Турніри

ЧС-2022

Хорватія – Бельгія 0:0. ЧС-2022, група F. Диявольське невезіння

До старту чемпіонату світу в Катарі матч Хорватії та Бельгії очікувався легкою прогулянкою для обох збірних, яка нічого не вирішує.

2022-12-01 19:35

Але записні аутсайдери групи круто все змінили: збірна Марокко ще жодного разу не пропустила, здолала Бельгію і тепер по праву опиниться у плей-офф, а Канада нехай і вилетіла достроково, показала гідний футбол.

На цьому тлі дуже блякло виглядають бельгійці, які вже самі називають себе старими. Знову свою старість/сірість збірна Бельгії виявила й у матчі проти Хорватії. Гру, яку обов'язково потрібно було вигравати, футболісти Мартінеса провели слабо, безініціативно. Не допомогли й великі перестановки – брати Азари та Бачуайї залишилися на лаві.

Єдиний бельгійський момент у першому таймі створив саме Де Брейне. Шикарною передачею в контратаці він залишив відіграними трьох захисників, Мертенс бив у дотик метрів із 12, але влучив під м'яч і послав його значно вище воріт.

Хорвати, втім, теж не надто активували. Але їх хоч би нічия влаштовувала. І був у них небезпечний удар Перишича - м'яч пройшов поряд зі штангою, і був навіть пенальті. Але - фантомний, як багато епізодів на цьому ЧС. Карраско забарився у карному майданчику й наступив на ногу Крамаричу: Тейлор вказав на «точку», але після перегляду ВАР рішення змінив, помітивши сантиметровий офсайд.

У другому таймі у Бельгії з'явився Ромелу Лукаку, який вперше зіграв на цьому чемпіонаті світу. З'явився для того, щоб через 15 хвилин втратити супермомент. Знову Де Брейне видав шикарний пас, Карраско вискочив на рандеву з Ліваковичем, але не переграв воротаря, м'яч відскочив до Лукаку, який із семи метрів пробив у штангу порожніх воріт. Невдовзі форвард не влучив у ціль уже головою, перебуваючи у прекрасній позиції.

Гра вже йшла на зустрічних курсах: два класні сейви здійснив Куртуа. По кутках його змусили стрибати удари Брозовича та Ковачича з-за меж карного майданчика. Тібо бився, зберігав «Червоних Дияволів» у грі. Але Ромелу був проти.

Лукаку змарнував іще два моменти наприкінці: спочатку з двох метрів пробив повз ворота після удару/пасу Менье, а потім примудрився практично з лінії воріт скинути м'яч у руки Ліваковичу, остаточно засмутивши своїх партнерів.

У такій атмосфері матч докотився до нульової нічиєї, яка, до речі, нікого не втішила. Бельгія залишає чемпіонат світу, а Хорватія виходить з другого місця, перший рядок поступившись команді Марокко.

ХОРВАТІЯ – БЕЛЬГІЯ 0:0
Хорватія:
 Лівакович, Соса, Гвардіол, Ловрен, Юранович, Ковачич (Майєр,90+2), Брозович, Модрич, Перішич, Лівайя (Петкович, 64), Крамарич (Пашалич, 64).
Бельгія: Куртуа, Вертонген, Альдервейрельд, Дендонкер (Тілеманс, 72), Кастань, де Брейне, Вітсель, Меньє (Е.Азар, 88), Карраско (Доку, 72), Мертенс (Лукаку, 46), Троссар (Т.Азар, 58).
Арбітр: Тейлор (Англія).
Стадіон: «Ахмед бін Алі» (Ер-Раян).

footclub.com.ua