Україна

Регіони

Без флагмана, але високим рівнем

Олександр КРУПІЦА «Український футбол» На жаль, Херсонщина, маючи непогану футбольну історію, вже третій рік поспіль є єдиною областю, яка не представлена в чемпіонаті України навіть серед команд другої ліги. Хоча в області і немає флагмана, на кого б рівнялися усі аматорські команди, а найкращі футболісти намагалися б потрапити до нього і перейти у професіонали, однак футбольне життя тут вирує.

2009-01-24 05:50

Відбувається багато різноманітних змагань і турнірів. В області сезон складається з трьох головних турнірів: Кубка Херсонщини, який проводиться навесні, головного турніру – чемпіонату, котрий триває з весни до осені, і Кубка газети «Новий день», що увінчує футбольний рік пізньої осені.

КУБОК ХЕРСОНЩИНИ-2008

За традицією, новий футбольний сезон у Херсонській області розпочинається розіграшем Кубка Херсонщини пам’яті Героя Радянського Союзу Олександра Ладичука.

За трофей зголосилося поборотися дев’ятнадцять команд, які представляли майже всі регіони. Причому на попередніх етапах представники другої ліги нерідко робили підніжку більш маститим командам із верхнього ешелону. Однак до фіналу, хоча і з труднощами, пробилися представники футбольної еліти області СК «Каховка» з Каховки та «Мир» із Горностаївки Новотроїцького району.

За традицією, фінал мав би відбутися в обласному центрі 9 травня.

Та, на жаль, через незгоду горностаївців грати у День Перемоги у фіналі (вони посилалися на те, що проводять матч у чемпіонаті України серед аматорів 6-го травня, і їхні футболісти не зможуть відновитися) організаторам змагань довелося перенести вирішальний поєдинок на інший день. Однак на цьому мандри фіналу не скінчилися. Вже потім втрутилося обласне керівництво, і взагалі останньої миті фінал перенесли аж до Нової Каховки. Тим самим було порушено багаторічну традицію і залишено без хорошого футболу багатьох прихильників цієї з гри з обласного центру. І от у неділю, 11 травня, вирішальний матч відбувся на новокаховському стадіоні «Енергія».

Однак, як би там не було, почесний трофей знайшов свого господаря. Понад дві тисячі уболівальників спостерігали за грою СК «Каховка» та «Миру». І вперше в історії цього турніру на фінал приїхав навіть губернатор Херсонщини Борис Силенков.

Щодо гри, то Каховці виглядали пристойніше протягом усього матчу. Вони у першому таймі забили два м’ячі. Однак у другому горностаївці спромоглися відіграти одного м’яча. На більше у них не вистачило сил.

Отже, у підсумку, перемога футболістів СК «Каховка» з рахунком 2:1. І вперше у своїй історії ця команда з Каховки, яка лише два роки тому була створена, стала володарем почесного трофея.

РІВЕНЬ ЧЕМПІОНАТУ, ОДНОЗНАЧНО, ЗРІС

У чемпіонаті цього сезону стартувало двадцять три команди. До фінішу дісталися двадцять дві. У турнірі в останні роки колективи змагаються у двох лігах.

В еліті стартувало одинадцять команд. На жаль, «Джарилгач» зі Скадовська не дотягнув до фінішу першого кола і зійшов із дистанції. Тепер це південне курортне місто, маючи поле і стадіон, залишилося без команди.

А події у боротьбі за чемпіонський титул та комплекти нагород розвивалися на Херсонщині так.

У першій лізі зі старту на лідируючі позиції претендувало принаймні шість команд. Хоча жодному колективу вже у першому колі не вдалося уникнути втрат. Бо навіть середнячки і так звані аутсайдери могли у будь-якому матчі відібрати у лідерів очки.

Так, на половині дистанції найвдаліше грала херсонська «Сигма», хоча її перевага над командою СК «Каховка» становила лише очко. Херсонці, зібравши багатьох уже зрілих футболістів, що пройшли школу професійних команд не лише з Херсонщини, більшість часу трималися у верхній частині турнірної таблиці. Хоча за два тури до фінішу вони мали лише процентів тридцять, аби завоювати чемпіонський титул. Та Фортуна у грі з головним суперником СК «Каховка» на його полі просто подарувала золоті нагороди херсонцям. Бо зустріч, у якій логічним підсумком була нічия, завершилася перемогою «Сигми», коли на останній хвилині матчу м’яч, просто спрямований у бік воріт каховчан, влучив у руку їхнього гравця. Реалізувавши пенальті, «Сигма» перемогла – 2:1 і за тур до фінішу достроково стала чемпіоном.

Останній тур міг визначити лише володарів срібних та бронзових нагород. А хто став зайвим у гонитві за іншими медалями, уболівальники дізналися лише по завершенні останнього матчу.

А зайвим виявився херсонський «Кристал», який є далеким відлунням у минулому команди майстрів, що завжди вважалася пристойним суперником для багатьох команд навіть нинішньої еліти українського футболу. Херсонці мали чудову нагоду стати одним із призерів (для цього херсонцям потрібно було перемогти в останній грі у Хлібодарівці місцевий «Колос»), однак не судилося - тут було зафіксовано нічию - 1:1.

Тим часом у Горностаївці «Мир» переграв СК «Каховка» – 5:3 і став срібним призером змагань. А каховчанам, яким пощастило через невдачу «Кристала», дісталися бронзові медалі.

Відкриттям чемпіонату став непоганий виступ генічеського «Азовця», де для популяризації гри дуже багато зробила районна влада, відремонтувавши стадіон, знайшовши гроші для підтримки команди. Єдине прикро, що у цій команді мало виступає місцевих вихованців. Тут зроблено ставку на кримчан.

Приємне враження залишив своєю непоступливою грою «Колос» із невеличкого села Хлібодарівка Чаплинського району, де вже понад тридцять років керує командою та ще й нерідко виходить на футбольне поле голова селищної ради Віктор Свинцицький. Сюди на матчі навіть лідери їхали, боячись втратити очки...

До невдах турніру можна віднести одну з найтитулованіших аматорських команд, не тільки Херсонщини, а й України, «Енергію» з Нової Каховки, яка так і не знайшла своєї гри. Також слабенько грала і голо-пристанська команда ФК «Гопри», яка зробила ставку на ветеранів футболу з обласного центру. А їм часто не бракувало сил на довгому турнірному шляху.

 

Як відзначали уболівальники та спеціалісти, такого інтригуючого чемпіонату давно не було на Херсонщині. Він вдався, зберігаючи інтригу до останніх хвилин турніру.

Ще з позитивних моментів чемпіонату слід відзначити, що на Херсонщині більшість учасників першої ліги мають хороші футбольні поля. Чудові смарагдові газони у Каховці, Генічеську, Цюрупинську, Голій Пристані, Горонстаївці, Новій Каховці, навіть у Хлібодарівці. А ось в обласному центрі поряд із хорошими полями на стадіоні «Кристал» та спорткомплексі «Майстер-С» інші спортарени руйнуються. На деякі вже наклали «лапу» нові олігархи і вже намагаються побудувати хто супермаркет, хто тенісні корти.

Найвлучніші

Роман Тормозов (Сигма) – 18

Євген Кривошейкін (Мир) – 12

Іван Доценко (Мир) —10

ПРОБА СИЛ ДЛЯ НОВИХ КОМАНД

А в завершальному турнірі сезону Кубка газети «Новий день» посперечатися за почесний трофей зголосилося шістнадцять команд. Причому, в обласних змаганнях дебютували новачки подібних турнірів. І вони залишили приємне враження. Принаймні дві команди СК «Сокіл» із Нової Збур’ївки та ФК «Росія» із Бехтерів, що у Голопристанському районі, не пасли задніх у групових турнірах. До того ж, приємна деталь: ці колективи у більшості були укомплектовані своїми вихованцями. І вони можуть сміливо поповнювати другу лігу чемпіонату Херсонщини, де, однозначно, не будуть пасти задніх.

А у фіналі грали чотириразовий переможець цього турніру «Динамо» з Цюрупинська, яке на цей турнір заявило до свого складу переважну більшість футболістів із сусідньої Миколаївщини, та херсонський «Кристал», який теж підсилився кількома досвідченими гравцями з інших областей Півдня України.

І хоча протягом зустрічі ігрову та територіальну перевагу мали херсонці, долю зустрічі вирішив єдиний м’яч, забитий динамівцями. Перемога з рахунком 1:0 уп’яте дозволила цій команді виграти почесний трофей.

Найкращі з найкращих

За традицією, по завершенні футбольного сезону на Херсонщині опитуванням спеціалістів, тренерів визначаються одинадцять найкращих футболістів, трійки провідних суддів та тренерів.

Одинадцять найкращих футболістів

1.  Андрій Кулько (Сигма)

2.  Андрій Головко (Мир)

3.   Євген   Кривошейкін   (СК Каховка)

4.   Микола   Кучерявий   (Сигма)

5.  Юрій Смирнов (Сигма)

6.  Олександр Бринько (Кристал)

7.  Сергій Антонов (Сигма)

8.  Сергій Цой (СК Каховка)

9.  Артем Ситало (Кристал)

10. Євген     Соп’яниченко (Мир)

11.  Роман Тормозов (Сигма)

А судді хто?

Тут теж була дуже велика конкуренція. Вперше за час опитування було названо десять арбітрів, які представляли два міста - Херсон та Нову Каховку. Хоча трійка лідерів визначилася одразу, однак до останнього не було відомо, хто ж стане першим. У підсумку херсонець Ігор Пасхал випередив своїх земляків Володимира Володіна та Заура Курбанова, які посіли відповідно друге та третє місця.

 

Найкращий тренер

Одинадцять наставників було запропоновано опитуваними на звання найкращого тренера 2008 року. Та з великою перевагою перемогу святкував керманич «Сигми» Ігор Ніченко.

І не дивно. Під його керівництвом ще молода команда «Сигма» стала чемпіоном Херсонщини, грала у фіналі Кубка області та вибула лише у півфіналі Кубка «Закриття сезону» газети «Новий день».