Турніри

ЧС-2022

Нідерланди – США 3:1. ЧС-2022, 1/8 фіналу. Бенефіс Думфріса

Команда Луї ван Гала стала першим чвертьфіналістом турніру у Катарі. 

2022-12-03 19:31

Напередодні першого матчу плей-офф чемпіонату світу в Катарі більшість експертів, звичайно ж, ставили на клас гравців Голландії та досвід їхнього тренера Луї ван Гала. Але всі сходилися на одному: легкої прогулянки у «помаранчевих» не передбачається, оскільки збірна США проявила себе в Катарі як дуже смілива, швидка і зухвала команда.

Підопічні Грега Берхалтера з перших хвилин дали зрозуміти, що дуже серйозно налаштовані надати Нідерландам справжній бій. «Білі» з першої ж хвилини включили швидкості та почали душити суперника високим пресингом. Тут явно проглядалася ставка на швидкий гол. І треба сказати, що вона могла спрацювати. Вже на третій хвилині Муса організував для Пулішича «побачення» з Ноппертом, проте воротар зіграв вище за усілякі похвали, вигравши дуель у лідера американської команди.

А ось нідерландські футболісти свій шанс не змарнували. На 10-й хвилині вони вдало вийшли з-під високого пресингу американців, Гакпо просунувся вперед центром і запустив Думфіса правим краєм, а Депай завдав точний удар метрів з 14-ти. Дуже показовий розіграш – швидкий, чіткий, як у нотах.

Не можна сказати, що гол Депая так збив стартовий порив американців. З характером у них все гаразд. Отже, виклик вони прийняли і навіть не думали якось перебудовуватися, продовжуючи грати першим номером.

Але річ у тому, що збірна Нідерландів знала, що з цим робити. Підопічні ван Гала, як завжди, грали раціонально, спокійно та впевнено. Вони своєчасно перекривали підходи до своїх воріт і намагалися максимально швидко переходити від оборони до атаки. Був, щоправда, епізод, коли номінальним господарям ще раз довелося сподіватися на реакцію Нопперта, але з далеким ударом Веа він упорався. А так – з усього відчувалося, що нідерландці дуже добре вивчили суперника і матч проходить все ж таки за їхнім сценарієм.

Підтвердженням цього став другий гол у ворота збірної США, який, до речі, дуже нагадав перший. Знову – атака правим флангом, знову Думфріс на роздачі та знову удар футболіста, який набігав до штрафного майданчика США другим темпом. Тільки тепер це був Блінд.

2:0 – це вже була вагома заявка на перемогу. Клас нідерландської команди, в принципі, не дозволяв засумніватись у тому, що в такій ситуації вона свого не проґавить. Втім, і американцям треба віддати належне – вони й думали здаватись.

Незабаром після перерви збірна США розіграла свою третю потенційно гольову комбінацію – Рим точно пробив після кутового і Нопперт цього разу врятувати свою команду не міг, проте воротаря підстрахував Гакпо, який прийняв м'яч на себе. Майже на самій стрічкі!

Нідерландці з відповіддю тягнути не стали – після прострілу Думфріса Рим зрізав м'яч тепер у свої ворота, але Тернер зумів зреагувати. А на 61-й хвилині голкіпер американської команди врятував ще раз, парирувавши дальній удар Депая, який метрів з 20-ти послав м'яч під поперечину.

Загалом, незважаючи на рахунок, інтерес до гри не слабшав. І тут потрібно віддати належне американській команді, яка будь-що намагалася врятувати матч.

На початку 70-х хвилин суперники вкотре обмінялися гострими уколами. Спочатку овації зірвав Тернер, який записав у свій актив подвійний сейв – після дальнього удару Коопмейнерса та добивання Депая. А потім Райт не зумів вразити ціль із гострого кута. Ну і нарешті – епізод на 76-й хвилині: простріл Пулішича з правого краю та диво-дотик Райта, який за якоюсь неймовірною траєкторією переправив м'яч у ворота збірної Нідерландів.

Ось так у гру повернулася інтрига. Тільки прожила вона лише п'ять хвилин. Рівно стільки часу знадобилося Нідерландам, щоб відновити перевагу в два м'ячі. Депай відкрився ліворуч від штрафної збірної США і зіграв на де Йонга, той миттєво підключив до атаки Блінда, який навісив на далеку штангу, а Думфріс вразив ціль.

І ось тут вже все стало ясно. Американці, звісно, не здавалися до останнього. Але грати залишалося зовсім небагато, та й підсіли вони наприкінці зустрічі.

Загалом 3:1 – Нідерланди у чвертьфіналі, чого й слід було очікувати. А збірній США – великий респект та повага за відмінний матч. Той випадок, коли футболісти, які програли матч, можуть залишати поле з високо піднятими головами.

НІДЕРЛАНДИ – США – 3:1
Голи: Депай (10), Блінд (45+1), Думфрис (81) – Райт (76).
Нідерланди: Нопперт, Блінд, Аке (де Лігт, 90+3), ван Дейк, Тімбер, Думфріс, де Йонг, де Рон (Копмейнерс, 46), Классен (Бергвейн, 46), Депай (Сімонс, 83), Гакпо (Вегхорст, 90+4).
США: Тернер, Робінсон (Морріс, 90+2), Рім, Циммерман, Дест (Єдлін, 76), Муса, Адамс, Маккенні (Райт, 67), Пулішич, Феррейра (Рейна, 46), Веа (Ааронсон, 67).
Попередження: Копмейнерс (59), де Йонг (87).

footclub.com.ua