Турніри

ЧС-2022

Португалія – Швейцарія 6:1. ЧС-2022, 1/8 фіналу. Рамуш!!! Не Роналду!

Навіть без Кріштіану Роналду португальці розтрощили альпійців, а Гонсалу Рамуш зробив хет-трик.

2022-12-06 22:50

Керманич португальської збірної віддав перевагу молодому нападнику «Бенфіки» Рамушу, який уперше вийшов на поле у стартовому складі національної команди, залишивши на лаві запасних Роналду. І передчуття досвідченого Фернанду Сантуша не підвело – 21-річний форвард знайшов першу ж ліпшу нагоду для влучного пострілу і відкрив рахунок наприкінці дебютного відрізку матчу.

До 17-ї хвилини гра, здавалося, проходила за рівних сил, і суперники наче вичікували помилку один одного. Врешті португальцям це вдалося краще, адже талановитий Рамуш винайшов гол у ситуації, що не передвіщувала особливої небезпеки воротам Зоммера. Стовідсоткова заслуга нападника, що скористався щонайменшою можливістю атакувати, пробивши несподівано – у самісіньку ближню «дев’ятку».

Після цього його команда вже вела гру настільки упевнено, що швейцарцям годі було й сподіватися на якісь змістовні зміни. Єдине, чим у підсумку змогли відповісти альпійці до перерви – це перевірити Діогу Кошту дальнім ударом Шакірі зі стандарту. Проте голкіпер був напоготові.

А ось збірна Португалії, особливо не ризикуючи, робила свою справу із упевненістю кіллера. Діючи на класі та вичікуючи нових похибок суперника, вона на 33-й хвилині забила вдруге – хрестоматійно на розіграші кутового зіграв 39-річний Пепе. А вже коли рахунок став 2:0, той же Рамуш дозволив собі не реалізувати ще й вихід сам на сам із Зоммером, програвши йому очну дуель.

Однак після поновлення гри форвард якнайкраще виправдався за змарновану нагоду. Він у дотик перенаправив до сітки м’яч, що адресував йому з правого флангу Далот. Коли ж на 55-й хвилині Геррейро довів рахунок до 4:0, у невідворотність перемоги Португалії повірили не лише глядачі, але й самі європейські бразильці, що дозволили швейцарцям доволі швидко забити гол престижу.

Однак на щось значно більше підопічним Мурата Якіна розраховувати вже не доводилося. За великим рахунком, усіх надалі цікавило лише єдине питання – чи випустить Сантуш на поле Кріштіану?

Із своєю відповіддю тренер не поспішав. Через що трибуни навіть почали вимагати від нього свого улюбленця, вигукуючи: «Роналду! Роналду! Роналду!..» Але Сантуш не звертав на це уваги, спокійно дочекавшись, поки Гонсалу Рамуш відзначиться хет-триком. І на 67-й хвилині відкриття ЧС-2022 з «Бенфіки» знову нагадав про себе, елегантно помстившись Зоммеру за програну першотаймову дуель – так рахунок став 5:1!

Лише тоді, за 15 хвилин до фінального свистка, Сантуш дозволив з’явитися на полі Роналду, щоправда, разом із двома іншими партнерами. Й після цього більшість глядачів стала очікувати чогось від Кріштіану. Про серйозний футбол вже мови не йшло, тож матч так і догравався – у вигляді циркового футбольного шоу із легким присмаком змагального процесу.

Врешті джокер забив лише за допомогою оффсайду, для фіксації якого не знадобився і VAR. А ось чистим голом відзначився Леао, що теж вийшов на заміну, на чому всі й розійшлися відпочивати, а збірна ж Португалії тим часом почала готуватися до зустрічі із командою Марокко.

ПОРТУГАЛІЯ – ШВЕЙЦАРІЯ – 6:1 (2:0)
Голи: 
Рамуш (17, 50, 67), Пепе (33), Герейро (55), Леао (90+2) – Аканжи (57)
Португалія: 
Діогу Кошта, Герейро, Діаш, Пепе, Далот, Карвалью, Отавіо (Вітінья, 74), Бернарду Сілва (Невеш, 81), Бруну Фернандеш (Леао, 87), Рамуш (Роналду, 74), Фелікс (Орта, 74).
Швейцарія: 
Зоммер, Родрігес, Аканжи, Шер (Комерт, 46), Фернандес, Джака, Фройлер (Закаріа, 54), Соу (Сеферович, 54), Шакірі, Варгас (Окафор, 66), Емболо (Яшарі, 89).
Попередження: Шер (43), Комерт (59).

footclub.com.ua