Турніри

Ліга Європи

Ці нещасливі 11 метрів...

«Металіст» – «Спортинг» – 1:1 (заг. 2:3). На гол Рікі ван Вольфсвінкеля під завісу першого тайму «Металіст» відповів точним ударом Хонатана Крістальдо в дебюті другої половини гри, а потім знову не реалізували пенальті й пустив «Спортинг» у півфінал Ліги Європи УЄФА.

UEFA.com

2012-04-06 00:05

МЕТАЛІСТ – СПОРТИНГ – 1:1 (заг. 2:3)
Голи:
Вольфсвінкель (44) – Крістальдо (57).
На 64-й хвилині Шав'єр не реалізував пенальті (воротар).
Металіст: Горяїнов, Вільягра, Березовчук, Обрадович, Пшеничних (Бланко, 85), Торрес (Марлос, 71), Едмар (Девич, 46), Соса, Шав'єр, Тайсон, Крістальдо.
Спортинг: Патрісіу, Жоау Перейра, Шандао, Полга, Інсуа, Схарс, М.Фернандеш (Нето, 60), Ізмайлов, Мартінш (Сантуш, 72), Вольфсвінкель, Капель (Евалдо, 83).
Попередження: Березовчук (41), Соса (59), Торрес (69), Тайсон (83), Обрадович (90+2) – Шандао (63), Евалдо (90).
Перший матч – 1:2.

За відсутності дискваліфікованих захисників Папа Гуея і Марко Торсільері в центр оборони «Металіста» головний тренер команди Мирон Маркевич відрядив Андрія Березовчука та Милана Обрадовича. Подібний крок від наставника харків'ян очікувався. Так само на вимушену, але лише одну рокіровку пішов і Рікарду Са Пінту – Даніела Каррісу в центрі півзахисту «Спортинга» був покликаний замінити Андре Мартінш. В іншому обидві команди постали в очікуваних і бойових складах.

Дебют зустрічі залишився за господарями, яким для виходу в півфінал необхідна була лише перемога. Вже на 3-й хвилині з передачі Клейтона Шав'єра небезпечно головою пробивав Едмар – над поперечиною. Незабаром так само неточно в схожій ситуації пробив Крістальдо, якому асистував усе той же Клейтон Шав'єр. Гості вперед іти сильно не прагнули, а більше думали про оборону. В атаці підопічні Рікарду Са Пінту діяли сплесками, то вибухаючи, то сповільнюючи гру.

Господарів подібний розвиток подій на полі не влаштовував, і в другій половині першого тайму вони домоглися вагомої переваги над футболістами «Спортинга». З невеликим інтервалом хорошими ударами по воротах відзначилися Клейтон Шав'єр, Тайсон і Вільягра. А під завісу тайму свій приціл знову перевірив Клейтон Шав'єр, а на довершення неточно пробив Едмар.

Португальці в обороні грали холоднокровно і спокійно, а в атаці постійно вичікували на свій момент. І за хвилину до свистка на перерву він їм підвернувся. Дієго Капель зліва навісив за спину Обрадовича точно на високого Рікі ван Вольфсвінкеля. Той у стрибку головою, перегравши в повітрі ще й Сергія Пшеничних, пробив без шансів для Олександра Горяїнова – 0:1.

У перерві Мирон Маркевич замінив опорного півзахисника Едмара на нападника Марко Девича. Цим тренер господарів дав зрозуміти, що ані він, ані його команда достроково білий прапор викидати не збираються. І вже на перших хвилинах другого тайму Хонатан Крістальдо міг зрівнювати рахунок. Опинившись сам на сам з голкіпером «Спортинга», він завдав удару прямо у ногу капітана гостей Полги, що встиг на допомогу Рую Патрісіу.

Португальці відповіли ударом Фернандеса зі штрафного – мимо, але дуже небезпечно. А через хвилину харків'яни все ж відзначилися. Девич головою скинув м'яча Крістальдо, і той метрів з 12-ти пробив точно під воротарем – 1:1.

Домігшись успіху, господарі тиск на ворота «Спортинга» посилили, і на 63-й хвилині отримали право на пенальті. Шандао сфолив на Девичу, і арбітр вказав на 11-метрову позначку. Утім, Клейтон з «точки» пробив у ноги Руя Патрісіу. Після цього футболісти «Металіста» до самого фінального свистка продовжували шукати шляхи до воріт гостей із Лісабона, але так їх і не знайшли...

ua.uefa.com