Україна

Прем'єр-ліга

Шахтар – Динамо 1:0. Україна, 28-й тур. Звіт

У надзвичайно напруженій та емоційній грі «Динамо» зазнало першої поразки під керівництвом Олександра Шовковського, і цей результат оформив дострокове чемпіонство для «Шахтаря».

Влад МИРЕНКО

2024-05-11 20:27

На початку матчу агресивніше діяв «Шахтар», намагаючись максимальну кількість часу проводити на чужій половині поля, в тому числі через високий пресинг. Киянам знадобився певний час, щоб розібратись у ситуації та погасити стартовий спурт суперників, який втілився хіба що в потенційно небезпечний удар Сікана, який частково заблокував Дячук, а остаточно забрав Бущан.

Поступово встановилась відносна рівновага – хочу ударів у гірників було більше, але небезпеки більшість із них не несли. Біло-сині відповіли гарним пострілом Кабаєва, який змусив Різника зробити його перший справжній сейв. Разом із тим підопічні Шовковського і самі час від часу високо пресингували, змушуючи помилятись – хоч і не критично – задню лінію «Шахтаря».

На 27-й хвилині Судаков упав у межах штрафної площі, обіграючи Попова, але арбітр Деревинський дуже здорово розібрався у складній ситуації, давши півзахиснику донеччан жовту за симуляцію. Невдовзі рефері знову опинився в центрі уваги, коли прийняв більш неоднозначне рішення, не зафіксувавши фол після «накладки» проти Буяльського, внаслідок чого атака гірників продовжилась і завершилась призначенням пенальті.

На 33-й хвилині Судаков реалізував 11-метровий, призначений після підказки ВАР та перегляду епізоду арбітром біля бровки: вердикт – неправомірна гра рукою Вівчаренка, незважаючи на дуже малу відстань польоту м’яча після удару Сікана. За кілька хвилин кияни могли зрівняти рахунок, але Різник парирував дуже якісний удар Тимчика, а Шапаренко не влучив у ворота на добиванні.

Після перерви Шовковський кинув у бій Ярмоленка, який замінив Волошина (юний динамівець теж не надто впевнено провів перший тайм, кілька разів втративши м’яча на своїй половині поля). Кияни буквально одразу затисли суперників: хороший момент був у Ваната, чий удар з-меж штрафного майданчика, заблокували, потім перспективно пробивав Кабаєв (вище воріт).

Гірники спробували збити спортивну агресію киян агресією не зовсім спортивною: приміром, Бондар вдруге за матч жорстко атакував Шапаренка, цілячи ліктем у обличчя опоненту. Але арбітр, який, треба сказати, високо підняв планку допустимої силової боротьби, жодного фолу не зафіксував.

Кияни, яких могла влаштувати тільки перемога, продовжували тиснути, змусивши тренера гірника Пушича достроково випустити чистого опорника Степаненка. Разом із тим помаранчево-чорні отримували і багато простору для контратак, а швидкісних гравців у їх складі вистачало.

На 63-й хвилині Попов примудрився у складному положенні небезпечно пробити після кутового, але Різник знову врятував «Шахтар». Ігрова перевага киян була настільки відчутна, що тренер донеччан випустив третього номінального центрального захисника (хоча на гру п’ять в обороні команда не перейшла).

На 77-й хвилині чудово здалеку вистрілив Бражко, але м’яч пройшов трішки вище поперечки. Гірники відчайдушно намагались засушити гру, розбити її на паузи, фрагменти. Кияни ж тиснули, створювали моменти, багато били, в тому числі після стандартів. На підсилення атаки Шовковський ще й випустив другого центрального нападника – 18-річного Пономаренка.

Зрештою, провисівши весь другий тайм на воротах Різника, «Динамо» так і не змогло забити (ще й могло пропустити після контратаки, яку завершував Траоре), зазнавши першої поразки під керівництвом Шовковського. У свою чергу «Шахтарю» ця перемога дозволила достроково оформити золото чемпіонату України.

...А після фінального свистка на полі виникла бійка, яку спровокував Егіналдо, одразу ж отримавши червону картку. Класично у класичному...

ШАХТАР – ДИНАМО – 1:0
Гол
: Судаков (33, пен)
Шахтар: Різник, Конопля, Бондар, Матвієнко, Азаров (Ракицький, 71), Криськів, Зубков (Егіналдо, 84), Бондаренко (Степаненко, 61), Судаков (Марлон Гомес, 84), Кевін, Сікан (Траоре, 61).
Динамо: Бущан, Тимчик, Попов, Дячук, Вівчаренко (Дубінчак, 87), Бражко, Волошин (Ярмоленко, 46), Шапаренко, Буяльський (Шепелєв, 78), Кабаєв (Пономаренко, 87), Ванат.
Попередження: Судаков (27), Матвієнко (41), Конопля (90+4) – Ванат (70), Ярмоленко (87), Шапаренко (90+3)
Вилучення: Егіналдо (90+5, неспортивна поведінка)

footclub.com.ua