Турніри

Ліга Європи

Головні інтриги фіналу Ліги Європи-2023/24

«Аталанта» розраховує на свого бомбардира, а «Байєр» перебуває на порозі унікального досягнення. Розповідаємо про ключові сюжети матчу, який відбудеться 22 травня в Дубліні.

«Футбольний клуб»

2024-05-22 10:00

Скамакка вийшов на пік у потрібний момент
Минулого сезону команда Джанлукі Скамаккі дійшла до фіналу єврокубка, але нападник не зміг повною мірою насолодитися цим успіхом. Підписавши влітку контракт із «Вест Гемом», колишній гравець «Сассуоло» забив три голи в 16 матчах англійської Прем'єр-ліги, а потім надовго вибув через травму коліна й лише як глядач спостерігав за тим, як «молотобійці» обіграли «Фіорентину» в фіналі Ліги конференцій у Празі.

Цього разу, схоже, 25-річний форвард має намір максимально використати можливість, що йому знову випала. Забивши лише раз на груповому етапі, Скамакка набрав обертів і вразив ворота кожного суперника «Аталанти» в плей-офф, у тому числі оформивши дубль у приголомшливій перемозі над «Ліверпулем» з рахунком 3:0 на «Енфілді».

Леверкузен на шляху до требла
Після того, як чудова леверкузенська команда в сезоні-2001/02 посіла друге місце в бундеслізі, а також програла в фіналах Кубка Німеччини та Ліги чемпіонів, здавалося, що «Байєр» справді проклятий. Але цього сезону прокляття було знято, та ще й як! П'ятиразові срібні призери чемпіонату Німеччини нарешті взяли свій перший титул під керівництвом Хабі Алонсо й можуть перетворити цей дивовижний сезон у фантастичний.

Поки що володар Кубка УЄФА 1988 року «Байєр» прагне виграти свій другий єврокубок. Але якщо леверкузенці переможуть «Аталанту», в них з'явиться шанс зробити требл, адже через три дні після матчу в Дубліні вони зустрінуться з «Кайзерслаутерном» у фіналі Кубка Німеччини. Завдання непросте, й «Байєр» готовий вирішувати його крок за кроком. «Зараз ми маємо зосередитися на «Аталанті», – сказав півзахисник Йонас Гофманн після перемоги в півфіналі над «Ромою». – Зрештою, перемога в фіналі – ось що головне. А ми його ще не виграли».

Дві тренерські казки
Переможець Ліги чемпіонів у складі «Ліверпуля» та «Реала», дворазовий тріумфатор ЄВРО, а також чемпіон світу в складі збірної Іспанії Хабі Алонсо був одним із найяскравіших півзахисників свого покоління, а тепер став одним із найперспективніших тренерів. «Байєр» – перший клуб, який Алонсо очолює як головний тренер. У дебютному сезоні він вивів команду із зони вильоту і потрапив із «Байєром» у топ-6, а на другий рік перевершив найсміливіші очікування. «Наразі я відчуваю, що це правильне місце, щоб далі розвиватися як тренер», – сказав 42-річний фахівець.

Джан-П'єро Гасперіні знайшов свою команду в 2016 році, коли прищепив «Аталанті» фірмовий ультраатакуючий стиль. Команда Гасперіні регулярно виступає в єврокубках, а сам він двічі визнавався найкращим тренером сезону в Італії. Втім, поки що цим усе й обмежується. В активі 66-річного фахівця досі немає трофеїв. «Безперечно, нам важливо щось виграти, але бачити єдність цих хлопців – теж нагорода, – сказав Гасперіні після перемоги в чвертьфіналі над «Ліверпулем». – Подивитися, як ці гравці піднімають трофей? Це вже зовсім інше».

Де пройде фінал Ліги Європи-2024?
Фінал Ліги Європи-2023/24 пройде на «Дублін Арені» в Ірландії 22 травня 2024 року.

«Дублін Арена», яка вміщує понад 50 000 глядачів, є домашнім стадіоном для збірних Ірландії з футболу та регбі. Стадіон, що відкрився у 2010 році, прийме другий у своїй історії фінал Ліги Європи УЄФА. В 2011 році тут відбувся португальський фінал за участю «Порту» та «Браги». Тоді «дракони» здобули трофей завдяки єдиному голу Радамеля Фалькао.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

footclub.com.ua