Україна

Перша ліга

Красильников: «Мета – Прем’єр-ліга»

Євген САПОЖНИКОВ, «Український футбол» Професіональний футбольний клуб «Севастополь» завершив осінню частину першості України на рекордному для себе, третьому, місці, що можна вважати справжнім успіхом. Севастопольці знову змусили заговорити про себе. Про виступ команди в першій частині сезону ми попросили поділитися президента кримського клубу Олександра Красильникова.

ukrainian-football.com

2009-01-10 06:15

– Олександре Львовичу, Ви самі очікували на такий злет?

– Авжеж, це успіх. Пам’ятаєте, на початку першості я сказав, що команда буде боротися за п’яте місце, що викликало чимало песимізму. Було дуже мало ігор, якими я був незадоволений. В основному ми перегравали всі команди. Так, десь пропускали на помилках, але вважаю, що нинішній результат команди закономірний. За винятком, мабуть, матчу з «Оболонню», в решті матчах ми грали першим номером. Особисто для мене результат команди у першому колі не став якимсь одкровенням. Хочу ще раз наголосити, що наше третє місце цілком закономірне.

– В середині сезону в ПФК «Севастополь» сталася досить неординарна подія. З команди, яка перебувала на першому місці, пішов головний тренер. Це могло призвести до негативних наслідків. Як вдалося уникнути цього?

– У нас дуже хороша, згуртована команда. Футболісти реально оцінили ситуацію, що склалася. Олег Лещинський, який став біля керма команди, довгий час працював із Сергієм Пучковим і не змінював малюнку гри команди, закладений колишнім тренером. Все це й забезпечило той результат, який ми маємо за підсумками осінньої частини першості.

– Олег Лещинський опинився, відверто кажучи, в непростій ситуації. Він прийняв команду, яка очолювала турнірну таблицю першої ліги. Його призначення  виконуючим обов’язки головного тренера не всіма було сприйнято однозначно. Як Ви вважаєте, Олег Станіславович упорався із поставленим перед ним завданням?

– Гадаю, що Лещинський в тій ситуації, в якій він опинився, впорався із поставленим перед ним завданням. Йому насправді було непросто. Одна справа бути другим тренером, зовсім інша – головним. Тут, насамперед, потрібен досвід, якого Олегу Станіславовичу інколи не вистачало.

– Проте, Ви прийняли рішення про зміни на тренерському містку. Чим воно обумовлене і чому Ви зупинилися на кандидатурі Сергія Дієва?

– Я вважаю, що Олегу Лещинському ще зарано бути головним тренером. Він зміг утримати те, що було зроблено ще за Сергія Пучкова. Але ми маємо розвиватися і йти далі. Олег Станіславович прекрасно зрозумів мене стосовно того, що я хочу запросити більш досвідченого тренера. Ми разом із ним розглядали не одну кандидатуру. Зупинилися на Сергієві Дієвому, який має трирічний досвід роботи з дублюючим складом команди прем’єр-ліги. Сподіваємося, що його досвід роботи з такими фахівцями як Віктор Носов та Микола Павлов принесе щось нове в гру й нашої команду.

– У зв’язку з цим виникає природне запитання, які завдання будуть поставлені перед командою та її новим наставником у весняній частині першості?

– У бесіді з Сергієм Дієвим ми прийшли до загальної думки, що ПФК «Севастополь» має включитися у боротьбу за вихід до прем’єр-ліги, і ми прагнутимемо до цієї мети. Зробити це буде складно, але думаю, що нашій команді це до снаги. Незважаючи на кризу, робитимемо все можливе, щоб виконати поставлене завдання. Чи зможемо ми грати в прем’єр-лізі? Думаю, що якщо Севастополю випаде така нагода, то тут необхідна буде підтримка і з боку міської адміністрації та міської Ради.

– Яке місце Вас би влаштувало за підсумками нинішнього сезону?

– Перше.

– Які кадрові втрати чекають ПФК «Севастополь» під час  зимового антракту? Чи встигнете Ви спільно з головним тренером за час перерви знайти заміну тим, хто залишить команду?

– Із тих гравців, яких я вважаю кістяком команди, поки ніхто не йде. Пішов лише Мазуренко. Останнім часом Олексій утратив колишню впевненість, у нього кудись поділася та гра, яку він демонстрував раніше. Я вважаю, що це не влаштовувало ні нас, ні його самого. Можливо, в новій команді у нього все вийде краще.

– А як справи з тими трьома футболістами (Артемом Култишевим, Антоном Ізвековим та Дмитром Волковим), які запрошені на перегляд до «Таврії»?

– Так, справді, вони запрошені на перегляд до «Таврії». Гадаю, що якщо вони там залишаться, нічого «смертельного» для нашої команди не станеться.

– Після першого кола ПФК «Севастополь» – найкраща команда за грою в гостях і за відвідуваністю. Перше особливо дивно, адже, як мовиться, «вдома і стіни допомагають».

– Всі наші суперники, які приїжджають до Севастополя, відзначають особливу атмосферу на трибунах і що виконання гімну міста усім стадіоном дає певну фору господарям ще до початку матчу.

Стосовно вдалої гри на виїзді, то я можу сказати, що команда і вдома, і в гостях грає першим номером.

– Ви неодноразово заявляли, що віддаєте перевагу видовищному футболу. Але в ньому є дві складові – атака і оборона. Якщо з атакою все гаразд, то для команди, яка посідає третє місце, пропущено надто багато. Чи не йде на шкоду команді схема гри з трьома захисниками?

– Та схема гри, яку пропагував Сергій Пучков, дозволяє вирішувати великі завдання, і з тим набором футболістів, які у нас є, ми намагаємося їх вирішувати. Я з цим не зовсім згоден. У команди має бути не одна-дві, а три-чотири схеми гри. В ідеалі команда має бути готова, у разі потреби, їх міняти. У цьому – клас команди.

– Олександре Львовичу, гадаю, що сьогодні всіх цікавить, як іде будівництво стадіону «Гірник»?

– Всі роботи ведуться згідно з планом. До кінця січня будівельники забезпечені всім необхідним. 22-го грудня я підписав у «Кримнії-проекті» розміщення підтрибунних приміщень. Вважаю, що буде дуже хороший затишний стадіон із прекрасною інфраструктурою.

– Який газон буде укладений на цьому стадіоні?

– Тут гратимуть перша і друга команди, а також чотири юнацьких, які виступають у чемпіонаті ДЮФЛ. Це, як мінімум, чотири гри на тиждень. Жодне трав’яне поле не витримає такого навантаження,  тому було прийнято рішення на користь штучного поля останнього покоління.

– А як справи зі стадіоном ВМС України?

– По флотському стадіону було розглянуто справу в суді. До речі, коли голову Верховного суду України попросили назвати одну з найгучніших справ в Україні, він назвав саме цю. Я вважаю, що це історичне для севастопольського футболу місце має бути збережене і повернене місту.

– Якщо буде вирішено питання по флотському стадіону, що буде зі стадіоном «Таврика»?

– В ідеалі я б хотів бачити на місці стадіону «Таврика» чисто футбольний стадіон на десять тисяч місць із запасним полем, на місці флотського стадіону – міський стадіон на 15—20  тисяч із футбольним полем та легкоатлетичними доріжками, а стадіон «Севмор-заводу» – база всього дитячо-юнацького футболу Севастополя. Але це, так би мовити, у перспективі.

– Ви вже торкнулися теми кризи. Як це може позначитися на вашій команді?

– Я про кризу говорю вже кілька місяців. Криза – це серйозне випробування для клубу. Ми вже передбачали це кілька місяців тому і тому готували документи, які виходять з даної ситуації. У нас є перша команда, що виступає в першій лізі, яка цілком забезпечується структурами моєї фірми. Окрім цього у нас є друга команда, що грає у другій лізі та дитячий футбольний клуб. Я вважаю, що буде цілком справедливо, якщо місто візьме на себе бодай половину витрат на другу команду та дитячий клуб. Причому ці гроші мають іти безпосередньо в СДЮШОР №5 і на футбольну школу, яку ми створюємо в Балаклаві. Давайте подумаємо про дітей, яких на сьогодні у нас займається футболом більше тисячі. Голова севастопольської міської держадміністрації Сергій Володимирович Куницин підписав нашу програму, і вона пішла на розгляд до міської Ради, де мені також пообіцяли підтримку.

– У зв’язку з цим, яка буде подальша доля ПФК «Севастополь-2»?

– Якщо міська Рада не виділить тих коштів, про які я говорив, то ми зніматимемо команду з першості України, і вона гратиме в чемпіонаті Криму.

– Як стало відомо, старт весняної частини першості в першій лізі перенесений на 29 березня. Коли і де ПФК «Севастополь» проводитиме підготовчі збори?

– Потрібно віддати належне новому керівництву Професійної футбольної ліги, яке професіональної з Радою ПФЛ стало на позицію клубів і прийняло дуже грамотне рішення, перенісши старт весняної частини першості на кінець березня. Якщо взаємодія ПФЛ і клубів продовжуватиметься у тому ж напрямку, і ми виконаємо те, що запланували, повірте, у ПФЛ буде більше шансів на нормальну організацію футболу, аніж у прем’єр-лізі.

Щодо підготовки, то перші два збори ми плануємо провести в Севастополі, а третій на виїзді.

– У команди для виїзних зборів є фартове місто.

– Ви маєте на увазі Нікополь. Там хороші умови. Розглядатимемо цей варіант.

– Олександре Львовичу, Ви обрані до Ради Професіональної футбольної ліги. Яке коло завдань Вам доведеться вирішувати?

– Це питання перебуває ще на стадії обговорення. Зараз головне – створити єдину команду. Надійшла пропозиція створити в Севастополі футбольну базу ПФЛ. Якщо це здійсниться, то, я гадаю, більшість команд першої і другої ліг свої підготовчі збори проводитимуть тут. Для нашого міста це буде великий плюс.

www.ukrainian-football.com