Турніри

ЧС-2022

Гецко: «Збірної України у Кардіффі не вистачило свіжості»

2022-06-07 09:56

У вирішальному матчі плей-офф відбору ЧС-2022 національна збірна України поступилася в Кардіффі команді Вельсу – 0:1 і не зуміла пробитися до фінальної частини чемпіонату світу в Катарі. Колишній нападник синьо-жовтих Іван Гецко розповів, що на його погляд, завадило підопічним Олександра Петракова досягти позитивного результату.

– Якщо щиро, то я страшенно розчарований і спустошений, – сказав Гецко. – оскільки ця перемога була вкрай важливою не лише для вітчизняного футболу, а й для України загалом, яка нині бореться із російським агресором. На жаль, не вийшло, хоча нашим хлопцям не відмовиш у бажанні зіграти через не можу. Однак цього виявилося недостатньо у боротьбі з сильно мотивованим суперником, який виступав ще й на своєму полі.

– На вашу думку, чому збірна України не продемонструвала той рівень футболу, який допоміг їй кілька днів тому обіграти у півфіналі шотландців?
– Статистика підказує, що наші футболісти гірше проводять другий зі спарених поєдинків. Не стало винятком і вчорашнє протистояння у Кардіффі. Відчувалося, що українцям не вистачало свіжості: в одному епізоді гравець не добіг і гольовий момент був упущений, в іншому – спричинило необов'язкове порушення правил, як в епізоді з Русланом Малиновським… Саме після цього розіграшу стандартного положення Андрій Ярмоленко і зрізав м'яч у свої ворота.

– 1 червня грала не лише збірна України з шотландцями, а й валлійці у Лізі націй, де виставили резервний склад…
– Цього слід було очікувати, оскільки важливо було підійти у повній бойовій готовності саме до матчу у Кардіффі. Звичайно, щоб здобути вікторію в Глазго, українцям довелося витратити дуже багато сил, а часу для відновлення залишалося мало. Мені складно сказати, чому Олександр Петраков не вніс кадрових змін, може дотримувався погляду, що переможний склад не змінюють… Але ж те, що сили у підопічних закінчувалися, очевидно, тим більше, що через агресію Росії наші футболісти знаходилися не в оптимальних кондиціях. Ось чому напрошувалися деякі зміни у стартовому складі порівняно з матчем у Глазго. Зокрема, поява швидкісного Михайла Мудрика, який міг би неабияк потерзати захист господарів… А вже в середині другого тайму кинути в бій досвідчених виконавців, які б дотиснули суперника, що втомився.

– До речі, під час поєдинку в Кардіффі спіймав себе на думці, що коли наші пропускають першими, то це вибиває їх із колії…
– Знаєте, в тому, що в Кардіффі наші футболісти опинилися в такому становищі, винні насамперед вони самі. Адже в дебюті вони були ближчими до голу, проте свої моменти не використали. А потім був нещасний випадок із Ярмоленком. Щоправда, невдовзі здавалося, що справедливість переможе, коли у боротьбі з півзахисником українців господарі порушили правила у своєму штрафному. Проте арбітр чомусь був іншої думки.

– На вашу думку, валлійці награли на перемогу?
– Переконаний, що українці за такою грою не заслуговували на поразку, а валлійці вичавили максимум із ситуації після автоголу Ярмоленка. За великим рахунком, у їхньому складі можна виділити хіба воротаря, згадайте хоча б, як він зреагував на удар Артема Довбика.

Звичайно, дуже прикро, що мета – пробитися в Катар, так і не була досягнута. Швидше за все, в Кардіффі більше слід було очікувати від легіонерів, адже вони повинні були перебувати в належному ігровому тонусі. Можна зрозуміти й розчарування наших ветеранів, оскільки для них це був останній шанс виступити у фінальній частині світового форуму.

Все ж таки, тішить, що в нас вистачає талановитої молоді. Сподіваюся, що збагатившись цінним досвідом, попрацювавши над усуненням помилок, вона прогресуватиме. Хоча зараз все ж таки, головне це перемога у війні з Росією.

zbirna.com