанти подальшої роботи по проведенню навчально-тренувальних зборів, бо цей процес зміщується на 19 днів через зміну дати старту чемпіонату. Тому зараз футболісти відпочивають, потім тиждень працюємо в Луцьку і знову їдемо до Криму. Нам вдалося домовитися за збори в Куйбишево з 6 по 20 лютого. Зранку з тренером по фізичній підготовці будемо працювати над швидкісною підготовкою, вдень – на футбольному полі і ввечері – у тренажерному залі. Під час зборів плануємо провести чотири контрольних матчі. А вже подальший етап підготовки залежатиме від остаточно затвердженого початку першості.

– Як Ви сприйняли факт перенесення дати відновлення чемпіонату?

– Ми ще в кінці першого кола просили ПФЛ перенести дві гри на весну – як відчували, що може таке трапитися. Вони тоді були проігноровані, а зараз це якраз було б актуально. Провести два тури чемпіонату, а не готуватися, аж до квітня, напевно було б краще насамперед для болільника. Восени при снігопаді ми з «Дністром» «мучилися» і на гру прийшло сто чоловік, а на сьогодні ми досі не знаємо скільки домашніх матчів у другому колі зіграємо – чотири чи п’ять. Ми хочемо грати не для ПФЛ, а для волинських уболівальників. Сьогодні ми відстоюємо початок Першості 10 березня, як було закладено у календарі на весь чемпіонат. Однак все йде до того, що почнемо грати 29 березня.

– Такі дії ПФЛ, вас, зрозуміло, не влаштовують?

– Щодо роботи ПФЛ, то ми висловили свою думку. Ми вважаємо, що багато питань клубів ігнорується і пропозиції не сприймаються. Працівники ПФЛ докорінно не знають проблем клубів, не знають місцевий менталітет. Ми просимо домашні матчі проводити по понеділках, а в них виникає думка, що «Волинь» щось задумала, щось негативне є в тому, щоб грати по понеділках. А все дуже просто. У вихідні грають клуби прем’єр-ліги, транслюються матчі європейських чемпіонатів і уболівальники хочуть це дивитися. До того ж, у людей на вихідні дні заплановані поїздки на дачі, присадибні ділянки, робота по господарству – це менталітет нашого краю. Ось у що повинні вникати працівники ПФЛ, а не робити висновок про негативні задуми «Волині».

Уявіть собі: у понеділок ввечері, після роботи о 19 годині початок матчу. Чому б не піти? Я впевнений, що за тридцять років знаю нашого уболівальника на процентів дев’яносто. У будні дні завжди приходить більше. Ми сподіваємось, що ПФЛ візьме до уваги хоч цю нашу пропозицію і нарешті не проігнорує її.

– Віталію Володимировичу, розкажіть про зміни, що відбулися у команді за підсумком зборів.

– Я вже говорив, що команду залишили вісімнадцять футболістів. Ми на перших зборах передивлялися багато потенційних новачків, але з них на другий збір поїдуть лише Віталій Полянський і Рамон Лопес. Останній є дев’ятнадцятирічним бразильцем, якого ми ще будемо дивитися. Чотири його співвітчизники разом з литовським гравцем залишили нашу команду після гри проти «Таврії». У ці дні до Луцька приїде велика група футболістів, з яких, можливо, ми відберемо тих, хто поїде з командою на другий збір. Зараз на футбольному ринку України, у зв’язку з відмовою ряду команд від участі у змаганнях, дуже багато гравців зі статусом вільних агентів. Щодня до нас звертаються самі футболісти, їх агенти і я думаю, що ми на деякі позиції візьмемо досвідчених гравців, котрі мають перспективу.

– Чи стежили ви, як грали наші хлопці за юнацькі збірні України? Що можете сказати про їх перспективу?

– Я спілкувався зі всіма тренерами збірних. По перше, це Анатолій Бузник, який тренує збірну 1991 року народження. Незважаючи на те, що чотири клуби прем’єр-ліги мають по два, по чотири футболісти у збірній, «Волинь» представлена трьома футболістами. Це Роман Карасюк, Василь Жук та Євген Павлов. Проте у Євгена нещодавно була операція після перелому ноги і ми домовилися з тренерами збірної, що на турнір Гранаткіна, де матчі проходять на штучному полі, він не поїде. Це запобіжний захід для здоров’я футболіста, щоб згодом він не мав ніяких проблем. Він працював з нами на зборах.

Олександр Головко до своєї команди запросив Андрія Власка. Він пройшов збори у і після тестування був відібраний у число 18 футболістів, які перемогли у міжнародному турнірі в Республіці Білорусь. Він грав в усіх матчах, крім фіналу. Андрій у нас гравець атакуючого плану, а тактика на фінал тренером була напевно вибрана інша. В команді він грає по одній схемі, а в збірній трохи інші вимоги. Йому на юнацьке мислення трохи напевно складно, але хлопець старається і Головко залишився задоволений його роботою, хоча вказав у якому аспекті працювати під тактику збірної.

Віталій Приндета прямо з наших зборів відбув у складі збірної 1993 року народження на турнір у Туреччину. Ще перед Новим роком Олександр Лисенко сказав мені що бере його у збірну на три турніри і просив не залучати до зборів команди. Ми погодилися, але вчора у першому таймі він не грав, вийшов на заміну на початку другого. Сьогодні грав весь матч і українці перемогли. Це, звичайно, приємно. Приємно й те, що в усіх вікових групах 91, 92, 93 рр. серед футболістів з клубів прем’єр-ліги є п’ять представників «Волині». Хлопці своєю працею, своєю грою довели, що можуть бути членами збірних України, хоча «Волинь» поки є клубом першої ліги.

www.fc.volyn.net