Україна

Прем'єр-ліга

Турнір за путівку до УПЛ. Півфінали

Серії пенальті, якими завершилися обидва матчі, визначили фіналістів: «Лівий Берег» 30 липня зустрінеться з «Минаєм».

2024-07-26 20:28

«Лівий Берег» вже мав можливість підвищитися у класі, але нею не скористалися. Підопічні Первака у двоматчевому протистоянні поступилися «Оболоні». Харківський клуб у минулому сезоні УПЛ посів останнє місце і по спортивному принципу мав грати у Першій лізі, але отримав ще один шанс повернутися в еліту українського футболу. «Металіст 1925» активно попрацював на трансферному ринку і заслужено вважався фаворитом першого півфіналу.

У стартовому складі господарів вийшов лише один новачок. Це 32-річний хавбек Євген Банада. Віктор Скрипник з новачків довірив місце у старті: Кравцю, Пасічу, Чурку.

Вже на перших хвилинах м'яч двічі міг побувати у воротах Механіва. Спочатку Моура зі штрафного влучив у каркас воріт, а потім з декількох метрів Фрімпонг не зміг переграти голкіпера киян. Поступово підопічним Первака вдалося втягнути суперника у в'язкий футбол. Проте і від гостей ми очікували набагато більшого. Харків'яни багато помилялися у перехідних фазах. У позиційному футболі у підопічних Скрипника мало що виходило.

Футболісти «Лівого Берега» прогнозовано грали від захисту і очікували на свій шанс. Як не дивно, але свого вони дочекалися перед самою перервою. Когут прострілив на дальню стійку, а Войцеховський холоднокровно переправив м'яч у сітку – 1:0. Шокуюче завершення першого тайму, але гості самі у цьому винні. Футболісти «Металіста 1925» грали з позиції сили, але довести свої атаки до логічного завершення не могли.

Після перерви Віталій Первак вирішив Когута та Синицю змінити флангами. Один із героїв першого тайму Микола Когут перейшов на правий фланг півзахисту. Гол у роздягальню додав господарям впевненості у власних силах. А що ж «Металіст 1925»? Харків'яни продовжували атакувати, але в їхній грі було багато сумбуру та помилок. На початку другого тайму було багато боротьби, а ось моментів не було. Варто віддати належне підопічним Первака, які після невдалого початку матчу грали надійно та організовано у захисті.

Не було помітно за рахунок чого підопічні Скрипника можуть врятувати цю гру. Занадто прогнозовано грали у заключній третині поля харків'яни. Роботи у Механіва у другій половині зустрічі не було. Здавалося, що відігратися гості вже не зможуть, але вони досягнули свого на 90+4. Кравець виграв боротьбу у Банади і холоднокровно переграв голкіпера – 1:1. Таким чином фіналіст визначався у серії пенальті.

В серії одинадцятиметрових переміг «Лівий Берег» - 5:4. Арі Моура влучив у стійку, а кияни всі пенальті забили.

ЛІВИЙ БЕРЕГ (Д2) – МЕТАЛІСТ 1925 (Д2)
– 1:1, пен. 5:4
Голи:
Войцеховський (45+1) – Кравець ( 90+4).
Серія пенальті: 0:1 Борячук, 1:1 Співаков, 1:2 Панченко, 2:2 Колесник, 2:3 Кравець, 3:3 Сіднней, 3:4 Сидоров, 4:4 Дедух, 4:4 Арі Моура (стійка), 5:4 Соколов.
Лівий
берег: Механів, Соколов, Самар, Якимів, Дударенко (Сіднней, 90+6), Банада, Синиця (Галас, 66), Дедух, Войцеховський (Співаков, 46), М.Когут (І.Когут, 66), Сухоручко (Колесник, 72).
Металіст 1925: Мозіль, Капінус (Безуглий, 75), Імереков, Кравець, Пасіч, Юрченко (Панченко, 75), Арі Моура, Чурко, Гармаш (Когут, 64), Борячук, Овусу (Сидоров, 64).
Попередження: Самар (1), Войцеховський (14), Дедух (33) – Сидоров (76), Імереков (79).

***

«Епіцентр» не зміг прорватись до еліти через стикові матчі навесні, але тоді продемонстрував симпатичний футбол. Підопічні Сергія Нагорняка цілком могли вибити «Минай» – і старт зустрічі підтвердив амбіції.

Вже на 3-й хвилині новачок Запорожець відкрився на лівому куті штрафного й закрутив м'яч у праву дев'ятку. Поперечина врятувала закарпатців!

На 12-й же хвилині «Епіцентр» вирвався уперед. Мороз видав шикарну розрізну передачу на хід Миронюку, а той хитнув захисника у штрафному та поцілив у дальній нижній. 1:0!

Але «Минай» не виглядав безнадійно. Навпаки – підопічні Желько Любеновича відповідали гострими атаками. Між поперечкою та пропущеним голом вони могли забивати двічі. На 5-й хвилині Гунічев увірвався на край карного майданчика й пробив у голкіпера, а на 6-й він же виходив віч-на-віч – Єгор перекинув голкіпера разом з воротами, однак перед цим заліз у офсайд.

Зрештою, на 19-й хвилині «лисиці» відігрались. Кораблін прийняв пас від Гунічева й стріляв з околиць штрафного, однак спробу накрили. Відскок підхопив Вакула, який змістився вздовж периметру та бахнув низом під ближню стійку – 1:1.

Наступні 20 хвилин пройшли на рівних. Команди демонстрували високу динаміку, багато відпрацьовували без м'яча (навіть Вакула не гребував чорновою роботою), могли виходити на рандеву з голкіперами... На це було приємно дивитись. Не вистачало тільки реальних моментів.

До перерви футболісти потішили вболівальників тільки довма епізодами. На 34-й хвилині Станіслав Кристін виконав лонгшот під ліву штангу, змусивши Бандуру виконувати ефектний сейв. «Минай» відповів вриванням Вакули на край штрафного – Владислав зумів обійти голкіпера, але подальший удар накрили.

Відпочивати команди відправилиь за нічийного рахунку. Початок другого тайму виявився невдалим для «Епіцентру» – подільці допускали багато втрат на власній третині й таки догрались. Пріхна на 57-й хвилині запресингував екс-одноклубника Ліповуза, після чого пробив у порожні ворота. 1:2. Минай вирвався уперед.

Щастя закарпатців тривало недовго. Сергій Нагорняк провів серію замін на 62-й хвилині, зокрема випустивши Івана Бендеру. 21-річний нападник віддячив за довіру, зрівнявши рахунок вже на 67-й – Бендера замкнув навіс Владислава Кристіна - 2:2.

«Минай» розгубився, а ще через 10 хвилин пропустив втретє. Миронюк увірвався на лівий край штрафного й спокійно виконав подачу на дальню стійку. Кравчук же пробив головою у протихід Бандурі – 3:2! Тепер вже «Епіцентр» виходив у фінал «турніру чотирьох».

Одразу згадались камбеки «Миная» в УПЛ навесні. Чи зможуть підопічні Желько Любеновича знову? Та звісно зможуть! Тим паче, що «Епіцентр» допоміг у цьому. На 85-й хвилині Миронюк отримав пряму червону за підкат у Корабліна, а рефері призначив штрафний. Подачу з нього Кораблін підрізав на дальню стійку – а там на замиканні зіграв Ременяк. 3:3!

Напруги додала ще й тривала перевірка VAR. Гол таки зарахували. «Минай» ще й побіг за перемогою в компенсований час, організувавши серію кутових – і міг забивати вчетверте зусиллями Корабліна. Після його удару з лінії півкола м'яч зрикошетив від захисника й пройшов над поперечкою. Зрештою, свисток арбітра відправив команди в серії пенальті.

На жаль для «Епіцентру», Равлик схибив з «позначки» – а от гравці «Миная» реалізували п'ять із п'яти. Закарпатці тріумфували, прорвавшись до фіналу плей-офф за УПЛ.

ЕПІЦЕНТР (Д2) – МИНАЙ (Д2) – 3:3, пен. 3:5
Голи:
Миронюк (12), Бендера (67), Кравчук (77) – Вакула (19), Пріхна (57), Ременяк (88).
Серія пенальті: 0:1 Демиденко, 1:1 Запорожець, 1:2 Ременяк, 1:2 Равлик (стійка), 1:3 Дмитрук, 2:3 Кравчук, 2:4 Кораблін, 3:4 Климець, 3:5 Кисіль.
Епіцентр: Чернобай, Жмуйда (Савчук, 86), В.Кристін (Климець, 90+8), Мороз, С.Кристін, Миронюк, Ліповуз (Равлик, 62), Беженар (Полюлях, 87), Проців (Бендера, 62), Кравчук, Запорожець.
Минай: Бандура, Дмитрук, Чуєв, Прокопчук, Дворовенко (Кисіль, 68), Пріхна, Кораблін, Матюшенко (Скиба, 80), Воробчак (Ременяк, 46), Гунічев (Шалфеєв, 59), Вакула (Демиденко, 80).
Попередження: Беженара (51), В.Кристін (70).

ua-football.com