Турніри

Глобус

Футбольна асоціація Англії заборонить дітям-футболістам грати головою

2024-05-19 16:39

Англійська Футбольна асоціація (FA) заборонить гру головою футболістам віком до 11 років.

Йдеться про «навмисну» гру головою (deliberate heading), мета заборони – підвищення безпеки гри.

Заборона вводитиметься поступово: спершу для дітей не старше семи років, потім – не старше дев’яти. З 2025 року під заборону потраплять вже гравці U-10, з 2026-го – U-11.

Нове обмеження поширюватиметься на всі афілійовані ліги для дітей відповідного віку, а також шкільні матчі. За новими правилами, навмисна гра дитини головою каратиметься штрафним ударом на користь команди-суперника.

Перш ніж запровадити це нововведення, FA проводило дворічний випробувальний період. Приводом для реалізації нововведення стали дослідження, що показали, що колишні футболісти частіше вмирають від захворювань головного мозку, ніж інші люди, причому гра головою називається очевидним фактором ймовірності.

«Ми продовжуємо грати провідну роль у перегляді та підвищенні безпеки нашої гри. Наша мета – також створити більше технічних можливостей для гравців з м’ячем у ногах, забезпечити більш ефективний ігровий час та скоротити час, протягом якого м’яч перебуває у повітрі під час матчу», – так прокоментувала цей крок Футбольна асоціація.

Ще на початку 2018 року президент УЄФА Александер Чеферін заявляв, що організація розглядає можливість запровадження заборони на гру головою футболістами, які виступають на дитячому рівні.

sportarena.com