Турніри

Ліга Європи

Караваєв: «У цьому форматі Ліги Європи всі команди рівні»

У четвер, 19 вересня, відбулася прес-конференція, присвячена старту київського «Динамо» в основному етапі Ліги Європи. Одним з учасників заходу був півзахисник столичної команди Олександр Караваєв.

Олександр ПОПОВ із КВЦ «Парковий»

2024-09-19 18:30

– Якщо говорити про виступ «Динамо» у кваліфікації Ліги чемпіонів, то що вам пригадується насамперед?
– Пригадується тиск. Тому що ти розумієш що Ліга чемпіонів – найпрестижніший єврокубковий турнір, і ти хочеш грати саме там. Плюс, для перший наш суперник був для нас дуже принциповим. Усі розуміють, чому. У цих матчах ми, звичайно, виклалися на повну. І довели все, що повинні були довести.

А потім уже хотілося більшого. Трохи не вистачило для досягнення нашої мети – основного етапу Ліги чемпіонів. Але це футбол. Думаю, всі бачать, що Ліга Європи хоч і поступається Лізі чемпіонів, але там теж хорошого рівня суперники. Буде цікаво.

– Зараз у Європі багато гравців скаржаться на велику кількість матчів у рамках сезону. Ваша позиція?
– Досить подивитися на те, скільки в сезоні граємо ми, і скільки – клуби з топ-ліг. У них 50−60 за сезон, а в нас – добре, якщо 40 набереться. Тож нам гріх скаржитися. Головне, що в нас є можливість грати – усі знають, яка в нас ситуація. Треба користуватися цією можливістю. Насолоджуємося тим, що можемо грати у свою улюблену гру.

– Як сприймаєш новий формат Ліги Європи?
– Спершу я абсолютно нічого не розумів у цьому форматі, потім тільки розібрався. А взагалі, коли пройде цей етап, тоді можна буде оцінити цю нову формулу. У старому форматі ми все розуміли. А зараз кожен матч буде, як останній. Треба набирати якомога більше очок і потім дивитися на свою підсумкову позицію. Думаю, буде дуже цікаво. Вважаю, у цьому форматі кожна команда може себе проявити.

– Це вже 54 єврокубковий сезон для «Динамо». За цим показником ваша команда – найдосвідченіша серед усіх ваших суперників в основному етапі Ліги Європи. Чи допоможе вам цей досвід?
– Це ж загальні показники. Треба брати досвід футболістів, які виступатимуть у цьому сезоні. У будь-якому разі, числа є числа, а все вирішуватиме підготовка до кожного конкретного матчу. Повторюся, раз поєдинків у відповідь тепер немає, то кожен матч буде, як фінал.

– Яку роль у результатах команди відіграє логістика?
– Відіграє дуже велику роль. Тому що навіть 2−3 години відпочинку може вплинути на відновлення футболіста. А в такому графіку матчів, який зараз є в нас, відновлення – на першому плані.

– Чи дивилися ви якісь матчі за участю ваших суперників по основному етапу Ліги Європи?
– Поки що ні. Спочатку в нас була кваліфікація Ліга чемпіонів, потім було важливо вдало стартувати в чемпіонаті України. Ось зараз, після чергового матчу в УПЛ переключимося на нашого першого суперника в Лізі Європи. Коли забігаєш наперед, можна втратити в підготовці до найближчої гри. Головний матч – той, який найближчий. У нас буде час вивчити кожного із суперників у Лізі Європи.

– Хто із суперників по Лізі Європи становить найбільшу загрозу?
– У цьому форматі всі команди рівні. Тож кожен із суперників становитиме однаково серйозну загрозу. Але все вирішуватиме футбольне поле і наша підготовка.

dynamo.kiev.ua