Україна

Прем'єр-ліга

Об угрозах судьям: казнить нельзя помиловать

В преддверии матча 14-го тура Премьер-лиги «Шахтер» – «Динамо» сложилась следующая ситуация с дисквалификацией игроков «бело-синих».

Андрей ШАХОВ, «Фраза»

2019-11-04 19:00

1. Наверняка матч пропустит Сергей Сидорчук, которому арбитр выписал две желтые карточки в игре со «Львовом».

2. Наверняка матч пропустит Владимир Шепелев, которому наши справедливые и, что не менее важно, равноудаленные от всех клубов КДК и Комитет этики впаяет двухматчевую дисквалификацию за левое удаление в матче Кубка Украины только для того, чтобы он не сыграл в Харькове.

То есть у «Динамо» по причине дисквалификаций будет две потери.

Резонный вопрос по поводу полузащитника «Шахтера» Тараса Степаненко. Он был удален в кубковом матче против «Динамо» за две желтые карточки, то есть ему выписывается один матч-штраф в Кубке Украины, и к воскресному матчу он был бы чист, как слеза младенца, если бы не одно «но». Его послематчевое интервью.

Цитирую: «Что касается судейства, если брать по пятибалльной системе, то на единицу и то не наскребется. Левый судья вообще, перепуганный. Думаю, если бы я был в любительском спорте, я бы с ним немножко после игры по-другому поговорил. К сожалению, этого нельзя делать на поле и это чревато санкциями. Надеюсь, когда я стану ветераном, он будет где-то судить. Я тогда с ним по-другому поговорю» (с).

С 9-30



На футбольном же поле он пытался напасть на арбитра, и если бы не партнеры, кто знает, чем бы всё закончилось.



Прямая угроза официальному лицу матча – судье.

На западе с этим очень строго.

Пример 1. Полузащитник клуба «Истанбул Башакшехир» и сборной Турции Арда Туран дисквалифицирован на 16 матчей за толчок, оскорбления и угрозы арбитру. Также он был оштрафован на 9000 долларов.

Пример 2. Экс-полузащитник «Шахтера» бразилец Матузалем выбил из рук арбитра красную карточку, а затем перешел к оскорблениям и угрозам. Дисквалификация на три месяца.

Пример 3. В матче чемпионате СССР 1985 года «Черноморец» – «Динамо» Киев нападающий «Черноморца» Иван Шарий за толчок арбитра получил 10-матчевую дисквалификацию.

Пример 4. У нас в Украине тренер «Волыни» Виталий Кварцяный получил трехматчевую дисквалификацию за оскорбления судьи матча «Черноморец» – «Волынь» Екатерины Монзуль.

Так что нигде угрозы и нападение на судей не оставляли без внимания.

Но только не в нынешней Украине, когда речь заходит об игроке «Шахтера». Сегодня утром в комитете этики заявили о том, что ничего не слышали об этом интервью Степаненко, поэтому вопрос по поводу его дополнительной дисквалификации не планируют рассматривать.

Что ж пришлось брать дело в свои руки и писать официальное обращение как заместитель главного редактора «Футбола» в КДК и Комитет этики.

Текст следующий:

До КДК УАФ

Відповідно до ст. 2 Дисциплінарних правил УАФ до порушень відносяться, серед іншого, бійка та залякування (зазіхання на свободу особистості).

Очевидно, що висловлювання пана Степаненка, безумовно, є залякуванням арбітру, а також інших арбітрів, які в майбутньому будуть виконувати свої обов’язки на матчах за участю ФК «Шахтар» (Донецьк).

Окрім цього, дане висловлювання безперечно повинно бути кваліфіковане як свідоме підбурювання до застосування фізичної сили до офіційних осіб до або після закінчення матчу.

При цьому, звертаємо увагу, що, а відповідно до ч. 5 ст. 2 Дисциплінарних правил УАФ, особа, яка свідомо підбурює до порушення, підлягає дисциплінарній відповідальності.

Безперечно, даними словами пан Степаненко свідомо підбурює громадськість, яка не є учасниками професіонального футболу, до застосування сили проти арбітра. Більш того, це є й прямою погрозою арбітру, оскільки він стверджує, що після закінчення професійної кар’єри, він «поговорить з ним по-іншому». Очевидно, що мається на увазі застосування сили до арбітра.

Відповідно до п.9 Додатку 5 до Дисциплінарних правил УАФ, за застосування фізичної сили до офіційної особи до футболіста повинно бути застосовано дисциплінарну санкцію у вигляді відсторонення на 6 (шість) місяців.

За загальним принципом, у випадку співучасті та підбурювання до вчинення правопорушення, особа притягується до відповідальності як за закінчене (вчинене) правопорушення.

Таким чином, є всі підстави для відсторонення Степаненка на 6 (шість) місяців.

До Комітету етики

Відповідно до п. 2.1. Кодексу етики і чесної гри «Чесна гра – дисципліна і повага», Члени ФФУ зобов’язані «Давати відсіч будь – кому, хто порушує норми Кодексу. Пасивна поведінка при неправомірних діях інших осіб прирівнюється до проявів нечесності».

Окрім цього, всі особи, у відповідності з п. 5. Кодексу, повинні «виявляти повагу до колег, суперників, арбітрів, офіційних представників, співробітників футбольних структур, представників засобів масової інформації та вболівальників», а також «не припускатися зневажливих дій у відношенні один до одного, образ, приниження честі та гідності учасників футбольного дійства, усвідомлюючи шкідливість наслідків від емоційних висловлювань і негативної поведінки».

Найбільш важливо в даній ситуації, що всі особи, задіяні у футболі, повинні (п. 8) «забезпечувати відсутність у будь-якій формі тиску на учасників змагань, арбітрів, офіційних представників організацій та клубів, представників засобів масової інформації, тощо. Гарантувати своїми діями захист їхньої честі та гідності».

Очевидно, що висловлювання Степаненка містять прояви як зневажливого ставлення, так і образ та навіть тиску на арбітра матчу – тобто на офіційну особу.

Більш того, це висловлювання є й проявом пропаганди фізичного насильства, з чим, відповідно до п. 10 Кодексу, повинні боротись всі учасники футболу.

Таким чином, Степаненко допустив грубого порушення вимог Кодексу етики, а тому о нього повинні бути застосовані санкції у відповідності з Дисциплінарним кодексом, а саме – відсторонення на 6 (шість) місяців.

Посмотрим, как теперь КДК и Комитет этики будут отмазываться, раз вариант с ничего неведением не прошел.

fraza.ua