Турніри

Ліга чемпіонів

Динамо – Партизан 6:2. ЛЧ, 2-й раунд. Звіт першого матчу

Єврокубкову кампанію 2024/25 кияни розпочали вольовим розгромом дуже посереднього віце-чемпіона Сербії.

Денис БОРИСЕНКО

2024-07-23 23:05

На перший матч із віце-чемпіонами Сербії Олександр Шовковський виставив склад, що вважався основним минулого сезону, напевне, намагаючись зберегти наробки літнього тренувального збору до зустрічі із більш складним суперником. Однак для цього необхідно було спочатку здолати опір «Партизана».

І начебто нічого не мало ускладнити це перше завдання – кияни одразу заволоділи ініціативою і упевнено розпочали облогу володінь гостей. Однак, не реалізувавши декілька слушних нагод, «Динамо» вигадало собі проблему на рівному місці. Караваєв припустився дитячої помилки у штрафному майданчику, дозволивши Калюлю обікрасти себе, а потім поцілив у ногу вінгеру белградців.

Пенальті, призначений за допомогою ВАР, реалізував Салданья – і це була єдина гостра ситуація за увесь перший тайм, що виникла на половині киян. Так «Партизан» повів у рахунку на 22-й хвилині, і номінальним господарям знадобився певний час, щоб пережити цю неприємність і поновити тиск на ворота сербів.

Десь із 30-ї хвилини перевага «Динамо» стала дуже переконливою, але свої моменти не реалізували Ярмоленко та Кабаєв. Проте компенсація за доволі міцні атакуючі зусилля киян не примусила чекати себе занадто довго – і в останні п’ять хвилин, що залишалися до перерви, біло-сині аж тричі примусили капітулювати захист «Партизана».

Спочатку Кабаєв асистував Шапаренку, який поцілив у самісіньку «дев’ятку», трохи згодом Бражко з-за меж карного майданчику вивів киян уперед, а потім настала черга Караваєва, котрому, щоправда, допоміг рикошет. Ось з таким настроєм «Динамо» і повернулось до роздягальні.

Знову на поле команда Шовковського з’явилися вже без Караваєва та Буяльського, яких доволі передбачувано замінили Малиш та новобранець Піхальонок. І «Динамо» з новими силами взялося за облогу володінь Йовановича. Насамперед суперник помітно поступався киянам у швидкості та інтенсивності, а ще в націленості на перемогу.

І коли на початку другої 45-хвилинки Кабаєв вчетверте примусив «Партизан» розпочати гру із центрального кола, здавалося, що все у цьому протистоянні вже вирішено. Але, трохи заспокоївшись, наша команда дозволила Салданьї на 66-й хвилині вдруге засмутити Бущана і відновити загальну інтригу.

Цей епізод має серйозно стурбувати тренерський штаб «Динамо», оскільки белградська команда майже не доходила до його штрафної, при цьому примудрившись забити два голи. Що певним чином натякає на недосконалість взаємодії гравців киян в обороні… І більш кваліфікований суперник може цим скористатися значно краще за віце-чемпіонів Сербії.

Що ж стосується наступального потенціалу біло-синіх, у цьому аспекті влітку вони значно додали. Що засвідчив не лише п’ятий гол у ворота «Партизана» – на 82-й хвилині, коли після відмінного удару Бражка зі стандарту Волошин першим встиг на відбитий кіпером м’яч, віддавши пас на вільного Попова, а загальний малюнок гри підлеглих Шовковського у Любліні.

А остаточний рахунок на табло було встановлено тут зусиллями Піхальонка, що чудово розібрався із м’ячем перед воротами та холоднокровно поклав його у вільний кут – 6:2!

Із такою перевагою «Динамо» просто зобов’язано проходити белградців та крокувати далі по турнірній сітці кваліфікації Ліги чемпіонів.

ДИНАМО (Київ, Україна) – ПАРТИЗАН (Белград, Сербія) – 6:2
Голи:
Шапаренко (40), Бражко (43), Караваєв (45+1), Кабаєв (54), Попов (82), Піхальонок (90+2) – Салданья (22, пенальті, 66).
«Динамо»:
Бущан, Караваєв (Малиш, 46), Дячук, Попов, Вівчаренко, Бражко (Андрієвський, 86), Шапаренко (Лонвейк, 86), Ярмоленко (Волошин, 69), Буяльський (Піхальонок, 46), Кабаєв, Ванат.
«Партизан»: А.Йованович, де Медіна (Филипович, 60), Маркович, Муякич, Антич, Го Ен Чжун (Шчекич, 46), Арріага, Захід (Натхо, 60), Северіна Ксандер (Ібрагім, 60), Калюлю (Трифунович, 77), Салданья.
Попередження: Бражко (47) – Салданья (1), де Медіна (11), Арріага (81).
Арбітр:
Дінгерт (Німеччина).
23 липня. Люблін. Стадіон «Арена Люблін». 8000 глядачів.

footclub.com.ua