Україна

Прем'єр-ліга

Гришко: «Олимпику» бы теперь показатели спаррингов в УПЛ перенести

2020-02-21 13:17

Капітан «Олімпіка» Дмитро Гришко описує час, проведений донеччанами в Туреччині, заглядаючи в сезон, який скоро поновиться

– Дмитре, дев’ять перемог у десяти матчах на зборах – жодна українська команда не має таких результатів на зимових спарингах. Як це можна пояснити?
– Чому під час підготовки не ставиться завдання виграти? Бо за такі перемоги не дають ані очок, ані преміальних. На зборах інші завдання: підготуватися до сезону, покращити свою гру, повніше втілювати на полі те, що вимагає тренер. Але людина така, що, виходячи на поле, неусвідомлено хочеш виграти, і неважливо, офіційний матч, товариський чи контрольний. Може, цей фактор і спрацював.

– Іще про показники в Туреччині: 23 забиті м’ячі – три пропущені! Й не скажеш, що суперники були легкі, серед них, зокрема, бачимо трнавський «Спартак», який два роки тому виграв чемпіонат Словаччини.
– Суперники були різні. Причому різні в усіх планах – і за рівнем гри, і за стилями: словацька команда мала свій малюнок дій, польська й азербайджанська – свій. Так, у Туреччині ми пропускали 0,3 гола за матч, тепер головне цей показник перенести на УПЛ. А то поки що в графі «забиті-пропущені м’ячі» маємо один із найгірших показників.

– Чи пробував іспанський фахівець якісь тактичні нововведення? Наприклад, у нападі: судячи з усього, донеччани намагались адаптувати варіант із двома центрфорвардами в основі.
– По-перше, чогось радикально нового не було. По-друге, саме за такою схемою – двоє номінальних центральних нападників у старті – не грали (той же Максим Дегтерьов міг закривати позицію крайнього форварда). Просто ми ще краще почали розуміти, чого від нас вимагає Вісенте. Це, крім іншого, допоможе дивувати наших суперників – два центрфорварди у нас можуть з’являтись епізодично під час матчів.

– Під час зими «Олімпік» традиційно зазнав доволі відчутних, але цього разу нема кардинальних змін. Це радує.
– Мене теж радує! Думаю, це вплив праці Гомеса. Якщо різко змінюєш склад, потрібен час, аби нові футболісти зігрались, а у нас немає цієї розкоші, нам треба очки набирати.

– Ви – один зі старожилів донецького клубу, який працював із різними наставниками. Чи правда, що чинний тренер відрізняється від попередників – рисою, котру можна охарактеризувати як європейськість?
– Він справді європейська людина. Це складно пояснити – просто він виріс в іншому середовищі, й саме виходячи з того середовища, будую співпрацю з іншими людьми.

– Напередодні паузи «Олімпік» набрав хорошого ходу. Чи підтримає команда цей запал навесні?
– Коли Вісенте щойно з’явився у нас, ми часто отримували червоні картки. І загалом то був складний період для команди через не вдалий старт у сезоні. З Гомесом ми вийшли з цього, найскладніший період минув, ми провели хороші збори з якісною працею як у тактиці, так і у «фізиці»; загалом стали сильнішими. Так що сподіваюся на продовження позитивної серії.

– Ваш наступний суперник також «тренерська команда». Яким буде поєдинок зі «Львовом»?
– Перший матч після великої перерви – це завжди нерви. Головне – якомога швидше впоратися з нервами й «увійти» в гру.

upl.ua