Україна

Прем'єр-ліга

«Кривбас»: кістяк зберегли, склад освіжили

Криворізький Кривбас минулого сезону посів третє місце в УПЛ і готується стартувати в єврокубках з третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Розповідаємо про поточну ситуацію в команді Юрія Вернидуба.

2024-07-20 17:25

Кривбас в сезоні 2023/24: бронзові медалі УПЛ та вихід до єврокубків

Перед стартом минулого сезону Кривбас не входив до головних претендентів на бронзові медалі. Дніпро-1 мав більший досвід і сильніший на папері склад, житомирське Полісся відразу після виходу в УПЛ ставило перед собою амбітні завдання, від луганської Зорі не чекали такого великого провалу.

Однак команда Юрія Вернидуба, яка у сезоні 2022/23 посіла лише сьоме місце, змогла приємно здивувати. Сукупність різних проблем у конкурентів та власна стабільна гра дозволили Кривбасу піти на зимову перерву одноосібним лідером турнірної таблиці. Щоправда, Шахтар та Динамо мали матчі в запасі та випереджали криворізьку команду за втраченими очками.

Тоді Вернидуб ледь не вперше відкрито почав говорити про єврокубкові амбіції своєї команди.

«Ми хочемо зайняти місце, яке дозволить нам виступати у єврокубках. Я вже скучив за європейськими турнірами», – сказав Юрій Миколайович в ексклюзивному інтерв'ю «УФ».

Другу частину сезону Кривбас пройшов досить впевнено і за два тури до фінішу гарантував собі третє місце та бронзові медалі чемпіонату України.

Якби не поразки від Шахтаря (2:5) та Дніпра-1 (0:1), можливо, команда мала б більше мотивації на заключні тури та поборолася б за вище місце.

Але й такий результат для Кривбасу можна вважати успішним. Тим більше, що перемога Шахтаря у Кубку України означала, що третя сходинка тепер дає перепустку до кваліфікації Ліги Європи, а не Ліги конференцій.

Кривбас міг втратити багатьох лідерів: поки що пішов лише Безкоровайний

Логічно, що завдяки такому успішному виступу за лідерами Кривбасу почали активно стежити потенційні покупці.

Віце-президент Кривбасу Артем Гагарін розказав про трансферну політику клубу в інтерв'ю сайту Sport-Express.ua:

«Питаннями трансферів займаються наш генеральний директор Володимир Баєнко, головний тренер і скаутський відділ. Можу підтвердити слова Баєнка, що Кривбас веде перемовини з п’ятьма-шістьма новачками.

Також є предметний інтерес з боку інших клубів до наших футболістів. Диму без вогню, як-то кажуть, не буває. Кривбас показав чудовий результат у цьому сезоні УПЛ, тому цілком нормально, що на наших гравців є попит. Ми не боїмося розставатися із гравцями в межах розумного. Продаж і покупка футболістів показує, що клуб здоровий і він функціонує. Тримати когось силоміць – це шлях в нікуди».

22-річний камерунський захисник Іван Дібанго протягом усього сезону найчастіше згадувався різними інсайдерами у контексті потенційного трансферу з криворізького клубу. Тут варто зазначити, що з вересня 2022 року гравець виступав за Кривбас на правах оренди з естонської Левадії, постійно прогресував, і в лютому 2024 року був викуплений всього за 500 тисяч євро (за даними порталу Transfermarkt).

Це стало великим успіхом менеджменту криворізького клубу. Зараз Дібанго оцінюється в 1,8 мільйона євро, а в клуб приходять ще більш вигідні пропозиції щодо камерунця.

Інтерес до гравця проявляють деякі бельгійські клуби, швейцарський Базель та французький Брест, який запропонував три мільйони євро, але отримав відмову.

Можливо, у Кривбасі розраховують на успішний виступ у Лізі Європи, який дозволить підняти цінник на Дібанго ще вище, тому не поспішають продавати свого лідера.

Зростанню вартості захисника може допомогти і його теперішній статус гравця національної збірної Камеруну, до якої він був вперше викликаний на червневі матчі кваліфікації ЧС-2026. Щоправда, Дібанго поки що не дебютував за головну команду своєї країни.

Але не тільки Дібанго привернув до себе увагу. Наприкінці травня стало відомо про інтерес азербайджанських клубів до ще одного африканського легіонера Кривбасу – руандійського півзахисника Джихада Бізімани, який перейшов у криворізький клуб у статусі вільного агента рік тому і став лідером команди в центрі поля.

Основним центрбеком Кривбасу Тимуром Стецьковим у літнє міжсезоння зацікавилися львівські Карпати, які були готові заплатити за гравця 500 тисяч євро, але отримали чітку відповідь – щонайменше один мільйон.

Усі троє (Дібанго, Бізімана та Стецьков) на даний момент залишаються гравцями Кривбасу і готуються до нового сезону. Скоріш за все, Вернидуб не планує відпускати лідерів своєї команди перед стартом у єврокубках.

Єдиною серйозною втратою для Кривбасу в літнє міжсезоння поки що став відхід основного центрбека Данила Бескоровайного, який перейшов у житомирське Полісся за 600 тисяч євро. На жаль, невдовзі після трансферу гравець отримав тяжку травму хрестоподібної зв'язки коліна та вибув на декілька місяців.

До продажу Безкоровайного, яким ще взимку цікавилось київське Динамо, у Кривбасі явно були готові, бо невдовзі оголосили про солідне підсилення оборонної ланки.

Ще один центрбек, 35-річний В'ячеслав Рябов оголосив про завершення професійної ігрової кар'єри та увійшов до тренерського штабу Вернидуба. У статусі вільних агентів залишили Кривбас форвард Роман Дебелко та хавбек Микита Татарков.

Новачки Кривбасу: син екс-форварда збірної Бразилії, колишні захисники Шахтаря та Зорі, два африканські легіонери

Кривбас вийшов з відпустки 22-го червня, однак у перші два тижні після цього клуб офіційно не оголошував про новачків.

Прес-служба криворізького клубу креативно підійшла до анонсу підсилення. У соціальних мережах Кривбасу було опубліковано діпфейк-відео всесвітньо відомого інсайдера Фабріціо Романо, який «натякнув» на поповнення складу команди.

Нарешті, 5-го липня в якості гравців Кривбасу були офіційно представлені одразу чотири футболісти:

– нігерійський форвард Оче Одоба Очовечі (попередній клуб – Фейренсе, Португалія);

– малійський захисник Бакарі Конате (Салгейруш, Португалія);

– українські захисники Олександр Драмбаєв (Шахтар) та Ігор Снурніцин (Зоря).

Відзначимо відданість Кривбасу африканському вектору у трансферній політиці. Враховуючи виступи Дібанго, Бізімани, а також ганського форварда Прінса Аду та івуарійського вінгера Жана-Мореля По, цей напрямок роботи клубу виглядає логічно.

Драмбаєв розцінювався як заміна Дібанго на випадок його продажу, проте екс-гравець Шахтаря, який останні два роки виступав на правах оренди за бельгійський Зюлте-Варегем та хорватський Осієк, награвався Вернидубом у контрольних матчах у центрі оборони.

Снурніцин є профільним центрбеком, а Конате номінально хоч і правий захисник, але також є універсалом. Як бачимо, втрату Бескоровайного та Рябова в криворізькому клубі можуть компенсувати одразу трьома гравцями.

А 13-го липня Кривбас офіційно оголосив про підписання 21-річного бразильського хавбека Маттео Аморозо, сина екс-форварда збірної Бразилії Марсіо Аморозо (19 матчів, девять голів за «селесао» в період з 1995-го по 2003 рік).

Маттео є вихованцем академії италійського Удінезе та може зіграти на декількох позиціях – лівий вінгер, атакувальний півзахисник, центрфорвард.

Окрім цього, до Кривбасу повернулися два гравці, які в другій частині минулого сезону виступали на правах оренди за закарпатський Минай – нападник Денис Устименко та хавбек Владислав Семотюк. Однак, обидва футболісти були відсутні у складі команди Вернидуба в контрольних матчах на тренувальному зборі в Словенії.

Кривбас проводить спаринги з сильними суперниками

Серйозність намірів Кривбасу підтверджується також рівнем проведення навчально-тренувальних зборів у Словенії. Зокрема, команда Вернидуба продемонструвала непогану гру в контрольних матчах із чемпіонами європейських країн – Швейцарії (Янг Бойз) та Хорватії (Динамо Загреб).

Результати спарингів можуть бути оманливими, але не можна не відзначити, що Кривбас поки не зазнав жодної поразки, та в кожній грі забивав мінімум двічі:

Кривбас – Динамо (Бухарест, Румунія) – 2:0 (голи – Твердохліб, Задерака);

Кривбас – Янг Бойз (Швейцарія) – 2:2 (Вакулко, Кожушко);

Кривбас – Сабах (Азербайджан) – 2:2 (По – 2);

Кривбас – Динамо (Загреб, Хорватія) – 2:0 (Аду, Твердохліб).

Вже у понеділок, 22-го липня криворізька команда дізнається ім'я свого суперника в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи, матчі якого заплановані на 8 та 15 серпня. У разі невдачі на цій стадії Кривбас не вилетить з єврокубків, а спробує вийти в основний етап Ліги конференцій через плей-оф раунд.

А в суботу, 3-го серпня команда Вернидуба стартує у новому сезоні української Прем'єр-ліги домашнім матчем проти одеського Чорноморця, який приїде в гості разом з екс-наставником криворізького клубу Олександром Бабичем.

Цікаво, як Кривбас справлятиметься з насиченим графіком, коли треба буде грати по два матчі на тиждень. Особливо з огляду на непросту логістику: від Кривого Рогу до найближчого діючого міжнародного аеропорту Кишинів – майже 500 кілометрів.

Вернидуб, напевно, планує активно застосовувати ротацію, тому в Кривбасі ще можна очікувати новачків – поки що повноцінної глибини складу команді не вистачає.

ukrfootball.ua