Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – Колос 2:0. Україна, 21-й тур. Звіт

Провівши цілий тайм у більшості, кияни здобули заслужену перемогу завдяки довгоочікуваному голу Франа Соля і шедевру Віктора Циганкова.

Михайло ШКОЛЬНИКОВ

2020-03-03 22:43

Щільний графік вкупі в дисциплінарними санкціями змусили наставника динамівців істотно змінити стартовий склад у порівняння с п‘ятничним матчем проти «Дніпра». Було очевидно, що така масштабна ротація позначиться на грі віце-чемпіона, проте мало хто очікував, що початок гри пройде за відчутної переваги гостей.

Футболісти «Колоса» відразу показали, що не збираються притискатися до власних воріт. Вони сміливо зустрічали суперників у середині поля і намагалися якомога швидше переходити з оборони в атаку. Як наслідок, протягом перших десяти хвилин у володіннях Дениса Бойка двічі спалахувала пожежа.

Так, на незручному для себе лівому фланзі Олександр Караваєв пішов у необережний підкат, і від пенальті киян врятував лишень піднятий лайнсменом прапорець, що вказував на офсайд у нападника Володимира Лисенка. В іншій ситуації колишній захисник біло-синіх Кирило Петров пробивав головою з меж карного майданчика, і не відомо, чи врятував би партнерів воротар, якщо б удар вийшов трошки сильнішим.

Згодом «Динамо» вдалося навести лад у захисних порядках, проте його атакуючим спробам, як і раніше, бракувало гостроти. Корисно діяв в опорній зоні Мохаммед Кадірі, дуже старався на правому фланзі Віктор Циганков, що цього року вперше з’явився на полі зі стартовим свистком, але до по-справжньому небезпечних моментів справа не доходила.

Олексій Михайличенко, який дуже рідко вдається до ранніх замін, по завершенні півгодини гри несподівано прибрав з поля Миколу Шапаренка. Вочевидь, справа не лише в попередженні, яке отримав молодий півзахисник. До того ж здалося, що Володимир Шепелєв, яки вийшов замість свого товариша, у подальшому виглядав ефективніше саме в атакувальній фазі.  

Хоча, арбітр Віталій Романов до перерви тільки й встигав розмахувати жовтою карткою, матч не здавався занадто грубим. Але це – якщо винести за дужки незрозумілі дії Євгена Задої, який в центрі поля двічі влітав прямої ногою у Циганкова. У першому випадку капітан «Динамо» якимось дивом уникнув зіткнення, у другому не встиг. Після цього киянину знадобилась допомога лікарів, а грубіяна рефері справедливо відправив у роздягальню.

Але ще до того, як отримати чисельну більшість, господарі повели в рахунку. Саме після навісу Циганкова можливість завдати удару з незручної правої з’явилася у Карлоса Де Пени. М’яч після гармати уругвайця прийняла на себе стійка, проте Фран Соль бездоганно зіграв на добиванні. Іспанець радів обережно та стримано, але система VAR підтвердила легітимність взяття воріт, яке стало для 27-річного футболіста лише другим у чемпіонаті України. Вперше він відзначився ще в лютому 2019-го…

Циганков забиває куди частіше, і незабаром після початку другого тайму саме його класний постріл у ліву від Євгена Волинця дев’ятку подвоїв перевагу киян – 2:0!

На якійсь час цей м’яч змусив футболістів Ковалівки опустити руки, завдяки чому динамівці створили ще кілька гарних нагод. Проте ані Соль, ані Мікаель Дуелунн, ані Кадірі, ані Караваєв, ані той таки Циганков своїми шансами не скористалися.

Згодом «Колос» стрепенувся і принаймні двічі ловив суперника на контратаках завдяки активним діям Олега Кожушка. Одного разу настирливий джокер навіть забив, втікши від Артема Шабанова, але всюдисущий VAR вмішався, зафіксувавши малесенький офсайд і таким чином не дозволивши гостям відновити інтригу.

Як підсумок, «Динамо» принаймні на добу повертається на друге місце. Щодо «Колоса», то він залишається шостим, але вже завтра впритул до Ковалівки можуть наблизитися «Дніпро» та «Маріуполь».

ДИНАМО – КОЛОС 2:0
Голи:
 Соль (40), Циганков (54).
Динамо: Бойко, Кендзьора, Попов, Шабанов, Караваєв, Кадірі, Шапаренко (Шепелєв, 31), Циганков, Де Пена (Вербич, 52), Дуелунн (Цитаїшвілі, 87), Соль.
Колос: Волинець, Єфремов, Гавриш, Петров, Ємець, Оріховський (Мілько, 81),  Богданов, Ільїн (Морозко, 63), Вільхамссон, Задоя, Лисенко (Кожушко, 46).
Попередження: Шапаренко (11), Шабанов (28), Соль (44) – Петров (22), Ємець (32), Єфремов (63).
Вилучення: Задоя (45+2).
Арбітр – Віталій Романов (Дніпро).
3 березня. Київ. НСК «Олімпійський». +9’С.

footclub.com.ua