Україна

Прем'єр-ліга

Динамо – ЛНЗ 1:0. Україна, 5-й тур. Звіт Ярмоленка

Кияни здобули третю перемогу в УПЛ, забивши вирішальний гол з 11-метрової позначки.

«Футбольний клуб»

2024-09-01 17:47

Після завершення єврокубкової кваліфікації динамівці ставили собі за мету продовжити переможну серію в турнірі УПЛ, де до цього лише вони та «Олександрія» не мали очкових втрат. 

У грі проти ЛНЗ Олександр Шовковський знову дозволив собі певні зміни у стартовому складі, випустивши в основі свіжішого Біловара та Рубчинського, для якого цей вихід на поле взагалі виявився повноцінним дебютом. 

Як і очікувалося, «Динамо» одразу увімкнуло швидкості, проте і його суперник також був не проти посперечатися в агресії та мобільності. ЛНЗ непогано накривав господарів від початку розіграшу м’яча і постійно тиснув ще й на кожного потенційного адресата передачі.

Але киянам знадобилося небагато часу, щоб, збагнувши на це, інколи просувати м’яч уперед за допомогою вертикальної гри із розрахунку на індивідуальні якості Ваната. Кілька разів тому не вдавалося зачепитися за передачу, але врешті цей хід приніс результат.

На 20-й хвилині подібний прохід Ваната вдалося зупинити Нонікашвілі, але на допомогу нападнику примчав Піхальонок, якого вже Саліху збив із ніг. Пенальті, акцептований ВАРом, ідеально реалізував Ярмоленко – м’яч поцілив у самісіньку праву дев’ятку!

Невдовзі киянам вдалося забити і вдруге, але цього разу ВАР визначив положення «поза грою» у Ваната, тож ще один гол Ярмоленка довелося анулювати. Десь із півгодини тривала масована хвиля атак «Динамо», яку загалом ЛНЗ майже витримав, не пропустивши більше.

Далі господарі дозволили собі взяти паузу, намагаючись упіймати черкащан на контратаці. І такі нагоди виникали у Рубчинського, Піхальонка, Бражка, але не виходило із завершальним ударом, і на перерву суперники пішли за мінімальною перевагою лідера.

Початок другого тайму супроводжувався сумбурними діями – через відчутну задуху гра поділилася на дві частини, одна проходила на половині поля киян, друга на половині ЛНЗ. М’яч дуже легко втрачали обидві команди, що напевне більше влаштовувало гостей. Адже таким чином тиск на їхні ворота значно зменшився.

Змінити подібний перебіг подій мали хіба що заміни, і на 60-й хвилині Шовковський зробив свій крок – випустивши на поле Буяльського та Волошина. За допомогою свіжої крові «Динамо» одразу створило декілька слушних нагод, проте більше ніж серія кутових нічого суттєвішого з цієї переваги витиснути не змогло.

За 5 хвилин свої дві заміни провела і команда з Черкас – так суперники готувалися до завершальної чверті матчу, що вже остаточно втратив початкові швидкості. Той, хто чекав від киян більшого, не враховував, що на стартовому відрізку сезону «Динамо» проводило вже дев’яту офіційну гру!

І все ж господарі були значно ближчими до другого голу, ніж ЛНЗ до нічиєї. Так, в одному з епізодів 34-річний Ярмоленко із близької відстані пробив вище поперечини. Андрій працював на максимумі своїх можливостей до останньої миті свого перебування у грі – до його заміни на 75-й хвилині.

Цього разу Шовковський надав іще один шанс Брагару, а також Супрязі, що вийшов замість вичавленого Ваната. Тепер «Динамо» намагалося контролювати гру через надійний контроль м’яча, тоді як черкащани мусили шукати щастя в атаці.

Отже, ЛНЗ ризикував, а кияни відповідали контратаками, завершення яких щоразу виявлялося на диво безпорадним – гравці наче побоювалися брати відповідальність на себе, і тому моменти марнувалися із недозволеною безпечністю.

Однак навіть за таких умов «Динамо» довело гру до перемоги, записавши до свого активу важливі три очки.

ДИНАМО (Київ) – ЛНЗ (Черкаси) – 1:0
Голи:
 Ярмоленко (22, пенальті)
Динамо: Бущан, Тимчик, Біловар, Михавко, Дубінчак, Бражко (Михайленко, 85), Рубчинський (Буяльський, 60), Ярмоленко (Брагару, 75), Піхальонок, Кабаєв (Волошин, 60), Ванат (Супряга, 75).
ЛНЗ: Кучеренко, Саліху, Дайко (Олійник, 90+3), Муравський, Путря (Наумець, 80), Г.Пасіч (Топалов, 65), Нонікашвілі, Тілль (Бойко, 46), Яшарі, Молло (Халайла, 65), Момо.
Попередження: Рубчинський (58), Бущан (86) – Пасіч (5), Саліху (20), Молло (50), Топалов (67), Бойко (88).

footclub.com.ua