Турніри

Ліга Європи

Остання крапля від Капеля

Спортинг – Атлетик – 2:1. Пропустивши першими, господарі зуміли вирвати перемогу за 10 хвилин до фінального свистка. Лісабонський «Спортинг» продовжив свою переможну домашню серію в поточній Лізі Європи УЄФА до восьми матчів.

UEFA.com

2012-04-19 23:50

СПОРТИНГ – АТЛЕТИК – 2:1
Голи:
Інсуа (76), Капель (80)Ауртенече (54).
Спортинг:
Руй Патрісіу, Даніел Каррісу (Каррільо, 68), Полга, Жоау Перейра, Інсуа, Шандао, Схарс, Ізмайлов, Капель (Перейрінья, 84), Андре Мартінш (Рубіо, 76), ван Вольфсвінкель.
Атлетик: Ірайсос, Ауртенече, Амореб'єта, Іраола, Екіса, Ітурраспе, де Маркос, Еррера (Сан-Хосе, 73), Льоренте (Токеро, 87), Сусаета (Гомес, 83), Муньяїн.
Попередження: Ізмайлов (61), Жоау Перейра (67) – де Маркос (11), Ітурраспе (29), Льоренте (86).

Поступаючись у першому півфінальному поєдинку «Атлетику» з Більбао, господарі все ж таки взяли гору завдяки голам Хона Ауртенече та Дієго Капеля.

Перед тим, як дістатися свого другого в історії півфіналу, баскський клуб посунув зі свого шляху «МЮ» та «Шальке», ставши, мабуть, головним відкриттям турніру.  З огляду на сміливі й переконливі дії «Атлетика» на євроарені, багато хто вважав його фаворитом цієї пари. Утім, така ситуація зовсім не бентежила наставника «Спортинга» Рікардо Са Пінту.

«Коли я читаю пресу, то бачу, що нашого суперника вже записали у фіналісти, – констатував на передматчевій прес-конференції 39-річний тренер.  – Але ми – «Спортинг»! Ми не боїмося нікого». Те що, що господарі дійсно не збираються пасувати перед іспанцями, стало ясно вже на стартових хвилинах.

Переповнений «Жозе Алваладе» погнав лісабонців уперед, і ті майже відразу привітали своїх фанів пострілом у ствір воріт. Еміліано Інсуа дуже непогано приклався до м'яча метрів з 22-х після розіграшу штрафного, й Горка Ірайсос не без труднощів ліквідував цю загрозу. Ще більш небезпечний момент зелено-білі створили на 9-й хвилині, коли багатоходівка на правому фланзі завершилася пострілом забутого у карному майданчику Рікі ван Вольфсвінкеля. Аби забити свій 6-й гол у поточній Лізі, голландському нападнику не вистачило лише кількох сантиметрів.

Натомість у підопічних Марсело Б'єлси попереду майже нічого не виходило. Маркель Сусаета, Андер Еррера намагалися застати Руя Патрісіу зненацька дальніми ударами, але ті спроби виглядали не дуже переконливо. Найближчим до успіху в складі «Атлетика» був Фернандо Льоренте, але після його повітряної атаки м'яч просвистів над поперечиною.

«Спортинг» загалом виглядав впевненіше. Можливо, його вилазкам і не вистачало гостроти, зате хлопцям Са Пінту до перерви вдалося виграти боротьбу за центр поля, позбавивши опонентів можливості демонструвати притаманний їм швидкісний та комбінаційний футбол. І тим більш несподіваним для португальців вийшов початок другого тайму.

Штрафний удар у виконанні Сусаету начебто й не виглядав небезпечним, проте підступний рикошет від захисника дозволив Хону Ауртенече вивалитися на воротаря й у дотик спрямувати м'яч у нижній кут. Руй Патрісіу був безсилий допомогти партнерам.

Минуло кілька хвилин, перш ніж лісабонці прийшли до тями, й за цей час «Атлетик» ледве не подвоїв свою перевагу. Черговий стандарт від Сусаети спричинив паніку в карному майданчику, і Фернандо Амореб'єті розстрілював ворота майже без перешкод. Утім, Фортуна в цьому епізоді стала на бік команди Са Пінту – стійка.

У середині другої половини зустрічі «Спортинг» нарешті намацав свою гру, й відразу у володіннях Ірайсоса стало жарко. І якщо ван Вольфсвінкель, відгукнувшись на навіс Марата Ізмайлова, свій шанс змарнував, то Інсуа, підключившись на 76-й хвилині до атаки, усе зробив ідеально. Його удар головою був зовсім не сильним, проте надзвичайно влучним.

Але нічиєї португальцям було замало. Відчувши «смак крові» вони продовжили тиснути на захисні порядки «Атлетика» й були нагороджені за настійливість. Свою гармату на 80-й хвилині зарядив Дієго Капель, пострілом з-за меж карного майданчика ледве не порвавши сітку за спиною Ірайсоса.

Отже, 2:1. Рахунок, який залишає гарні шанси на вихід до фіналу як одному, так й іншому опонентові. Другий раунд двобою відбудеться за тиждень у Більбао.

ua.uefa.com