Турніри

ЄВРО-2016

Команда максималістів

Дев'ять років тому Україна та Польща вибороли право на проведення чемпіонату Європи 2012 року, в якому виступала наша національна збірна. Минуло зовсім небагато часу, і наразі вже триває підготовка української команди до участі у фінальному турнірі Євро-2016. Процес підготовки національної збірної до виступу у Франції став темою для обговорення на засіданні «Футбольного прес-клубу». Його учасники шукали для синьо-жовтої дружини універсальний рецепт успіху.

Прес-служба ФФУ

2016-04-20 12:00

Євро-2012 стане у нагоді
 
Михайло Фоменко разом із тренером збірної Володимиром Онищенком, поділився думками щодо принципу побудови гри команди на Євро-2016. «Це плюс, що є досвід. Вони діляться ним з іншими хлопцями», – зазначив він.
 
Наставник збірної також прокоментував плани щодо організації та проведення тренувальних зборів: «Добре, що у нас буде не кілька діб, як зазвичай буває перед контрольними матчами, а близько трьох тижнів для підготовки, протягом яких ми проведемо тренувальний збір. Хлопці повинні прийти в себе після чемпіонату країни, пережити його, викинувши всі негативні емоції і залишивши лише позитивні. І вже безпосередньо готуватися до чемпіонату Європи, показавши максимум у фінальній частині турніру, а, можливо, і більше».
 
Принцип відбору гравців до збірної
 
Учасники прес-клубу окремо зупинилися на проблемних питаннях відбору футболістів до складу національної команди. За регламентом турніру, тренерський штаб обере 23 гравців, які поїдуть до Франції захищати честь нашої держави.
 
Володимир Онищенко запевнив, що тренери пильно слідкують за можливими кандидатами до складу національної команди. Він підкреслив, що спортивний принцип та результати виступів футболістів у клубах залишаються ключовими аргументами для підбору виконавців: «Ми слідкуємо за кожним реальним кандидатом до збірної, який в змозі виступати на необхідному рівні. Адже усім відомі принципи сучасного футболу: швидкість руху, швидкість мислення і швидкість виконання технічного прийому. Часто буває, що наш гравець, кваліфікований футболіст виступає в своєму клубі нестабільно. Певно, на це є якісь об'єктивні чи суб'єктивні причини. Ми маємо повну інформацію по усіх кандидатах, які можуть скласти конкуренцію в збірній. Головний критерій у спорті – результат. Він має йти поруч з видовищністю, яка, у свою чергу, переплітається з виконавською майстерністю. Вивчаємо, аналізуємо, збираємо інформацію і тільки потім приймаємо рішення».
 
Тренер збірної прокоментував також позицію тренерського штабу щодо можливої натуралізації легіонерів, які виступають у чемпіонаті України: «Хотіли б використовувати, насамперед, українців, саме їм віддаємо перевагу перед іноземцями. Так, в чемпіонаті України є легіонери, які можуть підсилити гру нашої збірної, але ми хочемо бачити в національній команді своїх хлопців».
 
Критика чи критиканство?
 
Окрема дискусія точилася навколо критичних виступів у ЗМІ щодо якості гри у товариських матчах національної збірної проти Кіпру і Уельсу та стосовно критеріїв оцінки гри команди.
 
Особисто Михайло Фоменко зізнався, що звертає увагу на конструктивну критику на свою адресу та адресу команди, але результат має першочергове значення. «Ми завжди будемо відштовхуватися від конкретної справи та завдань. На те, що потрібно звернути увагу, не сумнівайтеся, ми це робимо. Те, що не потрібне – відкидаємо».
 
Головний тренер збірної висловився й про те, що саме слід вважати «грою першим номером» та що слід брати до уваги, говорячи при видовищний футбол. «Пам’ятаю, як група футболістів перед тренуванням, ще до розминки, запитала у тренерів: «Скільки вже можна пресингувати?, – навів приклад Михайло Фоменко. – Пресинг – це і є гра першим номером. А що стосується видовищності… Якщо говорити про два останні матчі команди, то не варто забувати, що ми зібралися після тривалої перерви, у матчі не брали участі одразу кілька важливих гравців. Всі мають розуміти, що втрата кількох футболістів із групи атаки завжди дуже відчутна. Додайте сюди ще й обмаль часу на підготовку та непростих суперників».
 
Головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков, висловлюючи свої побажання тренерському штабу збірної, відзначив, що на його думку, фахівці, котрі працюють з командою, напередодні Євро-2016 мають бути максимально відкритими та публічними. Водночас, і журналісти повинні розуміти, що безпосередньо перед самим турніром критика вже не матиме користі. «Її потрібно загасити, лавина зійшла – і усе», – відзначив Франков.
 
Розрізняти критику і критиканство закликав і перший заступник голови комітету національних збірних команд України Семен Альтман, який також акцентував увагу на тому, аби у команді була присутня хороша атмосфера напередодні чемпіонату Європи.




ffu.org.ua