Україна

Регіони

«Велика Багачка» – чемпіон Полтавщини

Володимир СУЛИМЕНКО, ФФУ У цьому сезоні в першості Полтавської області головував ФК «Велика Багачка», який вчетверте поспіль виборов чемпіонське звання регіону. На запитання кореспондента ФФУ погодилися відповісти депутат та директор Полтавського кооперативного технікуму Віктор Іноземцев і головний тренер.

ffu.org.ua

2008-12-20 05:50

? Вікторе Анатолійовичу, яка ситуація була у Великій Багачці з футболом, і коли відбулося його відродження? ? з цього запитання почалася наша розмова із Віктором Іноземцевим.

? Протягом десятків років у Великій Багачці була прекрасна футбольна команда «Харчовик», що функціонувала на базі колишнього радгоспу «Багачанський». Цей колектив був відомий не тільки в Полтавській області, а й на загальноукраїнському рівні. Тривалий час в обласних змаганнях жодна команда з нашого району не виступала, і я, прийшовши на керівну посаду, вирішив поправити ситуацію. Спочатку зібрав ветеранів футболу нашого краю та фахівців, щоб з’ясувати що потрібно для того, аби принаймні заявитися в другу лігу. Потім поспілкувався з директором комбікормового заводу Ігорем Діденком та директором ТОВ «Багачанське» Володимиром Журавлем.

Ми вирішили сформувати команду, причому ? кожен підприємець свою. У районі створили футбольну раду, головою якої обрали мене, і справа закипіла. Новостворені колективи демонстрували пристойну гру, але ж треба було обрати єдиний, який представляв би наш район. Конкуренція призвела до того, що кожен керівник старався більше коштів вкласти в свій клуб, почали підсилювати їх гравцями високого класу. В один прекрасний момент Діденко та Журавель схаменулися і вирішили створити одну потужну команду, яку назвали ФК «Велика Багачка».

 

  Як відомо, Велика Багачка це селище міського типу. В області чимало прикладів, де більш заможні районні центри не можуть організувати пристойну команду. Як вам вдавалося знаходити кошти на фінансування клубу?

? Край наш аграрний і надвеликими прибутками похвалитися не можемо. Головне, щоб влада та підприємці району були в цьому зацікавлені. Якийсь кошт безперечно виділяється з бюджету району, частина грошей надходить від дрібних підприємців, але головний тягар на собі несуть Великобагачанський комбікормовий завод та ТОВ «Багачанський». Якщо б ці люди фанатично не любили футбол, то нічого б цього не було. Останнім часом значну допомогу Великобагачанському футболу надавав колишній президент ПФЛ, народний депутат Равіль Сафіуллін. Він неодноразово приїжджав до нашого краю і бачив на власні очі, як виділені ним кошти йдуть на розвиток спорту, зокрема футболу.

? В чому феномен ФК «Велика Багачка», який дебютувавши в другій лізі, відразу ж став переможцем, а вже з наступного сезону ? і чемпіоном Полтавщини?

? Це, на мою думку, сукупність факторів. В першу чергу, коли гравці й тренери бачать, яке відношення до них з боку керівників команди, їм хочеться грати й вигравати. Постійно поліпшується матеріально-технічна база, вирішуються всі нагальні питання щодо організації проїзду, харчування, тренування та й про дозвілля не забувають. Я часто спілкувався з футболістами, які прийшли з інших колективів і виступали на високому рівні. Вони задоволені умовами, дружньою атмосферою в команді, а головне  ? мають бажання грати. Неодноразово нашим гравцям надходили заманливі пропозиції з інших клубів, але вони відмовлялися. Мабуть феномен міститься в людському факторі.

? Та все ж про які б ми високі матерії не говорили, важливе місце в житті футболістів має оплата їхньої праці. Я знаю багато прикладів районних команд, де гравці ставлять питання так: «Заплатите гроші ? поїдемо на матч».

? Я вважаю це недобре, коли футболіст, тільки почавши робити певні успіхи, ставить питання про гроші. Я кажу не в тому сенсі, що треба бігати безплатно. Виконавець повинен знати собі ціну, а не вимагати щоразу вищої зарплатні. Я розумію, що більшість гравців нашої команди цим заробляють собі на життя, щоб прогодувати сім`ї. Вони віддають грі свій час, здоров’я, професіональні здібності. Та все ж повинні бути бажання та любов до футболу.

? Цього року молодіжний склад клубу теж боровся за золоті медалі, але опинився на другому місці. Отже, увага дитячо-юнацькому футболу у Великій Багачці теж приділяється?

? Велика увага зараз приділяється футболу в закладах освіти з боку меценатів та й доросла команда своїми успіхами показує хороший приклад. Наші тренери не цураються їздити по селах і шукати талановитих дітей. В нас же немає такого вибору, як в Кременчуці, юнацька команда якого стала переможцем у нинішньому році.

? Ви в 2005 року поїхали з Полтави, але справа рухається вперед. Можуть же розвиватися без направляючої руки?

? Я радий з того, що футбольна справа в районі йде на лад. Хоча безперечно переживаю, часто телефоную, цікавлюся, як там справи. Чим можу допомагаю, був присутнім на цьогорічному вшануванні ФК «Велика Багачка». Безперечно, велика заслуга в успіху і голови райдержадміністрації Олега Діденка, та начальника футбольного клубу Володимира Недайкаша.

? Думка футбольних фахівців така, що ФК «Велика Багачка» вже давно переріс першість Полтавщини, і треба йти на підвищення в класі. Чи потрібно, а головне чи посильно це команді?

? Цього прагнемо, але на даний момент це непосильно, адже наші меценати представляють сільськогосподарські підприємства. Вони зараз мають не такі високі прибутки, як хотілося б. Тому фінансова сторона поки що стримує такі благі наміри.

 Далі до розмови приєднався головний тренер ФК «Велика Багачка» Олег Калюжний:

? Олег Михайлович, ви з другого кола першості очолили команду, але вона не збавила темпу і показала високі результати. Ви ? граючий тренер і мабуть в колективі з перших днів? ? Практично так. Я прийшов в команду, коли вона вийшла до першої ліги. Мене сюди запросив попередній наставник Володимир Гришко. Тож вже чотири роки я виступаю за ФК «Велика Багачка», а останні півроку ? як граючий тренер.

? А до цього ви де гартували свою майстерність? ? Грав у командах майстрів. Зокрема, колективах другої ліги ФК «Петрівці», «Рось» (Біла Церква), «Електрон» (Ромни). Останній мій клуб ? з Демитрова Донецької області.

? Ви є вихованцем футболу Полтавщини? ? Так, я тренувався у Полтавській ДЮСШ імені Горпинка у Олександра Горностаєва, а звідти пішов у команди майстрів.

? Як ви потрапили до «Великої Багачки»?

? З тренером Володимиром Гришком я був знайомий по роботі у ФК «Миргород». Потім познайомився із засновниками ФК «Велика Багачка», вони на мене справили приємне враження і я залишився в колективі.

? Яку базу має клуб, що собою представляє тренувальний процес команди?

? Щозимку у місцевому санаторії «Псьол» в нас проводяться два тренувальні збори по п’ятнадцять днів. Загалом тренувань у нас три-чотири на тиждень. Для занять у нас є два поля: основне у Великій Багачці та запасне в селі Байрак.

? Яка географія складу вашої команди, чи є серед них вихованці місцевого футболу?

? Поки що у «Великій Багачці» грає лише один вихованець місцевого футболу ? Олександр Коломієць. Інші ? з Полтавської області та представляють міста Гадяч, Миргород, Кременчук та Полтаву. Я вважаю, це найсильніші футболісти області. Протягом останніх чотирьох років кістяк команди практично не змінювався.

 ? Які були причини того, що клуб залишив попередній наставник Володимир Гришко, який працював з нею тривалий час?

? Це було обопільне рішення. Може певним поштовхом до того став наш невдалий виступ у розіграші «Шишацького Кубка» на призи Равіля Сафіулліна. Після цього керівництво клубу провело збори і на них мені було запропоновано очолити команду, я погодився. Поки що з колективом знаходимо спільну мову.

 ? Що ви змінили в команді, перейшовши на тренерську роботу?

? Практично нічого, лише більше стали акцентували увагу на виконанні стандартних положень, зокрема кутових.

 ? Цього року ви за кілька турів з величезним відривом оформили чемпіонське звання. Складається враження, що у вас не було достойних суперників. ? Кожна перемога давалася непросто. Хоча ми й зіграли один раз у нічию і жодного разу не поступилися, та це не означає, що рівень першості погіршився. Просто наші головні суперники розділили очки між собою.

? Що у вас заплановано на найближчий час?

? Незабаром відбудуться збори з керівництвом клубу, і там усе вирішиться. Та як там би не було ? ставимо на новий сезон завдання-максимум.

ФК «Велика Багачка»-2008:

Воротарі ? Володимир Цибулько, Дмитро Галицький, Денис Каплуновський.

Захисники ? Руслан Окріков, Олег Калюжний, Євген Розка, Віталій Таран, В’ячеслав Свірідов, Олександр Цибулько.

Півзахисники ? Микола Федорішин, Олександр Безуглий, Костянтин Хижняк, Сергій Ященко, Дмитро Дубницький, Юрій Баштовий, Олександр Миславський. Нападники ? Ігор Миколаенко, Сергій Зав’ялов, Олександр Коломієць, Андрій Зіпунніков.

Головний тренер ? Олег Калюжний.

www.ffu.org.ua